ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί έχετε πολλά αέρια και πόνο στο έντερο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το αίσθημα φουσκώματος ή η απροσδόκητη κοιλιακή δυσφορία μπορεί συχνά να αποδοθεί σε εντερικά αέρια.

Γιατί έχετε πολλά αέρια και πόνο στο έντερο
Bigstock

Αν και τα αέρια είναι ένα φυσικό μέρος της πέψης, τα υπερβολικά αέρια και ο πόνος στην κοιλιά και στο έντερο μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία. Η κατανόηση του τι προκαλεί τέτοιους και αέρια, πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση και πότε είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, μπορεί να σας προσφέρει ανακούφιση και ψυχική ηρεμία.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι τα εντερικά αέρια, τις αιτίες, τα συμπτώματα, τις επιλογές θεραπείας και πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό.

Τι είναι τα εντερικά αέρια

Τα εντερικά αέρια είναι ένα φυσικό υποπροϊόν της πέψης, που εμφανίζεται όταν το σώμα διασπά τις τροφές.

Αποτελούνται από άζωτο, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και υδρογόνο, τα οποία δημιουργούνται τόσο από τον αέρα που καταπίνετε, όσο και ως αποτέλεσμα της ζύμωσης στο έντερο (κόλον). Αν και η διέλευση αερίων από το έντερο είναι μια φυσιολογική σωματική λειτουργία, η υπερβολική παραγωγή ή τα παγιδευμένα αέρια στο πεπτικό σύστημα οδηγούν σε δυσφορία και πόνο. Τα αέρια του εντέρου συνήθως αποβάλλονται μέσω ρεψίματος ή μετεωρισμού, αλλά όταν παγιδεύονται στον πεπτικό σωλήνα, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και κοιλιακό άλγος.

Ποια είναι τα συμπτώματα παγιδευμένων αερίων στο πεπτικό σύστημα

  • Κοιλιακός πόνος
  • Αίσθηση πληρότητας ή φουσκώματος στην κοιλιά
  • Ρέψιμο ή υπερβολικός μετεωρισμός
  • Μια ορατή διάταση (φούσκωμα) της κοιλιάς
  • Γουργούρισμα ή άλλοι ήχοι από το στομάχι

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος από παγιδευμένα αέρια μπορεί να είναι αρκετά έντονος, ώστε να μιμείται πιο σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις ή σκωληκοειδίτιδα, που μπορεί να οδηγήσει σε περιττή ανησυχία, εάν δεν διαγνωστεί σωστά.

Stomach-gas

Τι προκαλεί πόνους λόγω συσσώρευσης αερίων στο έντερο

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αναπτυχθούν αέρια στο πεπτικό σύστημα. Οι κύριες αιτίες είναι:

  1. Καταπίνετε αέρα: Όταν τρώμε ή πίνουμε πολύ γρήγορα, τείνουμε να καταπίνουμε αέρα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση αερίων.
  2. Ορισμένες τροφές: Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ή δύσκολα αφομοιώνονται, όπως τα φασόλια, οι φακές, το λάχανο, το μπρόκολο και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι διαβόητα για την παραγωγή αερίων. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να ζυμωθούν στο παχύ έντερο, απελευθερώνοντας αέρια ως υποπροϊόν.
  3. Τροφικές δυσανεξίες: Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη ή δυσκολία στην πέψη ορισμένων υδατανθράκων, μπορεί να εμφανίσουν αέρια, όταν καταναλώνουν αντίστοιχες τροφές.
  4. Τεχνητά γλυκαντικά: Ορισμένα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη, δεν απορροφώνται εύκολα από το πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα την παραγωγή αερίων.
  5. Δυσκοιλιότητα: Όταν τα κόπρανα συσσωρεύονται στα έντερα, μπορεί να προκαλέσουν παγίδευση αερίων, οδηγώντας σε δυσφορία.
  6. Υγεία του εντέρου: Η ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη. Μια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή αερίων.

Διαχείριση και αντιμετώπιση των εντερικών αερίων

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη διαχείριση της κατάστασης, όπως:

  • Διατροφικές αλλαγές: Η αποφυγή τροφών που παράγουν αέρια, όπως τα φασόλια, οι φακές, το λάχανο και τα ανθρακούχα ποτά, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του σχηματισμού αερίων.
  • Συνήθειες σίτισης: Το να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή βοηθά στην μείωση της ποσότητας του αέρα που καταπίνεται. Είναι, επίσης, ωφέλιμο να αποφεύγετε να μασάτε τσίχλα ή να πίνετε με καλαμάκια, καθώς αυτές οι συνήθειες μπορεί να σας κάνουν να καταπιείτε αέρα.
  • Φάρμακα: Τα αντιόξινα ή τα συμπληρώματα που περιέχουν σιμεθικόνη, ενεργό άνθρακα ή πεπτικά ένζυμα, μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση των φυσαλίδων αερίων και στην ανακούφιση της ταλαιπωρίας.
  • Σωματική δραστηριότητα: Η ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα και η γιόγκα, μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της διέλευσης αερίων μέσω του πεπτικού σωλήνα, μειώνοντας το φούσκωμα και τον πόνο.
  • Προβιοτικά: Η προσθήκη προβιοτικών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου και στη βελτίωση της πέψης, μειώνοντας την παραγωγή αερίων.
Bloated

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό για τα εντερικά αέρια

Αν και τα αέρια είναι ένα φυσιολογικό μέρος της πέψης, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. Εάν αντιμετωπίζετε τα ακόλουθα μαζί με πόνο ή υπερβολικά αέρια, συνιστάται να συμβουλευτείτε γιατρό:

  • Αίμα στα κόπρανα ή έμετος με αίμα
  • Έντονος ή επίμονος κοιλιακός πόνος
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Πυρετός που συνοδεύει πόνο στα αέρια
  • Πόνος στο στήθος
  • Επίμονο ή έντονο φούσκωμα

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν μια πιο σοβαρή υποκείμενη πάθηση, όπως γαστρεντερική αιμορραγία, λοιμώξεις ή απόφραξη στην πεπτική οδό.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορούν ορισμένα φάρμακα να προκαλέσουν αέρια;”

Ναι, ορισμένα φάρμακα, όπως εκείνα για τον διαβήτη και τη χοληστερόλη, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των αερίων. Φάρμακα που επηρεάζουν την πέψη, όπως καθαρτικά ή αντιβιοτικά, μπορεί επίσης να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, οδηγώντας σε αέρια.

“Πώς μπορώ να καταλάβω εάν τα αέρια μου σχετίζονται με τροφική δυσανεξία;”

Εάν αισθάνεστε συνεχώς αέρια μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως τα γαλακτοκομικά και η γλουτένη, μπορεί να έχετε τροφική δυσανεξία. Η διαβούλευση με έναν διατροφολόγο θα σας βοηθήσει στον εντοπισμό των τροφών, που σας προκαλούν πρόβλημα.

Σύνοψη

Τα αέρια του εντέρου είναι ένα κοινό και τυπικά αβλαβές φαινόμενο, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία όταν παράγονται υπερβολικά ή παγιδεύονται στο έντερο. Κατανοώντας τις αιτίες, τα συμπτώματα και τη διαχείριση των υπερβολικών αερίων, μπορείτε να ελέγξουν καλύτερα την πεπτική σας υγεία.

Οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή συχνά ανακουφίζουν τα συμπτώματα, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε πότε τα εντερικά αέρια μπορεί να σηματοδοτούν μια πιο σοβαρή κατάσταση, που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Πηγές: mayoclinic.org, niddk.nih.gov, clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com