ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς υποχωρεί γρήγορα η κατακράτηση υγρών

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κατακράτηση υγρών είναι μια κοινή κατάσταση όπου περίσσεια υγρού συσσωρεύεται στους ιστούς του σώματος, οδηγώντας σε πρήξιμο (οίδημα).

Πώς υποχωρεί γρήγορα η κατακράτηση υγρών
Bigstock

Αυτό το άρθρο διερευνά τις αιτίες της κατακράτησης υγρών, αποτελεσματικές μεθόδους για τη γρήγορη μείωση της, την επίδραση του πόσιμου νερού στο οίδημα, τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε και τα καλύτερα φυσικά διουρητικά τρόφιμα και ποτά.

Τι προκαλεί κατακράτηση υγρών στο σώμα

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, που κυμαίνονται από παράγοντες του τρόπου ζωής έως υποκείμενες καταστάσεις υγείας. Οι κοινές αιτίες είναι:

  • Υψηλή κατανάλωση αλατιού: Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου προκαλεί το σώμα να συγκρατεί νερό, οδηγώντας σε πρήξιμο κυρίως σε χέρια, πόδια και αστραγάλους.
  • Ορμονικές αλλαγές: Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών, ειδικά κατά την έμμηνο ρύση ή την εγκυμοσύνη, μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση υγρών.
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, των αντιφλεγμονωδών και των στεροειδών, μπορεί να προκαλέσουν οίδημα ως παρενέργεια.
  • Χρόνιες παθήσεις: Η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική νόσος και η κίρρωση ήπατος είναι σοβαρές καταστάσεις, που μπορεί να προκαλέσουν σημαντική κατακράτηση υγρών, λόγω διαταραγμένης λειτουργίας οργάνων.

Πώς να απαλλαγείτε γρήγορα από την κατακράτηση υγρών

Για να μειώσετε γρήγορα την κατακράτηση υγρών, εξετάστε αυτές τις στρατηγικές:

  • Μειώστε το αλάτι: Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού βοηθά στην μείωση της ποσότητας υγρών που κατακρατά το σώμα σας.
  • Ασκηθείτε: Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την κυκλοφορία και βοηθά στην μείωση της συσσώρευσης υγρών, ιδιαίτερα στα κάτω άκρα.
  • Ανυψώστε τα πόδια σας: Το να διατηρείτε όσο μπορείτε τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας μπορεί να βοηθήσει στην αποστράγγιση της περίσσειας υγρών και στην μείωση του πρηξίματος.
  • Ενδύματα συμπίεσης: Το να φοράτε μανίκια ή κάλτσες συμπίεσης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του οιδήματος προάγοντας την καλύτερη κυκλοφορία.
water

Μειώνει το οίδημα η κατανάλωση περισσότερου νερού;

Ναι, η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην μείωση της κατακράτησης υγρών.

Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, κρατά περισσότερα υγρά για να αντισταθμίσει. Παραμένοντας καλά ενυδατωμένοι, “δίνετε σήμα” στο σώμα σας να απελευθερώσει το υπερβολικό υγρό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του οιδήματος και του φουσκώματος.

Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για κατακράτηση υγρών

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν την κατακράτηση υγρών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο ή άλλων ιδιοτήτων:

  • Επεξεργασμένα τρόφιμα: Συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου (αλάτι) και συντηρητικά, που μπορούν να συμβάλουν στην κατακράτηση υγρών.
  • Κονσερβοποιημένες σούπες και λαχανικά: Αυτά είναι συνήθως φορτωμένα με αλάτι, για να ενισχύσουν τη διάρκεια ζωής και τη γεύση τους.
  • Τηγανητά τρόφιμα: Τα τρανς λιπαρά και το αλάτι που χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή και τη συσσώρευση υγρών.
  • Σνακ και ποτά με ζάχαρη: Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία μπορεί να αναγκάσουν το σώμα να συγκρατήσει περισσότερο νάτριο και νερό.
Cucumber

Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές διουρητικές τροφές και ποτά

Για να βοηθήσετε στην αποβολή της περίσσειας υγρών, ενσωματώστε φυσικά διουρητικά στη διατροφή σας:

  • Αγγούρια: Υψηλά σε νερό και κάλιο, τα αγγούρια βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής ούρων και στην μείωση του οιδήματος.
  • Καρπούζι: Με την υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό και τις διουρητικές του ιδιότητες, το καρπούζι είναι εξαιρετικό για την μείωση της κατακράτησης υγρών.
  • Τζίντζερ: Γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές του επιδράσεις, το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του οιδήματος.
  • Μαϊντανός: Αυτό το βότανο είναι ένα ήπιο διουρητικό και μπορεί να προστεθεί σε διάφορα πιάτα ή να εμποτιστεί σε τσάι.
  • Πράσινο τσάι: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυσικό διουρητικό, το πράσινο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να αποβάλλετε τα υπερβολικά υγρά.

Σύνοψη

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να είναι άβολη, αλλά η κατανόηση των αιτιών της και ο τρόπος διαχείρισής της μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Προσαρμόζοντας τη διατροφή σας, αυξάνοντας την πρόσληψη νερού και ενσωματώνοντας φυσικά διουρητικά, μπορείτε να μειώσετε αποτελεσματικά το οίδημα.

Αν η κατακράτηση υγρών επιμένει, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό, για να αποκλείσετε τυχόν σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο και κίρρωση ήπατος.

Πηγές: betterhealth.vic.gov.au, goodrx.com, medicalnewstoday.com, eatingwell.com, orlandohealth.com