ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΦΕΤ: Βρέθηκε σαλμονέλα σε κατεψυγμένο προϊόν κοτόπουλου [εικόνες]

Με σημερινή του ανακοίνωση ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) απαιτεί την ανάκληση ενός κατεψυγμένου προϊόντος που διατίθεται στα ψυγεία της ελληνικής αγοράς.

ΕΦΕΤ: Βρέθηκε σαλμονέλα σε κατεψυγμένο προϊόν κοτόπουλου [εικόνες]
Bigstock

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το προϊόν με τα στοιχεία: ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΒΙ.ΚΡΕ., καθαρού βάρους 1Kg, με ημερομηνία ανάλωσης 01/06/2025 και ημερομηνία κατάψυξης 01/06/2024 και αριθμό παρτίδας/LOT: 000-24-153-002 που παράγεται από την εταιρεία με διακριτικό τίτλο «ΧΑΤΖΗΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΒΙ.ΚΡΕ. Α.Ε.» να μην το καταναλώσουν καθώς από δειγματοληπτικές εργαστηριακές αναλύσεις στο εργαστήριο Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων Θεσσαλονίκης του ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στο δείγμα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Τι είναι η σαλμονέλα

Η σαλμονέλα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει πυρετό, κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο ή διάρροια.

Μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένα τρόφιμα, όπως ωμό κρέας ή αυγά. Αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι τα κατοικίδιά σας -και το φαγητό που τρώνε- μπορεί να φέρουν σαλμονέλα, η οποία μπορεί να αρρωστήσει εσάς και την οικογένειά σας.

Τα άτομα που πάσχουν από σαλμονέλα εκδηλώνουν τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία διαρκούν συνήθως 4-7 ημέρες:

  • Διάρροια
  • Ναυτία και έμετος
  • Κοιλιακό άλγος
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος και ρίγη