ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι προσφέρει το τυρί κότατζ: Μέχρι πόσο και πότε να τρώτε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το τυρί κότατζ έχει χαιρετιστεί ως υπερτροφή από πολλούς λάτρεις της υγιεινής διατροφής, αλλά τι το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Τι προσφέρει το τυρί κότατζ: Μέχρι πόσο και πότε να τρώτε
Bigstock

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα διατροφικά στοιχεία του τυριού κότατζ, διερευνά τα οφέλη του για την υγεία, το συγκρίνει με το γιαούρτι και παρέχει οδηγίες για το πόσο και πότε να το φάτε.

Διατροφικά στοιχεία του τυριού κότατζ (cottage)

Το τυρί κότατζ είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, καθιστώντας το εξαιρετική προσθήκη σε κάθε δίαιτα. Ένα μόνο φλιτζάνι (περίπου 225 γραμμάρια) τυρί κότατζ με χαμηλά λιπαρά περιέχει συνήθως:

  • Πρωτεΐνη: 27 γραμμάρια
  • Θερμίδες: 206
  • Λίπος: 2,3 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 6,2 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 14% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
  • Φώσφορος: 30% DV
  • Νάτριο: 20% DV
  • Βιταμίνη Β12: 24% DV

Το τυρί κότατζ περιέχει επίσης απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη Β6, σελήνιο, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλές θερμίδες, το καθιστά ιδανικό για την αποκατάσταση των μυών, τη διαχείριση βάρους και τη γενική υγεία.

cottage-cheese

Είναι το τυρί κότατζ πράγματι τόσο υγιεινό όσο λένε;

Ναι, το cottage cheese είναι πράγματι τόσο υγιεινό όσο πολλοί ισχυρίζονται.

Δεν είναι μόνο χαμηλό σε θερμίδες, αλλά είναι και πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν διάφορες σωματικές λειτουργίες. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση και ανάπτυξη των μυών, καθιστώντας το ιδιαίτερα ευεργετικό για τους αθλητές και όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Επιπλέον, το ασβέστιο και ο φώσφορος στο τυρί κότατζ είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε την περιεκτικότητα σε νάτριο στο τυρί cottage, καθώς μπορεί να είναι σχετικά υψηλή. Όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή διατροφικούς περιορισμούς για το αλάτι θα πρέπει να επιλέξουν ποικιλίες χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Είναι το τυρί κότατζ πιο υγιεινό από το γιαούρτι;

Το καθένα έχει τα δικά του, μοναδικά οφέλη. Το τυρί κότατζ γενικά περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από το γιαούρτι, καθιστώντας το καλύτερο για όσους εστιάζουν στην πρόσληψη πρωτεΐνης. Από την άλλη πλευρά, το γιαούρτι έχει περισσότερα προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου.

Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε λιπαρά, και τα δύο μπορούν να βρεθούν σε χαμηλές και πλήρεις εκδόσεις λιπαρών, επομένως η επιλογή εξαρτάται συχνά από τις διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις του καθενός. Για όσους θέλουν να ενισχύσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης χωρίς να προσθέσουν πάρα πολλές θερμίδες, το τυρί κότατζ μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, για την υγεία του πεπτικού συστήματος, το γιαούρτι θα μπορούσε να έχει το προβάδισμα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε προβιοτικά.

Wooden Spoon With Cottage Cheese

Πόσο τυρί cottage πρέπει να τρώτε την ημέρα

Η συνιστώμενη ποσότητα τυριού κότατζ ποικίλλει ανάλογα με τις ατομικές διατροφικές ανάγκες, αλλά, γενικά, μια μερίδα (περίπου ένα φλιτζάνι) την ημέρα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αυτό το μέγεθος μερίδας προσφέρει μια σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης χωρίς υπερβολικές θερμίδες, καθιστώντας το μια εξαιρετική προσθήκη σε γεύματα ή σνακ.

Ωστόσο, εάν καταναλώνετε άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να θέλετε να προσαρμόσετε την πρόσληψη τυριού cottage ανάλογα, για να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να φάτε τυρί κότατζ

Το τυρί κότατζ μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή του πριν τον ύπνο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική.

Λόγω της αργής πέψης πρωτεΐνης καζεΐνης, η κατανάλωση τυριού cottage το βράδυ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της επιδιόρθωσης και της ανάπτυξης των μυών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό σνακ για αργά το βράδυ, επειδή είναι χαμηλό σε θερμίδες αλλά χορταστικό, συμβάλλοντας στον περιορισμό της πείνας χωρίς να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Σύνοψη

Το τυρί κότατζ είναι μια ευέλικτη και θρεπτική τροφή που μπορεί να γίνει μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Είτε θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης, είτε να διαχειριστείτε το βάρος σας, είτε απλά να απολαύσετε ένα υγιεινό σνακ, το τυρί κότατζ προσφέρει πολλά οφέλη.

Απλά προσέξτε την περιεκτικότητά του σε νάτριο και επιλέξτε κάποιο προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στις διατροφικές σας ανάγκες.

Πηγές: webmd.com, healthline.com, brancourts.com, forbes.com, ahchealthenews.com