ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΟΦ: Προσοχή σε 5 συμπληρώματα διατροφής - Ανάκληση για το ένα

Με μπαράζ ανακοινώσεών του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για πέντε συμπληρώματα διατροφής, για ένα εκ των οποίων ανακοίνωσε ανάκληση παρτίδας.

ΕΟΦ: Προσοχή σε 5 συμπληρώματα διατροφής - Ανάκληση για το ένα
Bigstock

Συνολικά τα 5 συμπληρώματα διατροφής, για τα οποία έβγαλε ανακοινώσεις ο ΕΟΦ, είναι:

  1. NATURAL PSYLLIUM HUSK
  2. PRO INTENSE
  3. BCAA NITROGEN AND INSULIN PUMP MUSCLE FOOD
  4. ATHLETIKA BCAA PRO 30:1:1 Orange Flavour
  5. COMMANDO FIVE STARS LABORATORY

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το NATURAL PSYLLIUM HUSK

(Αποφασίζουμε) την ανάκληση της παρτίδας 76606501 του συμπληρώματος διατροφής NATURAL PSYLLIUM HUSK (της εταιρείας WELLNESS MARKET ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ), στο οποίο ανιχνεύτηκαν αυξημένα επίπεδα αλκαλοειδών της πυρρολιζιδίνης όπως αυτά καθορίζονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/915 για τα αλκαλοειδή της πυρρολιζιδίνης.

Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Η εταιρεία WELLNESS MARKET ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ που είναι υπεύθυνη για τη διάθεση των εν λόγω προϊόντων στην Ελλάδα οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της, προκειμένου να τα αποσύρουν από την αγορά, ενημερώνοντας σχετικά τον ΕΟΦ. Κατά την ενημέρωση του ΕΟΦ η εταιρεία υποχρεούται να αποστείλει παραστατικά αγοράς των παραπάνω προϊόντων καθώς και πελατολόγιο και παραστατικά διακίνησης σε αγορές άλλων κρατών μελών της ΕΕ ή τρίτων χωρών.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το PRO INTENSE

Ο ΕΟΦ, κατόπιν ενημέρωσης από τις σουηδικές αρχές, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση του προϊόντος PRO INTENSE. Τo συγκεκριμένο σκεύασμα προωθείται ως συμπλήρωμα διατροφής μέσω ιστοσελίδων του διαδικτύου αλλά σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων περιέχει –χωρίς να αναγράφονται επί της επισήμανσής του- τις φαρμακευτικές ουσίες σιλδεναφίλη (sildenafil) και ταδαλαφίλη (tadalafil), η παρουσία των οποίων το καθιστά μη εγκεκριμένο φάρμακο.

Η σιλδεναφίλη και η ταδαλαφίλη συνδέονται με δυνητικά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που καθιστά τη χρήση του ανωτέρω σκευάσματος επικίνδυνη για τον χρήστη. Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το εν λόγω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από αναξιόπιστα σημεία διάθεσης, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για τα υπόλοιπα τρία συμπληρώματα

Ο ΕΟΦ, κατόπιν διενέργειας εργαστηριακών ελέγχων, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων: 1.BCAA NITROGEN AND INSULIN PUMP MUSCLE FOOD, 2. ATHLETIKA BCAA PRO 30:1:1 Orange Flavour, 3. COMMANDO FIVE STARS LABORATORY.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα προωθούνται ως συμπληρώματα διατροφής και είναι πιθανόν να διακινούνται και στη χώρα μας μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου ή/και φυσικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν, το προϊόν BCAA NITROGEN AND INSULIN PUMP MUSCLE FOOD 90 caps της ετ. USA LABORATORIES, περιέχει τις απαγορευμένες ουσίες oxadrolone και ephedrine, το προϊόν ATHLETIKA BCAA PRO 30:1:1 Orange Flavour 340gr της ετ. SPORT NUTRITION ATHLETIKA και το προϊόν COMMANDO 30 tabs, της ετ. FIVE STARS LABORATORY περιέχουν την απαγορευμένη ουσία ephedrine χωρίς σχετική αναγραφή στη συσκευασία τους και μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία του χρήστη.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από αναξιόπιστα σημεία διάθεσης, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.