ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σπαθόχορτο: Χρήσεις, δοσολογία και πιθανές παρενέργειες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο ή υπερικό (Hypericum perforatum) είναι ένα δημοφιλές φυτικό φάρμακο ευρέως αναγνωρισμένο για τα πιθανά οφέλη του στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων υγείας, ιδιαίτερα της κατάθλιψης και των διαταραχών της διάθεσης.

Σπαθόχορτο: Χρήσεις, δοσολογία και πιθανές παρενέργειες
Bigstock

Το σπαθόχορτο θα το βρείτε κυρίως ως St. John's Wort σε καταστήματα συμπληρωμάτων διατροφής και βοτάνων.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ποιοι επιτρέπεται να το χρησιμοποιήσουν, την κατάλληλη δοσολογία και τις πιθανές παρενέργειες, πριν το ενσωματώσετε ως συμπλήρωμα στη διατροφή σας.

Ποιος αξίζει να δοκιμάσει το σπαθόχορτο και ποιος πρέπει να το αποφύγει

Ποιοι αξίζει να δοκιμάσουν το St. John's Wort:

  • Άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη: Το σπαθόχορτο είναι κυρίως γνωστό για τις αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται συχνά από άτομα που αναζητούν μια φυσική εναλλακτική λύση στα φαρμακευτικά αντικαταθλιπτικά για την ήπια έως μέτρια κατάθλιψη.
  • Άτομα που αντιμετωπίζουν άγχος ή εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD): Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το σπαθόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και του SAD.
  • Γυναίκες με συμπτώματα εμμηνόπαυσης: Μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό για τις γυναίκες που παρουσιάζουν εναλλαγές της διάθεσης και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το St. John's Wort:

  • Έγκυες ή θηλάζουσες: Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια του σπαθόχορτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ως εκ τούτου, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση του κατά τις περιόδους αυτές.
  • Άτομα με διπολική διαταραχή: Το σπαθόχορτο μπορεί να προκαλέσει μανιακά επεισόδια σε άτομα με διπολική διαταραχή.
  • Όσοι λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα: Το σπαθόχορτο μπορεί να αλληλεπιδράσει με ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των αντισυλληπτικών χαπιών, των αραιωτικών του αίματος και ορισμένων θεραπειών για τον καρκίνο. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε το St. John’s wort, εάν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο.
  • Άτομα με φωτοευαισθησία: Το σπαθόχορτο μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στο ηλιακό φως, καθιστώντας το ακατάλληλο για άτομα επιρρεπή στη φωτοευαισθησία.
St. John's-wort-spathoxorto-valsamoxorto-yperiko

Σπαθόχορτο: Χρήσεις και δοσολογία

Χρήσεις:

  • Κατάθλιψη: Η κύρια χρήση του St. John’s wort είναι η διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Λειτουργεί αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης, ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο, κάτι που βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης.
  • Άγχος: Χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων άγχους.
  • Συμπτώματα εμμηνόπαυσης: Το σπαθόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των εναλλαγών της διάθεσης και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Δοσολογία:

  • Για την κατάθλιψη: Η τυπική δόση για την ήπια έως μέτρια κατάθλιψη είναι 300 mg εκχυλίσματος σπαθόχορτου, που λαμβάνονται 3 φορές την ημέρα. Το εκχύλισμα πρέπει να περιέχει 0,3% υπερικίνη (hypericin). Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Για το άγχος: Συνιστώνται παρόμοιες δοσολογίες, όπως για την κατάθλιψη.
  • Για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης: Η δοσολογία μπορεί να ποικίλλει και είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να βιώσετε τα πλήρη αποτελέσματα του σπαθόχορτου. Η συνέπεια στην λήψη του συμπληρώματος είναι το κλειδί για την επίτευξη των επιθυμητών οφελών.

St. John's-wort-spathoxorto-valsamoxorto-yperiko

Σπαθόχορτο: Πιθανές παρενέργειες

Θεωρείται γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους όταν λαμβάνεται σε κατάλληλες δόσεις, αλλά μπορεί να προκαλέσει αρκετές παρενέργειες, όπως:

  • Γαστρεντερικά προβλήματα: Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν στομαχικές διαταραχές, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
  • Κόπωση και ζάλη: Η κόπωση, η ζάλη και η σύγχυση είναι πιθανές παρενέργειες.
  • Ξηροστομία: Η ξηροστομία είναι μια συχνά αναφερόμενη παρενέργεια.
  • Φωτοευαισθησία: Η αυξημένη ευαισθησία στο ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ηλιακά εγκαύματα. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε αντηλιακό και προστατευτικό ρουχισμό, όταν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Αν και σπάνιες, μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως δερματικά εξανθήματα.
  • Παρεμβολή σε φάρμακα: Το σπαθόχορτο μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα διαφόρων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των αντισυλληπτικών χαπιών και των αντιπηκτικών. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε το βότανο, ώστε να αποφύγετε επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις.

Συμπερασματικά

Το σπαθόχορτο προσφέρει πιθανά οφέλη για άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, άγχος και συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι πιθανές παρενέργειες και οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα, συμπεριλαμβανομένου του σπαθόχορτου, για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για τις συγκεκριμένες ανάγκες και συνθήκες υγείας σας.

Πηγές: verywellmind.com, healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com