ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σε τι κάνουν καλό τα φραγκόσυκα και τι να προσέχετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα φραγκόσυκα, επίσης γνωστά ως nopal ή φρούτα κάκτου, είναι ακανθώδεις καρποί του κάκτου Opuntia.

Σε τι κάνουν καλό τα φραγκόσυκα και τι να προσέχετε
Bigstock

Τα φραγκόσυκα έχουν κερδίσει σε δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, λόγω της μοναδικής γεύσης και του εντυπωσιακού διατροφικού τους προφίλ.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στη θρεπτική αξία, τα οφέλη για την υγεία και τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση φραγκόσυκων.

Φραγκόσυκα: Διατροφική αξία

Τα φραγκόσυκα είναι χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ακολουθεί μια ανάλυση του θρεπτικού τους περιεχομένου:

  • Θερμίδες: Περίπου 42 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
  • Υδατάνθρακες: Περίπου 10%, κυρίως από φυσικά σάκχαρα.
  • Φυτικές ίνες: 3-4%.
  • Πρωτεΐνη: 0,5-1%.
  • Λίπη: Ελάχιστα, συνήθως κάτω από 1%.
  • Βιταμίνη C: Σημαντική πηγή, που δίνει περίπου το 20-25% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας πρόσληψης (RDA).
  • Βιταμίνη Β6: Σημαντική για τον μεταβολισμό και την υγεία του εγκεφάλου.
  • Βιταμίνη Κ: Συμβάλλει στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών.
  • Μαγνήσιο: Υποστηρίζει την λειτουργία των μυών και των νεύρων.
  • Κάλιο: Βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και στις συσπάσεις των μυών.
  • Ασβέστιο: Απαραίτητο για την υγεία των οστών.
  • Σίδηρος: Κρίσιμος για την μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.
Prickly-Pears-fragkosyka

Φραγκόσυκα: Πιθανά οφέλη για την υγεία

Τα φραγκόσυκα προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία λόγω του πλούσιου θρεπτικού προφίλ και των βιοδραστικών τους ενώσεων:

1. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα φραγκόσυκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και βεταλαΐνες, τα οποία βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες και στην μείωση της φλεγμονής.

2. Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα φραγκόσυκα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τα ευεργετικά για άτομα με διαβήτη. Μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων.

3. Πεπτική υγεία

Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην πέψη, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και προάγει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

4. Αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις

Οι ενώσεις στα φραγκόσυκα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, ωφελώντας ενδεχομένως καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα.

5. Διαχείριση βάρους

Όντας χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, τα φραγκόσυκα μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βοηθώντας στην απώλεια και τη διαχείριση βάρους.

6. Υγεία του ήπατος

Έρευνες δείχνουν, ότι τα φραγκόσυκα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του ήπατος από τις τοξίνες και την οξειδωτική βλάβη, βελτιώνοντας τη συνολική του λειτουργία.

7. Ανοσολογική υποστήριξη

Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Prickly-Pears-fragkosyka

Φραγκόσυκα: Πιθανοί κίνδυνοι

Τα φραγκόσυκα προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες, που πρέπει να γνωρίζετε:

  1. Πεπτικά προβλήματα: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις, όπως φούσκωμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.
  2. Αλλεργικές αντιδράσεις: Αν και σπανίως, ορισμένα άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά στα φραγκόσυκα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή.
  3. Αλληλεπίδραση με φάρμακα: Τα φραγκόσυκα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα εκείνα για τον διαβήτη, λόγω των επιδράσεών τους στην μείωση του σακχάρου στο αίμα. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού τα προσθέσετε στη διατροφή σας, εάν παίρνετε φάρμακα.
  4. Προφυλάξεις κατά τον χειρισμό: Τόσο τα μεγάλα, όσο και τα μικροσκοπικά τριχοειδή αγκάθια στην φλούδα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος. Ο σωστός χειρισμός και το προσεκτικό καθάρισμα είναι απαραίτητα για την αποφυγή τραυματισμού.

Πηγές: healthline.com, health.com, mayoclinic.org