ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αχινός: Πώς ανοίγει και τι τρώμε από μέσα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι αχινοί, που συχνά θεωρούνται λιχουδιά, δεν είναι μόνο μια απόλαυση για τους γευστικούς μας κάλυκες, αλλά και γεμάτοι με πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Αχινός: Πώς ανοίγει και τι τρώμε από μέσα
Bigstock

Ο βρώσιμος αχινός είναι γνωστός για το πλούσιο, βουτυρένιο αυγοτάραχο, που συνήθως αναφέρεται ως “uni” σε κάποιες συνταγές.

Παρακάτω, εστιάζουμε στα διατροφικά οφέλη του αχινού και παρέχουμε έναν οδηγό βήμα προς βήμα για το πώς να τον ανοίξετε και τι να φάτε.

Διατροφική αξία του αχινού

Ο αχινός είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή που προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά υψηλή σε αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τον μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν μια υγιεινή, γευστική προσθήκη στη διατροφή τους.

1. Πλούσιος σε πρωτεΐνες και χαμηλός σε θερμίδες

Ο αχινός είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ενώ είναι σχετικά χαμηλός σε θερμίδες. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων αυγοτάραχου αχινού περιέχει περίπου 70 θερμίδες και 13 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία υποστηρίζει την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών. Αυτό τον καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που θέλουν να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος χωρίς συμβιβασμούς στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

2. Υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Οι αχινοί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς. Τα ωμέγα-3 βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου. Μια τυπική μερίδα αυγοτάραχου αχινού παρέχει σημαντική ποσότητα αυτών των ευεργετικών λιπών, συμβάλλοντας στη συνολική καρδιαγγειακή ευεξία.

3. Αρκετές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα

Οι αχινοί είναι μια καλή πηγή πολλών απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως:

  • Βιταμίνη Α: Ζωτική για την όραση, την λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του δέρματος.
  • Βιταμίνη Ε: Δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες.
  • Βιταμίνη Β12: Απαραίτητη για την λειτουργία των νεύρων και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Ψευδάργυρος: Σημαντικός για την λειτουργία του ανοσοποιητικού, την επούλωση πληγών και τη σύνθεση πρωτεϊνών.
  • Ιώδιο: Υποστηρίζει την λειτουργία του θυρεοειδούς και τη συνολική μεταβολική υγεία.
Sea-Urchins

Πώς να ανοίξετε και να φάτε αχινούς

Η απόλαυση των αχινών απαιτεί λίγη προετοιμασία, αλλά η μοναδική γεύση και υφή κάνουν την προσπάθεια να αξίζει τον κόπο. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα, που θα σας βοηθήσει να ανοίξετε και να φάτε αχινούς με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Εργαλεία που θα χρειαστείτε:

  • Ένα ψαλίδι κουζίνας ή ένα εξειδικευμένο ανοιχτήρι για αχινό
  • Ένα κουτάλι για να βγάλετε το αυγοτάραχο
  • Ένα μπολ ή δοχείο

Άνοιγμα αχινού

  1. Επιλέξτε έναν φρέσκο βρώσιμο αχινό: Πρέπει να έχει ανθεκτικά και ομοιόμορφα κατανεμημένα αγκάθια. Αποφύγετε τους αχινούς που δυσάρεστη οσμή ή φαίνονται κατεστραμμένοι.
  2. Τοποθετήστε τον αχινό: Επιλέξτε μια σταθερή θέση σε ένα ξύλο κοπής, με το στόμιο (την επίπεδη πλευρά) του αχινού στραμμένο προς τα πάνω.
  3. Κόψτε γύρω από το στόμα: Χρησιμοποιώντας ψαλίδι κουζίνας ή ανοιχτήρι για αχινό, κόψτε προσεκτικά γύρω από το στόμιο του αχινού. Τοποθετήστε το εργαλείο και πιέστε για να κόψετε το κέλυφος. Περιστρέψτε τον αχινό καθώς κόβετε για να δημιουργήσετε ένα κυκλικό άνοιγμα.
  4. Αφαιρέστε το επάνω μέρος: Ανασηκώστε το “καπάκι” κελύφους που δημιουργήαστε, για να φανεί το εσωτερικό. Να είστε προσεκτικοί, καθώς το εσωτερικό μπορεί να είναι αρκετά λεπτό.
  5. Καθαρίστε το εσωτερικό: Ξεπλύνετε απαλά το εσωτερικό με κρύο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα ή σκούρο υλικό, προσέχοντας να μην ξεκολλήσει το αυγοτάραχο.
  6. Βγάλτε το αυγοτάραχο: Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να αφαιρέσετε προσεκτικά το αυγοτάραχο, το οποίο είναι το βρώσιμο μέρος του αχινού. Το αυγοτάραχο είναι συνήθως έντονο πορτοκαλί ή κίτρινο και έχει κρεμώδη υφή.

Πώς να απολαύσετε το αυγοτάραχο αχινού

  • Ωμό: Το αυγοτάραχο αχινού συχνά καταναλώνεται ωμό, όπως και το σασίμι. Έχει μια πλούσια, βουτυρώδη γεύση, που συνδυάζεται καλά με λίγες σταγόνες χυμού λεμονιού ή μια ιδέα σάλτσας σόγιας.
  • Σούσι: Το αυγοτάραχο από αχινό είναι ένα δημοφιλές συστατικό στο σούσι, όπου συνήθως σερβίρεται πάνω από μια μικρή βάση από ρύζι.
  • Με ζυμαρικά: Η κρεμώδης υφή του αυγοτάραχου αχινού το καθιστά εξαιρετική προσθήκη στα πιάτα ζυμαρικών, προσθέτοντας μια πολυτελή, θαλασσινή γεύση και μυρωδιά.

Πηγές: livestrong.com, foodprint.org, wikihow.com