ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες τροφές για όσους πάσχουν από επιληπτικές διαταραχές

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η επιληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή.

Οι καλύτερες τροφές για όσους πάσχουν από επιληπτικές διαταραχές
Bigstock

Η φαρμακευτική αγωγή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος θεραπείας, αλλά η διατροφή μπορεί επίσης να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της συχνότητας και της σοβαρότητας των κρίσεων.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι διατροφικές τροποποιήσεις μπορούν να συμπληρώσουν τις παραδοσιακές θεραπείες για την επιληψία. Οι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές μπορούν να υποστηρίξουν την λειτουργία του εγκεφάλου και ενδεχομένως να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων.

Ορισμένες τροφές βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να είναι ωφέλιμο για άτομα με επιληψία.

Εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες τροφές που πρέπει να λάβετε υπόψη για τα πιθανά οφέλη τους κατά των επιληπτικών κρίσεων:

Ξηροί καρποί και σπόροι

  • Μαγνήσιο: Τα αμύγδαλα, τα κάσιους και οι σπόροι κολοκύθας είναι εξαιρετικές πηγές μαγνησίου, ένα μέταλλο που υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν την νευρική υγεία.

Φυλλώδη λαχανικά

  • Φολικό οξύ και βιταμίνη Β6: Το σπανάκι, η λαχανίδα (κατσαρό λάχανο) και το σέσκουλο είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων.
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Τα παραπάνω λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες και οξειδωτικό στρες.

Λιπαρά ψάρια

  • Ωμέγα-3: Ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και δυνητικά μειώνουν τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων.
  • Βιταμίνη D: Τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης D, η οποία παίζει ρόλο στη διατήρηση της νευρολογικής υγείας.

Μούρα

  • Αντιοξειδωτικά: Τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις.
  • Πυκνά σε θρεπτικά συστατικά: Αυτά τα φρούτα είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και την λειτουργία του εγκεφάλου.

Αβοκάντο

  • Καλά λιπαρά: Το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου και μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Φολικό οξύ: Παρέχει επίσης φυλλικό οξύ, το οποίο υποστηρίζει την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και την υγεία του εγκεφάλου.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

  • Σταθερό σάκχαρο αίματος: Τροφές όπως η βρώμη, η κινόα και το καστανό ρύζι βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τις αιχμές (απότομες και μεγάλες αυξήσεις) που μπορούν να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις.
  • Φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και την λειτουργία του εγκεφάλου.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

  • Ασβέστιο και βιταμίνη D: Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί παρέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D, τα οποία είναι σημαντικά για την λειτουργία των νεύρων και την υγεία του εγκεφάλου.
  • Προβιοτικά: Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν προβιοτικά που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, η οποία συνδέεται με τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και τον μειωμένο κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων.
Coffee-kafes

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

  • Επεξεργασμένα σάκχαρα: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα σάκχαρα μπορούν να προκαλέσουν γρήγορες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις.
  • Καφεΐνη: Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να υπερδιεγείρει το νευρικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων.
  • Αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των αντισπασμωδικών φαρμάκων και να αυξήσει τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων.

Κετογονική δίαιτα

Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα των κρίσεων σε ορισμένα άτομα.

Με την μετατόπιση του μεταβολισμού του σώματος από τους υδατάνθρακες στα λίπη, η κετογονική δίαιτα παράγει κετόνες, οι οποίες έχει βρεθεί ότι έχουν σταθεροποιητική επίδραση στους νευρώνες.

Πρακτικές συμβουλές για μια φιλική προς τις επιληπτικές κρίσεις διατροφή

  • Ισορροπημένα γεύματα: Βεβαιωθείτε ότι κάθε γεύμα περιλαμβάνει μια ισορροπία πρωτεϊνών, υγιών λιπών και σύνθετων υδατανθράκων για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Ενυδάτωση: Μείνετε καλά ενυδατωμένοι, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων.
  • Κανονικό πρόγραμμα διατροφής: Διατηρήστε ένα τακτικό πρόγραμμα διατροφής για να αποφύγετε πτώση του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις.

Γενικά

Η ενσωμάτωση των καλύτερων αντισπασμωδικών τροφών στη διατροφή σας μπορεί να παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και μειώνουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε καμία περίπτωση η διατροφή από μόνη της δεν υποκαθιστά την ιατρική θεραπεία. Μπορεί να είναι ένα πολύτιμο βοηθητικό συστατικό ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της επιληψίας.

Πηγές: healthline.com, epilepsy.com, nih.gov, mayoclinic.org