Υπέρταση: Τι επιπτώσεις έχει η μεσογειακή διατροφή – Ελληνική έρευνα
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι όσοι ακολουθούν σταθερά μια μεσογειακή διατροφή διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης.
Τα τελευταία ευρήματα δημοσιεύθηκαν από μια ομάδα ερευνητών της Σχολής Επιστημών Υγείας και Εκπαίδευσης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από παρακολούθηση δεδομένων 20 ετών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Clinical Nutrition.
Η υπέρταση είναι μια κατάσταση όπου το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών με μεγάλη δύναμη, κάνοντας την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά. Μια ένδειξη της αρτηριακής πίεσης 130/80 mm Hg (ή αυτό που λέμε “13 η μεγάλη και 8 η μικρή”) και πάνω, θεωρείται υψηλή.
Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, η χρήση καπνού και το οικογενειακό ιστορικό είναι μερικοί από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Η υπέρταση επηρεάζει περίπου το 30% των ενηλίκων και αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.
Η μεσογειακή διατροφή περιγράφει το παραδοσιακό διατροφικό πρότυπο των χωρών που βρέχονται από την Μεσόγειο Θάλασσα. Επικεντρώνεται στην κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, σπόρων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, υγιεινών ελαίων και μέτριων ποσοτήτων ψαριών και θαλασσινών.
Πώς έγινε η ελληνική έρευνα
Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, οι ερευνητές της τελευταίας μελέτης αξιολόγησαν 3.042 συμμετέχοντες που δεν είχαν υπέρταση κατά την έναρξη της μελέτης το 2002. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν, επίσης, καμία καρδιαγγειακή νόσο και πήραν ερωτήθηκαν σχετικά, ώστε οι ερευνητές να κατανοήσουν τη διατροφή και τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους. Αξιολογήθηκαν επίσης τα επίπεδα γλυκόζης, χοληστερόλης, σωματικού βάρους και αρτηριακής πίεσης όλων των συμμετεχόντων.
Για να εκτιμηθεί πόσο καλά οι συμμετέχοντες ακολούθησαν διαφορετικές πτυχές της μεσογειακής διατροφής καθ' όλη την περίοδο παρακολούθησης, αξιολογήθηκαν με βάση το λεγόμενο MedDietScore. Οι υψηλότερες βαθμολογίες αντανακλούσαν μεγαλύτερη τήρηση της δίαιτας. Επίσης, αφαιρέθηκαν “πόντοι” για την κατανάλωση τροφίμων ή ομάδων τροφίμων που θεωρούνται “μη μεσογειακής διατροφής”, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρους λιπαρών, πουλερικά και κόκκινο κρέας.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τους συμμετέχοντες για άλλες παραμέγτρους, όπως η ανάπτυξη υπέρτασης, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Στο τέλος της μελέτης, διαπιστώθηκαν τα εξής:
- Οι συμμετέχοντες στην ομάδα με το χαμηλότερο MedDietScore, που υποδηλώνει φτωχότερη τήρηση της μεσογειακής διατροφής, είχαν ποσοστό υπέρτασης 35,5%.
- Η ομάδα με ενδιάμεση βαθμολόγηση MedDietScore είχε ποσοστό υπέρτασης 22,5%.
- Αντίθετα, η ομάδα με το υψηλότερο MedDietScore, που αντικατοπτρίζει την καλύτερη τήρηση της μεσογειακής διατροφής, είχε ποσοστό επίπτωσης υπέρτασης 8,7%.
“Η πιο αυστηρή τήρηση της μεσογειακής διατροφής, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται για πολλά χρόνια, σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης”, έγραψαν οι ερευνητές.
Πηγή: medicaldaily.com