Ρόκα: Η υπερτροφή που θωρακίζει την υγεία σας
Ένα φλιτζάνι του τσαγιού κομμένης ρόκας, αντιστοιχεί μόλις σε 5 θερμίδες, ενώ διαθέτει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων για τον οργανισμό.
Η ρόκα ανήκει στην κατηγορία των πράσινων φυλλωδών λαχανικών και συγκεκριμένα στην ίδια οικογένεια με το λάχανο, το κάρδαμο και το μπρόκολο. Ευδοκιμεί τους χειμερινούς μήνες στη Μεσόγειο, την Ινδία, την Ασία και τη νότιο Αφρική. Μπορεί να καταναλωθεί σε σαλάτες, ενώ δίνει μια «γευστική πινελιά» σε πίτσες και ζυμαρικά. Επίσης, συνδυάζεται με μαρούλι, ντομάτα, παρμεζάνα και dressing από βαλσάμικο ξύδι και μέλι.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως η κατανάλωση της ρόκας δυναμώνει το σπέρμα, αυξάνει τη libido, ενώ συμβάλει στην υγεία των ματιών.
Τα διατροφικά στοιχεία της ρόκας
Η ρόκα διαθέτει φυτικές ίνες, βιταμίνες Κ, Α και C, Β9, καροτίνη, γλυκοσίδες, ταννίνες, αλκαλοειδή και φλαβονοειδή. Περιέχει, επίσης, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο και ιώδιο και είναι πλούσια σε χλωροφύλλη και φυλλικό οξύ.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρόκας
Η ρόκα διαθέτει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και δεν θα πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιό σας.
Συγκεκριμένα:
- Τονώνει τον οργανισμό
- Έχει διουρητικές ιδιότητες
- Συνεισφέρει στη σταθεροποίηση του μεταβολισμού
- Προλαμβάνει και επιβραδύνει τον καρκίνο του προστάτη
- Συντελεί στο σχηματισμό του κολλαγόνου
- Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
- Διαθέτει κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες
- Καθαρίζει το αίμα
- Έχει αντιβακτηριδιακές και αντισκορβικές ιδιότητες
- Μειώνει τη χοληστερίνη
- Επιταχύνει την ανάρρωση από το κρυολόγημα
- Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου λόγω της βιταμίνης Κ που περιέχει συμβάλλοντας στην καλή υγεία των οστών, προλαμβάνοντας την οστεοπόρωση
- Συμβάλλει στην υγεία των ματιών, ενώ φαίνεται να προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχρής κηλίδας
Πότε αντενδείκνυται η κατανάλωση ρόκας
- Ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην ωμή ρόκα και εμφανίζουν συμπτώματα όπως πρήξιμο στο στόμα, αίσθημα πνιγμού στον λαιμό ή δυσκολία στην αναπνοή.
- Αντενδείκνυται η κατανάλωσή της αν ακολουθείτε μια αγωγή με αντιπηκτικά καθώς η βιταμίνη Κ που περιέχει η ρόκα επηρεάζει τις ιδιότητες των φαρμάκων.