Η συχνή κατανάλωσή τους, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθά στην αντιμετώπιση της διάρροιας, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και βελτιώνει την υγεία της στοματικής κοιλότητας
Η φλούδα τους έχει επουλωτική δράση και τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων του πεπτικού.
Δείτε στη gallery που ακολουθεί 9 λόγους που πρέπει σήμερα κιόλας να τα εντάξετε στην διατροφή σας.
Πηγή : Medical Daily
Photo 1/9
Αντικαρκινική δράση: Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και βιταμίνη C. Η συχνή κατανάλωσή τους προστατεύει τα κύτταρα από τις τοξίνες, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Photo 2/9
Αντιμετωπίζουν τη διάρροια: Η βερβερίνη μειώνει τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων, όπως αυτές που προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, και τα επεισόδια διάρροιας, καθώς επιβραδύνει τις κενώσεις.
Photo 3/9
Υψηλή θρεπτική αξία: Ένα τέταρτο φλιτζανιού αποξηραμένα βατόμουρα παρέχει 89 θερμίδες, ένα γραμμάριο πρωτεΐνης, ένα γραμμάριο λίπους, 18 γραμμάρια υδατανθράκων, τρία γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ καλύπτει το 213% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C και το 15% σε σίδηρο.
Photo 4/9
Αντιμικροβιακή δράση: Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, μαγγάνιο και χαλκό, μέταλλα τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων.
Photo 5/9
Μειώνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου: Το μεταβολικό σύνδρομο, είναι μια σύνθετη παθολογική κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ισχαιμικού εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Η συχνή κατανάλωση βατόμουρων μειώνει τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου βελτιώνοντας την υγεία.
Photo 6/9
Μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη: Η συχνή κατανάλωση βατόμουρων έχει αποδεχθεί ότι μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προλαμβάνοντας τον διαβήτη και συμβάλλοντας στην διαχείριση των συμπτωμάτων του.
Photo 7/9
Βελτιώνουν την καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ανθοκυανίνες ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι ανθοκυανίνες μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος και εμποδίζουν τον σχηματισμό θρόμβων.
Photo 8/9
Βελτιώνουν τη στοματική υγεία: Η συχνή κατανάλωση βατόμουρων μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονωδών παθήσεων της στοματικής κοιλότητας, όπως είναι η συσσώρευση πλάκας και η ουλίτιδα. Μελέτες έδειξαν ότι η χρήση οδοντικού τζελ με γεύση βατόμουρου για 21 ημέρες, μείωσε σημαντικά την πλάκα και τον κίνδυνο ουλίτιδας.
Photo 9/9
Αντιφλεγμονώδη δράση: Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε βερβερίνη, μια βιοδραστική ουσία η οποία μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και την κακή χοληστερόλη. Η συχνή κατανάλωσή τους βοηθά στην απώλεια βάρους, προστατεύει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.