Το σύμπτωμα στα μάτια που δείχνει άνοια στα 45
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας σε ανθρώπους νεότερων ηλικιών, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων, σε σύγκριση με το 60% των ατόμων άνω των 65 ετών.
Τα πρώτα κοινά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης, δυσκολίες στη σκέψη και στη λογική και προβλήματα ομιλίας, τα οποία επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Ειδικοί από τη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να διαγνωστούν με την ασθένεια στα 60, στα 50 ή ακόμα και στα 40 τους, εάν ο ευαίσθητος στο φως ιστός στο πίσω μέρος του ματιού είναι ασυνήθιστα λεπτός.
Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό ως λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς και προκαλεί παραμορφωμένη όραση, που περιλαμβάνει την εμφάνιση κηλίδων ή γραμμών, καθώς και αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων.
Ο κίνδυνος άνοιας αυξήθηκε επίσης σε άτομα με σημάδια στένωσης των αρτηριών και διεύρυνσης των φλεβών στο μάτι, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πόνο ή πίεση, καθώς και απώλεια όρασης στο ένα μάτι.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο εικάζουν ότι και τα δύο προβλήματα σχετίζονται με προβληματική ροή αίματος τόσο στα μάτια όσο και στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της νόσου που προκαλεί απώλεια μνήμης.
Θα μπορούσαν επίσης να είναι σημάδια κακής κυκλοφορίας σε όλο το σώμα, κάτι που αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την ασθένεια, καθώς και για έμφραγμα και για εγκεφαλικό.
Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Ashleigh Barrett-Young, οι διεξοδικές οφθαλμολογικές εξετάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια χρήσιμη μέθοδο για τον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Η έγκαιρη διάγνωση θεωρείται κρίσιμη για καλύτερα αποτελέσματα, καθώς οι θεραπείες της άνοιας μπορούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.
Για τη μελέτη, οι ειδικοί ανέλυσαν δεδομένα 45 ετών για 900 Νεοζηλανδούς μέσης ηλικίας 45 ετών.
Συνδύασαν φωτογραφίες και σαρώσεις του αμφιβληστροειδούς των συμμετεχόντων με γνωστικές δοκιμασίες σχεδιασμένες για να προβλέψουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο.
Οι αξιολογήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη γέννηση και σε ηλικίες τριών, πέντε, επτά, εννέα, 11, 13, 15, 18, 21, 26, 32, 38 και 45 ετών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς και κακή υγεία των αιμοφόρων αγγείων των ματιών, ήταν πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια γνωστικής έκπτωσης σε ηλικία 45 ετών — συχνά προάγγελος της άνοιας.
Η απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να αποτελέσει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια απλή και χαμηλού κόστους μέθοδο αξιολόγησης του κινδύνου άνοιας σε μεσήλικες.
Προειδοποιούν ωστόσο, ότι η εξέταση μπορεί να δείξει μόνο τον πιθανό κίνδυνο και δεν αποτελεί οριστική διάγνωση.
Το μέγεθος του κροταφικού μυός, ο οποίος βοηθά στο άνοιγμα και το κλείσιμο της γνάθου, έχει επίσης συνδεθεί με τον κίνδυνο άνοιας.
Εάν ο μυς είναι μικρότερος, μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης συνολικής απώλειας μυϊκής μάζας, μια κατάσταση γνωστή ως σαρκοπενία, η οποία συχνά συνδέεται με την διάγνωση της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease.