ΥΓΕΙΑ

Ουρική αρθρίτιδα: Μπορεί να βοηθήσει το μηλόξιδο;

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος φλεγμονώδους αρθρίτιδας που εμφανίζεται όταν συσσωρεύονται κρύσταλλοι ουρικού οξέος στις αρθρώσεις.

Αυτοί οι κρύσταλλοι προκαλούν ερυθρότητα, πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις και στους ιστούς που τις περιβάλλουν, ιδίως στα κάτω άκρα.

Το μηλόξιδο παρασκευάζεται από μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Αποτελεί δημοφιλή συμπληρωματική θεραπεία για πολλά προβλήματα υγείας, ενώ πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από έρευνες.

Παρότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το μηλόξιδο μπορεί να θεραπεύσει ή να προλάβει την ουρική αρθρίτιδα, προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι το οξικό οξύ, βασικό συστατικό του μηλόξιδου και άλλων τύπων ξιδιού, μπορεί να συμβάλει στη μείωση ή τη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη ουρικής αρθρίτιδας, όπως:

  • φλεγμονής
  • υψηλής αρτηριακής πίεσης
  • υψηλής χοληστερόλης
  • διαβήτη
  • παχυσαρκίας

Σε μια μελέτη του 2016, οι ερευνητές έδωσαν σε αρσενικούς αρουραίους που ακολουθούσαν διατροφή με πολλά λιπαρά, 7 χιλιοστόλιτρα (ml) μηλόξιδο ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα. Μετά από 30 ημέρες, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της πρόσληψης τροφής και του σωματικού βάρους των ζώων.

Στην ίδια μελέτη, το μηλόξιδο μείωσε επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτίωσε το λιπιδαιμικό προφίλ του ορού μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξυδιού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη σε άτομα με και χωρίς διαβήτη.

Αυτό πιθανώς συμβαίνει επειδή το οξικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της πέψης και στη μείωση της απορρόφησης των υδατανθράκων.

Έτσι, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μηλόξιδου θα αποτρέψει ή θα θεραπεύσει άμεσα την ουρική αρθρίτιδα, μπορεί έμμεσα να έχει θετική επίδραση.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Δεν υπάρχει σταθερή συνιστώμενη δοσολογία μηλόξιδου για τη θεραπεία ή την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας.

Ανασκόπηση του 2016 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 15 ml ξιδιού, το οποίο περιέχει 750 χιλιοστόγραμμα (mg) οξικού οξέος, κάθε μέρα, θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση ορισμένων παραγόντων κινδύνου για ουρική αρθρίτιδα, όπως είναι η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιείτε το ξύδι σε αραιωμένη μορφή επειδή είναι πολύ όξινο. Τα όξινα τρόφιμα και ποτά μπορούν να αποδυναμώσουν το σμάλτο των δοντιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας.

Κίνδυνοι

Ενώ το μηλόξιδο είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση, οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και να λαμβάνουν προφυλάξεις.

Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τακτικά μηλόξιδο, είχαν δεκαπλάσιες πιθανότητες να υποστούν διάβρωση στα δόντια.

Η αραίωση του μηλόξιδου σε νερό μειώνει την ποσότητα έκθεσης των δοντιών και του στόματος στο οξύ. Η κατανάλωση με καλαμάκι, μπορεί επίσης να ελαχιστοποιήσει την έκθεση σε οξύ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μηλόξιδο μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει κορεσμό ή αίσθημα πληρότητας, κάτι που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της όρεξης και στην απώλεια βάρους.

Μελέτη του 2014 έδειξε ότι αυτός ο κορεσμός μπορεί να οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η κατανάλωση μηλόξιδου προκαλεί ναυτία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ξιδιού μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες παρενέργειες:

  • γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
  • ρέψιμο και αέρια
  • βλάβη του οισοφάγου
  • οξεία παγκρεατίτιδα

Άλλες φυσικές θεραπείες για την ουρική αρθρίτιδα

Κεράσια και χυμός βύσσινου

Η κατανάλωση χυμού κερασιού μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κερασιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Οι ενώσεις στα κεράσια που ονομάζονται ανθοκυανίνες δρουν επίσης ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και ως αντιοξειδωτικά.

Μελέτη του 2012 στην οποία συμμετείχαν 633 άτομα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κερασιών ή εκχυλίσματος κερασιού επί 2 ημέρες φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κρίσης ουρικής αρθρίτιδας κατά 35%, με τα οφέλη να κορυφώνονται σε περίπου τρεις μερίδες την ημέρα.

Τζίντζερ

Οι ενώσεις στο τζίντζερ που ονομάζονται φλαβονοειδή φαίνεται επίσης να μειώνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.

Σε μια μελέτη του 2015, αρουραίοι με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα που κατανάλωσαν φλαβονοειδή από τζίντζερ, παρουσίασαν μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος με την πάροδο του χρόνου.

Οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν φρέσκο τζίντζερ ή συμπληρώματα τζίντζερ.

Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε πουρίνες

Όποιος διαγιγνώσκεται με ουρική αρθρίτιδα, πρέπει να αποφεύγει τις τροφές με πουρίνες. Οι πουρίνες είναι ενώσεις που αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.

Τα τρόφιμα που έχουν πολλές πουρίνες, περιλαμβάνουν:

  • αλκοόλ
  • ορισμένα κρέατα, όπως το χοιρινό, το συκώτι, η γαλοπούλα και το μοσχάρι
  • θαλασσινά, όπως σαρδέλες, μπακαλιάρος, πέστροφα και μπακαλιάρος

Βιταμίνη C

Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C, η οποία περιέχεται στα εσπεριδοειδή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας αυξάνοντας την ποσότητα του ουρικού οξέος που αποβάλλεται από τα νεφρά.

Ανασκόπηση του 2015 έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 500 mg βιταμίνης C ημερησίως, μείωσε τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την ουρική αρθρίτιδα. Ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας αυξάνεται με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει ένα άτομο.

Το είδος του αλκοόλ έχει επίσης επίδραση. Για παράδειγμα, η μπύρα φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας περισσότερο από το κρασί. Το ασφαλέστερο αλκοολούχο ποτό που μπορούν να πίνουν τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα είναι το κρασί.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι ενώσεις στο γάλα -το οροτικό οξύ (βιταμίνη Β13), η καζεΐνη και η λακταλβουμίνη- μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας αυξάνοντας το πόσο ουρικό οξύ αποβάλλουν τα νεφρά.

Άλλες ενώσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη μείωση της οξείας φλεγμονής και των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας.

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, όπως το γιαούρτι και το αποβουτυρωμένο γάλα.

Καφές

Παρόλο που δεν το συνιστούν όλοι οι γιατροί και οι ερευνητές δεν είναι απόλυτα σίγουροι γιατί λειτουργεί για ορισμένους ανθρώπους, η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Με πληροφορίες από Medical News Today

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved