Υψηλή πίεση: Το φρούτο που τη διαχειρίζεται καλύτερα και από τη μείωση του αλατιού
Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους έχει υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η πάθηση του καρδιαγγειακού συστήματος, γνωστή και ως υπέρταση, μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όπως το νάτριο, έτσι και το κάλιο είναι ένας ζωτικής σημασίας ηλεκτρολύτης, μια χημική ένωση που παίζει κομβικό ρόλο στη λειτουργία των νεύρων, των μυών και ιδιαίτερα του καρδιαγγειακού συστήματος.
Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι όμως, αναγκάζει το σώμα να συγκρατεί νερό, το οποίο αυξάνει τον όγκο του αίματος και επομένως την αρτηριακή πίεση.
Το κάλιο εξουδετερώνει αυτό το αποτέλεσμα προωθώντας την αποβολή νατρίου μέσω των νεφρών. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μειώνει την εξωτερική αγγειακή αντίσταση – έναν άλλο αντιυπερτασικό μηχανισμό.
Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά φυσικά αντίδοτα στην υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ένα φρούτο μάλιστα, θεωρείται πραγματική υπερτροφή κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μπανάνας, μειώνει την αρτηριακή πίεση χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς τα αλμυρά φαγητά.
Η μπανάνα περιέχει ιδιαίτερα υψηλή ποσότητα καλίου, η οποία δημιουργεί μια υγιή σχέση με την κύρια αιτία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, το νάτριο.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτό είναι πιο αποτελεσματικό από τη μείωση της κατανάλωσης αλμυρών τροφίμων.
«Για την υψηλή αρτηριακή πίεση, συνήθως συνιστάται να τρώμε λιγότερο αλάτι», λέει η Δρ. Anita Layton, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια εφαρμοσμένων μαθηματικών, επιστήμης υπολογιστών, φαρμακευτικής και βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Waterloo.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως οι μπανάνες ή το μπρόκολο, μπορεί να έχει μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση από την καθαρή μείωση του νατρίου».
Πολυάριθμες μελέτες επιβεβαιώνουν αυτή τη σύνδεση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν τουλάχιστον 3510 mg καλίου ημερησίως για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σύμφωνα με ανάλυση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει κατά μέσο όρο 420 mg, που καλύπτει περίπου το 12% των ημερήσιων αναγκών.
«Οι πρώτοι άνθρωποι έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά. Ως εκ τούτου, τα ρυθμιστικά συστήματα του σώματός μας μπορεί να έχουν εξελιχθεί για να αποδίδουν καλύτερα με μια διατροφή πλούσια σε κάλιο και φτωχή σε νάτριο», δήλωσε η Melissa Stadt, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Waterloo και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Σήμερα, η δυτική διατροφή τείνει να είναι πολύ υψηλότερη σε νάτριο και κάλιο. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζεται κυρίως στις βιομηχανικές κοινωνίες και όχι στις απομονωμένες κοινωνίες», λέει η Stadt.
Πηγές καλίου για την υψηλή αρτηριακή πίεση
Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Physiology - Renal Physiology, οι συγγραφείς ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να μάθουν πώς η αναλογία καλίου-νατρίου επηρεάζει το σώμα. Με αυτό το μοντέλο έδειξαν, μεταξύ άλλων, ότι οι διαφορές φύλου επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ καλίου και αρτηριακής πίεσης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνδρες αναπτύσσουν υψηλή αρτηριακή πίεση πιο εύκολα από τις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση, αντιδρούν όμως και πιο θετικά σε αυξημένη αναλογία καλίου-νατρίου.
Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, καλές πηγές καλίου είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο, το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες και οι ντομάτες.
Τα όσπρια, όπως οι φακές και τα φασόλια, καθώς και οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα ολικής αλέσεως, συμβάλλουν επίσης στην επαρκή πρόσληψη καλίου.