ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορούν οι γυναίκες να αποτρέψουν την απώλεια οστικής πυκνότητας καθώς μεγαλώνουν

Η χαμηλή οστική πυκνότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για οστεοπορωτικά κατάγματα και μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία λόγω παχυσαρκίας και γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αν και οι ειδικοί συνιστούν την απώλεια βάρους για τη διαχείριση των παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, αυτή συχνά συνοδεύεται από μειώσεις της οστικής πυκνότητας και της συνολικής περιεκτικότητας των οστών σε μέταλλα, ειδικά στους ηλικιωμένους.

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μια τριετής παρέμβαση στον τρόπο ζωής που βασίστηκε στη μεσογειακή διατροφή με μειωμένες θερμίδες σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα, βοήθησε στην άμβλυνση της σχετιζόμενης με την ηλικία απώλειας οστικής πυκνότητας σε ηλικιωμένες γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που ακολούθησαν αυτή την παρέμβαση απώλειας βάρους, παρουσίασαν προστατευτικές επιδράσεις στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υποθερμιδικές δίαιτες μπορεί να επιταχύνουν την οστική απώλεια, εκτός εάν συνδυαστούν με στοχευμένη άσκηση. Υπάρχει ανάγκη για παρεμβάσεις που υποστηρίζουν την απώλεια βάρους διατηρώντας παράλληλα τη σκελετική υγεία.

Στη μελέτη «Μεσογειακή διατροφή, σωματική άσκηση και οστική υγεία στους ηλικιωμένους», οι ερευνητές σχεδίασαν μια δευτερογενή ανάλυση στο πλαίσιο της μελέτης PREDIMED-Plus.

Η PREDIMED-Plus είναι μια τριετής, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που διεξάγεται σε 23 περιοχές στην Ισπανία. Για την ανάλυση αυτή, επιλέχθηκαν 924 ενήλικες 55 έως 75 ετών (μέση ηλικία 65,1 ετών, 49,1% γυναίκες) με μεταβολικό σύνδρομο και υπέρβαρο ή παχυσαρκία από τέσσερα κέντρα με πρόσβαση σε απορροφησιομετρία ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DXA) για την αξιολόγηση των οστών.

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν σε ομάδα παρέμβασης, η οποία ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή με μείωση των θερμίδων κατά 30%, αυξημένη σωματική δραστηριότητα και συμπεριφορική υποστήριξη, και ομάδα ελέγχου, η οποία ακολουθούσε ελεύθερη μεσογειακή διατροφή χωρίς σωματική δραστηριότητα.

Η οστική πυκνότητα μετρήθηκε στο σύνολο του μηριαίου οστού, στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (L1-L4) και στον τροχαντήρα του μηριαίου οστού, και η συνολική περιεκτικότητα σε μέταλλα αξιολογήθηκε κατά την έναρξη, το πρώτο και το τρίτο έτος.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της οστικής σάρωσης μεταξύ των ομάδων για να προσδιορίσουν τον επιπολασμό της χαμηλής οστικής πυκνότητας, με βάση τις τυπικές βαθμολογίες Τ. Αυτές οι βαθμολογίες συγκρίνουν την οστική πυκνότητα ενός ατόμου με εκείνη ενός υγιούς νεαρού ενήλικα, με τις χαμηλότερες τιμές να υποδηλώνουν οστεοπενία ή οστεοπόρωση.

Δεν διαπιστώθηκε συνολική επίδραση της παρέμβασης για το συνολικό οστικό περιεχόμενο ή τον επιπολασμό της χαμηλής οστικής πυκνότητας. Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικά οφέλη στην οστική πυκνότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ιδίως στις γυναίκες.

Στο συνολικό πληθυσμό, η οστική πυκνότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης βελτιώθηκε σε διάστημα τριών ετών στην ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Στις γυναίκες, η διαφορά ήταν πιο έντονη. Στους άνδρες δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές.

Οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν τις βελτιώσεις της οστικής πυκνότητας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης στις γυναίκες.

Οι αναλύσεις ευαισθησίας που απέκλεισαν τους συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμίνης D έδειξαν επίσης συνεχείς, στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στη οστικής πυκνότητας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα ευρήματα «...υποστηρίζουν τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής με απώλεια βάρους που βασίζονται στη μεσογειακή διατροφή με μειωμένες θερμίδες και προώθηση της σωματικής δραστηριότητας στις ηλικιωμένες γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο οστικών διαταραχών».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved