H παχυσαρκία προκαλεί 16 σοβαρές παθήσεις - Δείτε ποιες είναι (λίστα)
Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρά προβλήματα υγείας που αφορούν πολλά συστήματα οργάνων.
Προηγούμενες μελέτες έχουν αναλύσει τα προβλήματα αυτά μεμονωμένα, περιορίζοντας την κατανόηση της συνολικής επιβάρυνσης της υγείας από την παχυσαρκία.
Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παχυσαρκία αποτελεί ένα πρόβλημα που συνεχώς διογκώνεται, ενώ σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, σχεδόν ο μισός ενήλικας πληθυσμός μπορεί να πληροί τα κλινικά κριτήρια παχυσαρκίας έως το 2030.
Έρευνα υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία, και ιδιαίτερα η σοβαρή παχυσαρκία, συνδέεται στενά με την εμφάνιση 16 παθήσεων.
Παρατηρήθηκαν ισχυρές συσχετίσεις για την αποφρακτική άπνοια ύπνου, τον διαβήτη τύπου 2 και τη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεατική ηπατική νόσο.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν διαχρονική μελέτη για να κατανοήσουν πώς τα διαφορετικά επίπεδα παχυσαρκίας σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας σε κατοίκους των ΗΠΑ.
Ανέλυσαν δεδομένα από 270.657 συμμετέχοντες που είχαν εγγραφεί στο ερευνητικό πρόγραμμα All of Us, τη μεγαλύτερη κλινική μελέτη στην ιστορία της έρευνας στις ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας το 2018.
Οι συμμετέχοντες προσκόμισαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, σωματικές μετρήσεις και δεδομένα ερευνών. Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) υπολογίστηκε κατά την εγγραφή και χρησιμοποιήθηκε για την ταξινόμηση των ατόμων ως φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρα ή παχύσαρκα, με περαιτέρω διαστρωμάτωση σε κατηγορίες παχυσαρκίας I, II και III.
Αξιολογήθηκαν 16 προβλήματα υγείας:
- Υπέρταση
- Διαβήτης τύπου 2
- Υπερλιπιδαιμία ή δυσλιπιδαιμία
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Κολπική μαρμαρυγή
- Αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος
- Χρόνια νεφρική νόσος
- Πνευμονική εμβολή
- Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
- Ουρική αρθρίτιδα
- Ηπατική νόσος που συνδέεται με μεταβολική δυσλειτουργία
- Πέτρες στη χολή
- Αποφρακτική άπνοια ύπνου
- Άσθμα
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Οστεοαρθρίτιδα
Χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα αναλογικών κινδύνων Cox για την εκτίμηση του κινδύνου κάθε πάθησης ανά κατηγορία παχυσαρκίας, με προσαρμογή για το φύλο, την ηλικία, τη φυλή ή την εθνικότητα, το εισόδημα και την εκπαίδευση. Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τα αναλογούντα στον πληθυσμό κλάσματα για κάθε πάθηση ανά κατηγορία παχυσαρκίας.
Η παχυσαρκία ήταν παρούσα στο 42,4% του πληθυσμού της μελέτης, συμπεριλαμβανομένου του 21,2% με παχυσαρκία κατηγορίας Ι, του 11,3% με παχυσαρκία κατηγορίας ΙΙ και του 9,8% με παχυσαρκία κατηγορίας ΙΙΙ.
Σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, τα άτομα με παχυσαρκία ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες, να έχουν χαμηλότερο εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο, και να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αναλογία μέσης-ισχίων.
Ο επιπολασμός και τα ποσοστά επίπτωσης αυξήθηκαν προοδευτικά στις υψηλότερες τάξεις παχυσαρκίας και για τα 16 προβλήματα υγείας. Οι παρατηρούμενες συσχετίσεις με την κατηγορία παχυσαρκίας ΙΙΙ ήταν ισχυρότερες για την αποφρακτική άπνοια ύπνου, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με ηπατική νόσο.
Πιο αδύναμες συσχετίσεις βρέθηκαν για το άσθμα, την οστεοαρθρίτιδα και την αθηρωματική καρδιαγγειακή νόσο.
Η παχυσαρκία συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο σε όλες τις υποομάδες, με σταθερά πρότυπα ανάλογα με το φύλο και τη φυλή. Τα αποδιδόμενα στον πληθυσμό κλάσματα έδειξαν ότι η παχυσαρκία εξηγούσε το 51,5% των περιπτώσεων αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και το 36,3% των περιπτώσεων μεταβολικής ηπατικής νόσου, ενώ το 14,0% όλων των περιπτώσεων οστεοαρθρίτιδας στον πληθυσμό της μελέτης εκτιμάται ότι αποδίδεται στην παχυσαρκία.
Ο αυξημένος κίνδυνος, ιδίως σε υψηλότερα επίπεδα σοβαρότητας, συσχετίστηκε και με τις 16 παθήσεις που μελετήθηκαν. Οι κίνδυνοι αυξήθηκαν σταδιακά σε όλες τις κατηγορίες παχυσαρκίας, με την υψηλότερη επιβάρυνση να παρατηρείται μεταξύ των ατόμων με παχυσαρκία κατηγορίας ΙΙΙ. Τα ευρήματα παρέμειναν συνεπή σε όλες τις δημογραφικές υποομάδες και υποστηρίχθηκαν από δεδομένα από μια μεγάλη, εθνική κλινική μελέτη.
Οι συσχετίσεις μεταξύ της παχυσαρκίας και διαφόρων παθήσεων όπως η άπνοια ύπνου, ο διαβήτης τύπου 2, η ηπατική νόσος, και η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν ισχυρές και στατιστικά ισχυρές.
Τα αναλογούντα στον πληθυσμό κλάσματα έδειξαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των παθήσεων μπορεί να προληφθεί μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης της παχυσαρκίας.
Τα αυξανόμενα ποσοστά σοβαρής παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν επείγουσα ανάγκη παρέμβασης. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προσφέρουν μια επικαιροποιημένη εκτίμηση της συνολικής επιβάρυνσης της υγείας από την παχυσαρκία και μπορούν να υποστηρίξουν μελλοντικές στρατηγικές δημόσιας υγείας, πολιτικές δράσεις και κλινική χρήση θεραπειών κατά της παχυσαρκίας.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό NEJM Evidence.