Μη αναστρέψιμες παθήσεις: Τι πρέπει να αφαιρέσουμε από τη διατροφή & τι να αυξήσουμε
Οι κακές διατροφικές συνήθειες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των μη μεταδοτικών νοσημάτων, υπογραμμίζοντας τη σημασία των διατροφικών παρεμβάσεων για τη μείωση της παγκόσμιας επιβάρυνσης από αυτές τις ασθένειες.
Η τυπική δυτική διατροφή χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, λίπους και φυτικών ινών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών και σπόρων, φρούτων και λαχανικών.
Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, καθώς και ζαχαρούχων ποτών, που χαρακτηρίζουν τη δυτική διατροφή, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μη μεταδοτικών νοσημάτων, όπως εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας νόσου, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του πνεύμονα και καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τα μη μεταδοτικά νοσήματα παραμένουν μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, όπου προβλέπεται ότι πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα διαγνωστούν με διαβήτη έως το 2040 και 1,1 εκατομμύρια περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου. Η σαφής συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης μη μεταδοτικών νοσημάτων και της διατροφής υπογραμμίζει τη σημασία του προσδιορισμού των βέλτιστων διατροφικών προϊόντων για τη μείωση της επιβάρυνσης από αυτά τα νοσήματα και των μελλοντικών επιπτώσεών τους στον παγκόσμιο πληθυσμό.
Νέα μελέτη διερευνά τον αντίκτυπο των σημερινών ολλανδικών διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών στα ποσοστά των μη μεταδοτικών ασθενειών.
Η μελέτη ποσοτικοποίησε τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένα συστατικά των ολλανδικών διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών, μπορούν να επηρεάσουν την επιβάρυνση από τα μη μεταδοτικά νοσήματα έως το 2050.
Τα δεδομένα ελήφθησαν από περισσότερους από 2.000 άνδρες και γυναίκες κατοίκους της Ολλανδίας 19 έως 79 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν την Ολλανδική Εθνική Έρευνα Κατανάλωσης Τροφίμων (DNFCS) 2012-2016 για να προσδιοριστεί η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών/σπόρων, οσπρίων, ψαριών, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, τσαγιού και ποτών με ζάχαρη.
Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό τυχόν συσχετίσεων μεταξύ της κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης πέντε μη μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του πνεύμονα.
Ευρήματα της μελέτης
Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η χαμηλότερη συμμόρφωση παρατηρήθηκε για τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς/σπόρους, το επεξεργασμένο κρέας και το τσάι, ενώ η υψηλότερη συμμόρφωση σχετιζόταν με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και δημητριακών ολικής αλέσεως.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές μοντελοποίησαν τον τρόπο με τον οποίο η πλήρης συμμόρφωση με τις τρέχουσες ολλανδικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές θα επηρέαζε τον μελλοντικό επιπολασμό των μη μεταδοτικών νοσημάτων στις Κάτω Χώρες.
Για παράδειγμα, η εξάλειψη των επεξεργασμένων κρεάτων από τη διατροφή, συσχετίστηκε με τη σημαντικότερη μείωση των μη μεταδοτικών νοσημάτων, η οποία ισοδυναμούσε με μείωση κατά 18,5% και 23,8% στις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα.
Η αφαίρεση του επεξεργασμένου κρέατος από τη διατροφή, θα μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18,6 και 8,7% στις γυναίκες και κατά 24,5% και 10,4% στους άνδρες, αντίστοιχα.
Παρόμοια οφέλη προβλέφθηκαν και για την αυξημένη πρόσληψη φρούτων, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 19,1% στους άνδρες και κατά 17,7% στις γυναίκες.
Τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα αναμένεται επίσης να μειωθούν εάν ο πληθυσμός συμμορφωθεί με τις τρέχουσες συστάσεις για την πρόσληψη φρούτων, με τους ερευνητές να προβλέπουν μειωμένο κίνδυνο κατά 8,2% και 7,2% στις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα.
Προβλέφθηκε επίσης ο αντίκτυπος των διατροφικών συνηθειών στο προσδόκιμο ζωής.
Η αφαίρεση του επεξεργασμένου κρέατος από τη διατροφή, θα μπορούσε να αυξήσει περισσότερο από 1,5 και 2,5 χρόνια το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα.
Η κατανάλωση φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών και σπόρων, θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει τα ποσοστά προσδόκιμου ζωής χωρίς ασθένεια τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, με τα μικρότερα οφέλη να συνδέονται με την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων.
Συμπεράσματα
Η τήρηση των ολλανδικών διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης των μη αναστρέψιμων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων της στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του πνεύμονα.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν επίσης ότι το συνολικό προσδόκιμο ζωής και το προσδόκιμο ζωής χωρίς ασθένειες θα αυξηθεί με την εξάλειψη του επεξεργασμένου κρέατος και την αύξηση της πρόσληψης φρούτων.
Πηγή: The Lancet