ΥΓΕΙΑ

Κεφίρ: Η συμβολή του και στη διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές ανακαλύπτουν διαρκώς στοιχεία που υποστηρίζουν την άποψη ότι η υγεία του εντέρου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της μείωσης των χαρακτηριστικών της άνοιας.

Βραζιλιάνοι ερευνητές εξέτασαν πρόσφατα διάφορες μελέτες για να ελέγξουν αν το κεφίρ θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο ως συμπλήρωμα για κάποιον που πάσχει από νόσο Αλτσχάιμερ.

Δεδομένου ότι τα προβιοτικά υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, η οποία πιθανολογείται ότι επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν ειδικά το κεφίρ, επειδή έχει «μοναδική μικροβιακή σύνθεση».

Παρόλο που συμπεριέλαβαν περιορισμένο αριθμό μελετών στην ανασκόπησή τους, τα ευρήματά τους είναι ελπιδοφόρα.

Μελέτη σε ανθρώπους έδειξε ότι το κεφίρ βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία και τα τεστ μνήμης.

Μπορεί το κεφίρ να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία;

Υπολογίζεται ότι 7 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, αριθμός που προβλέπεται να διπλασιαστεί μέσα σε 25 χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη το σωματικό, συναισθηματικό και οικονομικό τίμημα της νόσου, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τις επιπτώσεις.

Τα προβιοτικά είναι σημαντικά για την υγεία του εντέρου και μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα των καλών βακτηρίων στο μικροβίωμα, τα οποία μπορούν να ωφελήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και άλλα μέρη του σώματος.

Τρόφιμα όπως το γιαούρτι και το ξινολάχανο έχουν προβιοτικά, ενώ είναι διαθέσιμα και σε μορφή ροφήματος, συμπεριλαμβανομένου του κεφίρ από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.

Το κεφίρ προέρχεται από τη ζύμωση κόκκων κεφίρ με γάλα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανασκόπησης, το κεφίρ ξεχώρισε επειδή περιλαμβάνει «τόσο βακτήρια όσο και μύκητες σε συμβιωτική σχέση».

Οι επιστήμονες έψαξαν σε πολλές βάσεις δεδομένων για να βρουν μελέτες σχετικά με το κεφίρ και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Αφού περιόρισαν τα αποτελέσματα της αναζήτησής τους, κατέληξαν σε επτά μελέτες - μία από αυτές αφορούσε ανθρώπους, τέσσερις μελέτες αφορούσαν τρωκτικά και δύο μελέτες αφορούσαν μύγες.

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν για το πώς το κεφίρ επηρεάζει ενδεχομένως τη γνωστική λειτουργία, τη νευροφλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι «μια διαδικασία που αυξάνεται στον εγκέφαλο με τη γήρανση» και μπορεί να συμβάλει στην άνοια.

Αφού ανέλυσαν τα διάφορα μοντέλα, οι συγγραφείς της ανασκόπησης προσδιόρισαν τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει το κεφίρ ως συμπληρωματική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Άλμα στη γνωστική λειτουργία

Η μελέτη σε ανθρώπους διήρκεσε 90 ημέρες και αξιολόγησε 13 άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ. Οι συμμετέχοντες έλαβαν καθημερινά συμπλήρωμα κεφίρ σε δόση 2 ml ανά κιλό σωματικού βάρους.

Πριν από την έναρξη της κατανάλωσης κεφίρ, οι επιστήμονες συνέλεξαν βασικά δεδομένα για τη γνωστική λειτουργία τους μέσω της εξέτασης Mini-Mental State Examination (MMSE) και τη μνήμη τους. Συγκέντρωσαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τους βιοδείκτες φλεγμονής και το οξειδωτικό στρες.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες πέτυχαν 28% βελτίωση στις αρχικές βαθμολογίες MMSE μετά από 90 ημέρες κατανάλωσης κεφίρ. Παρουσίασαν επίσης 66% βελτίωση στα τεστ μνήμης.

Παρουσίασαν επίσης βελτίωση στους βιοδείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες.

Άλλες μελέτες

Τόσο οι μελέτες σε τρωκτικά, όσο και σε μύγες, έδειξαν επίσης ότι το κεφίρ μπορεί να έχει πιθανά γνωστικά οφέλη.

Μία από τις μελέτες σε τρωκτικά εμβάθυνε στο πώς το κεφίρ επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου και το μονοπάτι του υποδοχέα Toll-like 4 (TLR4). Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η οδός TLR4 εμπλέκεται στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι το κεφίρ συνέβαλε σε «σημαντική μείωση της έκφρασης του TLR4». Αυτό οδήγησε σε μείωση της νευροφλεγμονής, προστατεύοντας έτσι τον εγκεφαλικό ιστό και βελτιώνοντας τη γνωστική λειτουργία.

Μια άλλη μελέτη σε τρωκτικά εξέτασε πώς λειτουργεί το κεφίρ όταν προστίθεται σε μια θεραπεία με βλαστοκύτταρα για τη νόσο Αλτσχάιμερ - αυτό είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη μείωση της νευροφλεγμονής.

Οι άλλες δύο μελέτες σε τρωκτικά ανέλυσαν το κεφίρ είτε με πιογλιταζόνη (ένα αντιδιαβητικό φάρμακο) είτε με σιμβαστατίνη (ένα φάρμακο που μειώνει τη χοληστερόλη). Και τα δύο αυτά είχαν προστατευτικά οφέλη.

Μία από τις μελέτες σε μύγες ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο το κεφίρ επηρεάζει τη συσσώρευση αμυλοειδούς. Και οι δύο μελέτες εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο το κεφίρ επηρεάζει τις κινητικές δεξιότητες.

Οι πλάκες β-αμυλοειδούς αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ. Η μελέτη σε μύγες έδειξε μείωση της συσσώρευσης αμυλοειδούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κεφίρ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως συμπληρωματική θεραπεία.

Και τα δύο μοντέλα μυγών έδειξαν βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων με τη συμπληρωματική χορήγηση κεφίρ. Δεδομένου ότι τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ εμφανίζουν μείωση των κινητικών δεξιοτήτων με την πάροδο του χρόνου, το εύρημα θεωρείται σημαντικό.

Ο Peter Gliebus, διευθυντής του τομέα γνωστικής και συμπεριφορικής νευρολογίας στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Marcus, τμήμα του Baptist Health South Florida, σημειώνει: «Το κεφίρ μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου βοηθώντας στην αποκατάσταση ενός ισορροπημένου μικροβιώματος του εντέρου, μειώνοντας τη συστηματική φλεγμονή και ενισχύοντας τον εντερικό φραγμό, ο οποίος μπορεί να περιορίσει τη νευροφλεγμονή. Η ανασκόπηση αναδεικνύει το κεφίρ σε μια πολλά υποσχόμενη συμπληρωματική θεραπεία λόγω της διαμόρφωσης της νευροφλεγμονής και του οξειδωτικού στρες μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, αλλά τα τρέχοντα στοιχεία είναι ακόμη προκαταρκτικά. Ενώ η βιολογική λογική είναι ισχυρή, απαιτούνται πιο ισχυρές κλινικές μελέτες προτού συστήσουμε το κεφίρ ως συστατικό ρουτίνας της διαχείρισης της νόσου Αλτσχάιμερ».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Brain Behavior and Immunity Integrative.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved