ΥΓΕΙΑ

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα ρούχα της γυμναστικής

Όταν επιστρέφετε στο σπίτι από τρέξιμο ή το γυμναστήριο, βάζετε αμέσως τα ρούχα σας στο πλυντήριο ή τα αφήνετε σε μια καρέκλα για να τα ξαναφορέσετε την επόμενη φορά που θα ασκηθείτε;

Νωρίτερα φέτος, η γαλλική κυβέρνηση προκάλεσε αναστάτωση με τις οδηγίες που εξέδωσε σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα ρούχα σας.

Ειδικά για τα αθλητικά ρούχα, συνιστά να πλένονται αν έχουν φορεθεί το πολύ τρεις φορές.

Αυτό σχετίζεται με περιβαλλοντικές ανησυχίες, δεδομένου ότι κάθε κύκλος πλύσης καταναλώνει σημαντικό νερό και ενέργεια. Το συχνό πλύσιμο μπορεί επίσης να αλλοιώσει τα υφάσματα, συμβάλλοντας στην παραγωγή υφασμάτινων αποβλήτων.

Τι γίνεται όμως με την υγεία μας; Αν η σκέψη ότι θα ξαναφορέσετε το βρώμικο μπλουζάκι ή το ιδρωμένο αθλητικό σουτιέν σας κάνει να νιώθετε άβολα, δείτε τι πρέπει να ξέρετε.

Αθλητικά ρούχα και ιδρώτας

Στο παρελθόν, τα αθλητικά ρούχα κατασκευάζονταν συνήθως από φυσικές ίνες (κυρίως βαμβάκι). Τώρα, κατασκευάζονται ως επί το πλείστον από συνθετικά υφάσματα υψηλής απόδοσης. Αυτά έχουν σχεδιαστεί για να διαχειρίζονται την υγρασία, να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία, να βελτιώνουν την αναπνοή και να ελέγχουν την οσμή.

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι αυτού του είδους τα ρούχα άσκησης, ιδίως τα συνθετικά υφάσματα, μπορούν να φιλοξενήσουν σημαντικές ποσότητες βακτηρίων μετά από μόλις μία χρήση.

Ο πολυεστέρας παγιδεύει την υγρασία, δημιουργώντας ζεστά, υγρά μικροπεριβάλλοντα που προτιμούν τα βακτήρια.

Όταν τα ρούχα είναι υγρά, μεταξύ άλλων και από ιδρώτα, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται σημαντικά πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας των βακτηρίων που υπάρχουν και της έντασης της μυρωδιάς.

Οι έρευνες δείχνουν ωστόσο ότι οι καινοτομίες στα υφάσματα, όπως η ενσωμάτωση νανοσωματιδίων αργύρου στις ίνες, οι επεξεργασίες με βάση αιθέρια έλαια, οι αντιμικροβιακές επεξεργασίες μακράς διάρκειας και οι καινοτομίες στις δομικές ίνες καθιστούν τα ενδύματα πιο ανθεκτικά και αποτελεσματικά στον έλεγχο των βακτηρίων.

Πόσο ασφαλές είναι να ξαναφορέσετε τα ρούχα γυμναστικής;

Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

Τύπος υφάσματος

Οι φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, πολλαπλασιάζουν λιγότερο τα βακτήρια που προκαλούν οσμές από ό,τι τα συνθετικά. Έτσι, αν φοράτε αυτά τα υφάσματα για να γυμναστείτε, μπορεί να αντέξουν μερικές φορέσεις πριν χρειαστούν πλύσιμο.

Ένταση άσκησης και επίπεδο ιδρώτα

Οι δραστηριότητες χαμηλής έντασης που παράγουν ελάχιστο ή λίγο ιδρώτα (συμπεριλαμβανομένης της ήπιας γιόγκα ή του περπατήματος), μπορεί να επιτρέψουν να φορέσετε περισσότερες φορές το ρούχο συγκριτικά με τις προπονήσεις υψηλής έντασης, καθώς ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων συσχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα υγρασίας στα υφάσματα.

Οι ειδικοί συνομολογούν ότι το πόσο συχνά πλένετε τα αθλητικά σας ρούχα εξαρτάται από το πόσο πολύ ιδρώνετε.

Εποχή

Το κλίμα (θερμοκρασία, υγρασία και ροή αέρα) επηρεάζει σημαντικά το πόσο αναπτύσσονται τα βακτήρια στα υφάσματα.Είναι συνεπώς λογικό να πλένετε τα ρούχα σας λιγότερο τους ψυχρότερους μήνες, όταν ιδρώνετε λιγότερο.

Υγεία

Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όταν ξαναφορούν τα ρούχα γυμναστικής. Για παράδειγμα, άτομα με δερματικές παθήσεις, με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και όσοι είναι επιρρεπείς σε δερματικές λοιμώξεις.

Έτσι, αν φοράτε ένα βαμβακερό μπλουζάκι και ένα σορτσάκι για να κάνετε μιας ήπιας έντασης δραστηριότητα -όπως μια βόλτα το πρωί- μπορείτε να τα ξαναφορέσετε μία ή δύο φορές (ειδικά αν τα αερίζετε σωστά μεταξύ των χρήσεων).

Τα συνθετικά ρούχα ή όποια ρούχα φοράτε για να κάνετε μέτριας ή υψηλής έντασης προπόνηση, θα πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση (ακόμη και σε κρύο σύντομο πρόγραμμα πλύσης). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ρούχα που έρχονται σε επαφή με περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις βακτηρίων, όπως είναι οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα ή τα πόδια.

Συμβουλές για τα ρούχα μεταξύ των συνεδριών άσκησης:

  • Γυρίστε τα ρούχα ανάποδα (αυτό εκθέτει τα βακτήρια στον αέρα) και κρεμάστε τα αμέσως μετά την άσκηση.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα είναι εντελώς στεγνά πριν τα αποθηκεύσετε.
  • Αποθηκεύστε τα σε καλά αεριζόμενους χώρους, ποτέ σε κλειστούς χώρους, όπως καλάθι απλύτων ή σακούλα.
  • Όταν είναι δυνατόν, κρεμάστε τα ρούχα στον ήλιο - η σύντομη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία παρέχει φυσικά αντιμικροβιακά οφέλη.
  • Κρατήστε τα ρούχα που έχετε φορέσει μακριά από τα καθαρά ρούχα.

Συμπέρασμα

Εξαρτάται τελικά από εσάς το να σταθμίσετε τα περιβαλλοντικά οφέλη και τις πιθανές ανησυχίες σας για την υγεία και τις συνήθειες άσκησης.

Κάποια ρούχα όμως, πρέπει πάντα να πλένονται μετά από κάθε χρήση: τα αθλητικά σουτιέν και εσώρουχα, οι κάλτσες, οτιδήποτε εμφανώς λερωμένο ή δύσοσμο, και κάθε ρούχο που φοριέται κατά τη διάρκεια προπονήσεων υψηλής έντασης ή σε συνθήκες ζέστης.

Πηγή: The Conversation

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved