ΥΓΕΙΑ

Η διατροφή που προστατεύει από τις θρομβώσεις

Οι θρόμβοι αίματος μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι και να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια και πνευμονικές εμβολές.

Νέα μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις της διαλειμματικής νηστείας στα συστατικά της πήξης του αίματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαλειμματική νηστεία συμβάλλει στη διακοπή της ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων και του σχηματισμού θρόμβων.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το κάνει αυτό ενισχύοντας την παραγωγή από τους μικροοργανισμούς του εντέρου του ινδολο-3-προπιονικού οξέος, το οποίο στη συνέχεια επηρεάζει την πήξη.

Περαιτέρω ανάλυση σε ποντίκια αποκάλυψε ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της εγκεφαλικής και καρδιακής βλάβης που σχετίζεται με την απώλεια και στη συνέχεια την επιστροφή της ροής του αίματος.

Πώς μπορεί η διαλειμματική δίαιτα να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβωσης

Η διαλειμματική νηστεία προβλέπει τον περιορισμό ή τη μη κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια ορισμένων χρονικών παραθύρων, ενώ σε άλλες περιόδους το άτομο τρώει κανονικά.

Οι θρόμβοι αίματος συμβαίνουν μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασίας που περιλαμβάνει την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και, τελικά, τον σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος.

Η έρευνα βασίστηκε σε 160 πάσχοντες από στεφανιαία νόσο που λάμβαναν ασπιρίνη και ποντίκια.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ακολουθούσε διαλειμματική νηστεία και η άλλη ακολουθούσε ελεύθερη διατροφή. Ο χρόνος αυτής της παρέμβασης διήρκεσε δέκα ημέρες. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος πριν και μετά την παρέμβαση.

Η παρέμβαση ήταν παρόμοια για τα ποντίκια, με τη μία ομάδα να κάνει διαλείπουσα νηστεία, ενώ η άλλη ομάδα ακολουθούσε ελεύθερη διατροφή.

Συνολικά, οι ερευνητές είδαν διακριτά οφέλη που σχετίζονται με τη διαλειμματική δίαιτα. Τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις των ποντικιών και του αίματος των ανθρώπων έδειξαν ότι η διαλείπουσα νηστεία συμβάλλει στην αναστολή της ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων και του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η διαλείπουσα νηστεία ανέστειλε τη συσσώρευση αιμοπεταλίων στους ανθρώπους και στα ποντίκια, ένα άλλο συστατικό που τελικά οδηγεί στο σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Περαιτέρω αναλύσεις σε ποντίκια αποκάλυψαν ότι ο πιθανός βασικός μεταβολίτης που επηρεάζει τις διαδικασίες πήξης του αίματος ήταν το ινδολο-3-προπιονικό οξύ (IPA).

Οι ερευνητές εντόπισαν IPA σε υψηλότερα επίπεδα στον ορό για τους ανθρώπους και τα ποντίκια που ακολουθούσαν διαλείπουσα νηστεία.

Η εξέταση των δειγμάτων των συμμετεχόντων και του IPA υποστήριξε περαιτέρω ότι «το IPA αναστέλλει άμεσα την ενεργοποίηση των ανθρώπινων αιμοπεταλίων in vitro».

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το IPA είναι ένας μεταβολίτης που παράγεται στο έντερο και στα ποντίκια παράγεται κυρίως από έναν τύπο βακτηρίων που ονομάζεται C. sporogenes. Τα ποντίκια που έκαναν διαλείπουσα νηστεία είχαν υψηλότερα επίπεδα C. sporogenes. Επιπλέον, η θεραπεία με αντιβιοτικά ελαχιστοποίησε σε μεγάλο βαθμό την επίδραση της διαλείπουσας νηστείας στα ποντίκια κατά της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων.

Διαπιστώθηκε τέλος ότι τα ποντίκια που έκαναν διαλείπουσα νηστεία είχαν καλύτερη καρδιακή και εγκεφαλική υγεί από τα ποντίκια που δεν είχαν κάνει διαλείπουσα νηστεία.

Μπορεί η διαλείπουσα νηστεία να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου;

Η έρευνα υποδεικνύει ένα ακόμη πιθανό όφελος της διαλείπουσας νηστείας.

«Η διαλείπουσα νηστεία θα μπορούσε να αποτελέσει μια παρέμβαση με βάση τον τρόπο ζωής για τη μείωση των καρδιαγγειακών κινδύνων σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Μπορεί να αποτελέσει μια συμπληρωματική θεραπεία για τη διαχείριση της καρδιαγγειακής νόσου, που θα συνδυάζεται με τα τρέχοντα διαθέσιμα φάρμακα», λένε οι ερευνητές.

Τονίζουν επίσης ότι μια υγιεινή διατροφή είναι σημαντική, σε συνδυασμό με τις πιθανές ευεργετικές επιδράσεις της διαλείπουσας νηστείας.

«Η αποφυγή προφλεγμονωδών διατροφών, όπως αυτές που περιέχουν κόκκινο κρέας, κορεσμένα λιπαρά, υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και αλκοόλ, συμβάλλει στην πρόληψη της συσσώρευσης επιβλαβών βακτηρίων που μπορεί να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες ουσίες που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία», καταλήγουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Life Metabolism.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved