Τα οφέλη του μαγειρέματος με φυτικά έλαια για την καρδιά
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν φυτικά έλαια αντί για βούτυρο ωφελούν την υγεία τους και αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Mass General Brigham, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Broad του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα διατροφής και υγείας από 200.000 άτομα που παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 30 χρόνια.
Διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ελαίων, ιδίως σόγιας, κανόλα και ελαιολάδου, σχετιζόταν με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα, θνησιμότητα από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η κατανάλωση βουτύρου σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας και θνησιμότητας λόγω καρκίνου.
«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το μέγεθος της συσχέτισης. Διαπιστώσαμε 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου όταν μοντελοποιήσαμε την αντικατάσταση του βουτύρου με φυτικά έλαια στην καθημερινή διατροφή. Αυτό είναι μια αρκετά μεγάλη επίδραση στην υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Yu Zhang, ερευνητής στο Brigham and Women's Hospital και ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham.
Μια βασική διαφορά μεταξύ βουτύρου και λαδιού είναι οι τύποι των λιπαρών οξέων που περιέχονται σε αυτά. Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, ενώ τα φυτικά έλαια έχουν περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα.
Η νέα μελέτη ανέλυσε διατροφικά δεδομένα από 221.054 συμμετέχοντες στις μελέτες Nurses' Health Study (NHS), Nurses' Health Study II (NHSII) και Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Οι συμμετέχοντες απαντούσαν κάθε τέσσερα χρόνια σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά κατανάλωναν συγκεκριμένα είδη τροφίμων. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να εκτιμήσουν πόσο βούτυρο και φυτικά έλαια κατανάλωναν.
Η συνολική πρόσληψη βουτύρου περιελάμβανε βούτυρο από μείγμα βουτύρου και μαργαρίνης, άλειμμα βουτύρου που απλώνεται σε τρόφιμα και ψωμί και βούτυρο που χρησιμοποιήθηκε στο ψήσιμο και το τηγάνισμα στο σπίτι. Η πρόσληψη φυτικών ελαίων εκτιμήθηκε με βάση τη χρήση στο τηγάνισμα, το σοτάρισμα, το ψήσιμο και την προσθήκη στις σαλάτες.
Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης τους συμμετέχοντες που είχαν πεθάνει και τις αιτίες θανάτου τους. Χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία για να συγκρίνουν τα ποσοστά θανάτου σε διαφορετικά επίπεδα πρόσληψης διατροφής, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν το περισσότερο βούτυρο είχαν 15% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που έτρωγαν το λιγότερο. Αντίθετα, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φυτικά έλαια είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όσους έτρωγαν τα λιγότερα.
«Οι άνθρωποι πρέπει να σκεφτούν ότι μια απλή διατροφική αλλαγή -η αντικατάσταση του βουτύρου με σόγια ή ελαιόλαδο- μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία», δήλωσε ο συγγραφέας Daniel Wang, από το Τμήμα Δικτυακής Ιατρικής Channing του Νοσοκομείου Brigham and Women's και επίκουρος καθηγητής Διατροφολογίας στο Χάρβαρντ.
«Από την άποψη της δημόσιας υγείας, πρόκειται για σημαντικό αριθμό θανάτων από καρκίνο ή από άλλες χρόνιες ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν».
Οι ερευνητές έκαναν επίσης μια ανάλυση υποκατάστασης, η οποία μιμείται τον τρόπο με τον οποίο η αντικατάσταση του βουτύρου με φυτικά έλαια θα επηρέαζε την υγεία σε μια μελέτη σίτισης. Διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση 10 γραμμαρίων βουτύρου την ημέρα (λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας) με ισοδύναμες θερμίδες φυτικών ελαίων θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο και τη συνολική θνησιμότητα κατά 17%.
«Ακόμα και η μικρή μείωση του βουτύρου και η ενσωμάτωση περισσότερων φυτικών ελαίων στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να έχει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία», δήλωσε ο Wang.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.