Καρκίνος πρωκτού: Δέκα ενδείξεις που πρέπει να σημάνουν συναγερμό
Ο καρκίνος του πρωκτού είναι μάλλον σπάνιος σε σύγκριση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τη Γερμανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Οι κακοήθεις όγκοι στον πρωκτικό σωλήνα, το τελικό τμήμα της πεπτικής οδού, αντιπροσωπεύουν μόνο το 1-2% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι γυναίκες επηρεάζονται δύο φορές πιο συχνά από τους άνδρες.
Όπως συμβαίνει με πολλούς άλλους τύπους καρκίνου, τα συμπτώματα του καρκίνου του πρωκτού είναι συχνά μη ειδικά. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης επισημαίνει ότι τέτοια συμπτώματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε λιγότερο σοβαρές ασθένειες όπως οι αιμορροΐδες.
Είναι επομένως σημαντικό να αξιολογηθούν από γιατρό.
Η έγκαιρη ανίχνευση ενός όγκου αυξάνει τις επιλογές θεραπείας και τις πιθανότητες ανάκαμψης.
Λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων του καρκίνου του πρωκτού, εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για να διευκρινίσετε την αιτία:
- Αιμορραγία από τον πρωκτό
- Πόνος κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου
- Κνησμός, πόνος, κάψιμο, φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού
- Εκκρίσεις βλέννας από τον πρωκτό
- Αίμα στα κόπρανα
- Ανεξέλεγκτες κινήσεις του εντέρου, ακράτεια κοπράνων
- Πρησμένοι βουβωνικοί λεμφαδένες
- Δυσκοιλιότητα
- Αλλαγές και σκλήρυνση του δέρματος
- Ογκίδια γύρω από τον πρωκτό
Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να αισθάνονται σαν να υπάρχει ξένο σώμα στην περιοχή, κόπωση, απώλεια βάρους ή νυχτερινές εφιδρώσεις.
Δεδομένου ότι ασθένειες όπως χρόνιες λοιμώξεις στην περιοχή του πρωκτού, συρίγγια, έλκη, έρπης και αιμορροΐδες μπορούν να εμφανιστούν ταυτόχρονα με τον καρκίνο του πρωκτού, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και ο πάσχων να παρακολουθείται από γιατρό.
Εάν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, συνήθως πραγματοποιείται διεξοδική πρωκτολογική εξέταση.
Αυτή περιλαμβάνει την ψηλάφιση του ορθοπρωκτικού σωλήνα με δακτυλική εξέταση.
Μια ενδοσκόπηση του ορθού, γνωστή ως ορθοσκόπηση, επιτρέπει την εξέταση του ορθού και των τελευταίων εκατοστών του πρωκτού.
Ο γιατρός λαμβάνει δείγμα ιστού, στο οποίο γίνεται βιοψία.
Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί υπερηχογραφική εξέταση μέσω του πρωκτού για τον προσδιορισμό του βάθους διείσδυσης του όγκου και της εμπλοκής γειτονικών δομών.
Πηγή: FR