ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Πόση άσκηση χρειάζεστε για να μείνει υπό έλεγχο – Έρευνα

Bigstock

Η υπέρταση επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Αν και η τακτική άσκηση είναι γνωστό ότι βοηθά στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η υπέρβαση των τυπικών συστάσεων άσκησης μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη.

Αυτό το άρθρο εμβαθύνει σε μια νέα μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ της έντασης της άσκησης και του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, προσφέροντας πληροφορίες για το πόσο πραγματικά ωφέλιμη είναι η άσκηση.

Σωματική άσκηση: Τι λένε οι κατευθυντήριες οδηγίες των ειδικών

Οι οργανισμοί υγείας, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συνήθως συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα για την καρδιαγγειακή υγεία.

Ωστόσο, αυτές οι οδηγίες μπορεί να αντιπροσωπεύουν το ελάχιστο που απαιτείται για τη γενική υγεία και η υπέρβασή τους θα μπορούσε να προσφέρει πρόσθετα πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Τι έδειξε η νέα έρευνα

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine, εξέτασε τη σχέση μεταξύ των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και της εμφάνισης υπέρτασης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που επιδίδονταν σε υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση σε σύγκριση με εκείνα που πληρούσαν μόνο τις ελάχιστες οδηγίες άσκησης.

Αυτό υποδηλώνει ότι η αύξηση της άσκησης πέρα από τις τυπικές συστάσεις μπορεί να προσφέρει ενισχυμένα προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της υπέρτασης.

Βασικά ευρήματα:

  • Μείωση κινδύνου: Οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν σε διπλάσια από τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης παρουσίασαν πιο ουσιαστική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με εκείνους που τηρούσαν απλά τις ελάχιστες οδηγίες.
  • Ένταση άσκησης: Τόσο οι ασκήσεις μέτριας όσο και αυξημένης έντασης ήταν αποτελεσματικές, αλλά οι μόνο οι δεύτερες απέδωσαν μεγαλύτερα οφέλη στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Παράγοντας ηλικία: Τα θετικά αποτελέσματα της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας στην αρτηριακή πίεση παρατηρήθηκαν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, τονίζοντας το καθολικό όφελος της άσκησης.

Υπέρταση: Πρακτικές συστάσεις για το επίπεδο άσκησης

Με βάση αυτά τα ευρήματα, τα άτομα που στοχεύουν να ελέγξουν ή να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση, πρέπει να έχουν κατά νου τα εξής:

  • Αύξηση της διάρκειας της άσκησης: Στοχεύστε σε 300 λεπτά μέτριας έντασης ή 150 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα.
  • Ποικιλία ασκήσεων: Συνδυασμός αερόβιας άσκησης (όπως περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμπι) με ασκήσεις με αντιστάσεις για μεγιστοποίηση των καρδιαγγειακών οφελών.
  • Παρακολούθηση της προόδου: Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, για να αξιολογήσετε την αποτελεσματικότητα του σχήματος άσκησης και να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές.

Σύνοψη

Όσον αφορά την υπέρταση, η τήρηση των ελάχιστων κατευθυντήριων οδηγιών άσκησης είναι ευεργετική, αλλά τα ακόμα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μπορεί να προσφέρουν ανώτερη προστασία. Τα άτομα που ανησυχούν για την αρτηριακή τους πίεση θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν την ένταση και τη διάρκεια της άσκησής τους -πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό τους- για να επιτύχουν τη βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία.

Πηγές: ucsf.edu, ajpmonline.org

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved