ΥΓΕΙΑ

Τρώγοντας καθημερινά αυτό το μπαχαρικό προλαμβάνετε διαβήτη και καρκίνο

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου σε πολλές χώρες εδώ και δεκαετίες, αν και σημαντικό μέρος αυτών θα μπορούσαν να προληφθούν με την κατάλληλη φροντίδα.

Ο διαβήτης, ο οποίος αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο κυκλοφορικό, επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των αδιάγνωστων ασθενών.

Είναι συνεπώς απαραίτητο να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποφύγουμε τους παράγοντες κινδύνου που προκαλούν αυτές τις παθήσεις.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο απειλεί την υγεία της καρδιάς και προκαλεί διαβήτη.

Η κανέλα, το αγαπημένο μπαχαρικό που κατά τον Μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την ανακούφιση από τον χρόνιο βήχα και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, συνιστάται σήμερα για τη μείωση ή τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς.

Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύει από τον καρκίνο και χάρη στην αντιμικροβιακή της δράση, είναι επίσης αποτελεσματική στην προστασία από τα παράσιτα.

Αμερικανοί ερευνητές επιβεβαίωσαν πρόσφατα τη συμβολή της κανέλας στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων. Οι επιστήμονες στήριξαν τα ευρήματά τους σε προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι η κανέλα βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο του αίματος, την LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και βοηθά στη διατήρηση του βάρους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή η παρουσία τριών από αυτούς τους πέντε παράγοντες συμβάλλει στην ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου.

Τα οφέλη της κανέλας για την υγεία, σχετίζονται με τη δραστική ένωση που περιέχει, την κινναμαλδεΰδη, η οποία της δίνει το άρωμα και τη γεύση.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κανέλα δεν επιδρά ευεργετικά μόνο στο κυκλοφορικό σύστημα, αλλά έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιπαρασιτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση της πρόσληψης γλυκόζης και της αντίστασης στην ινσουλίνη, διασπά το λίπος και βελτιώνει άλλες μοριακές διεργασίες.

Μην το παρακάνετε!

Παρά τα πολλά οφέλη της, η κανέλα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Ο βασικός λόγος είναι η περιεκτικότητά της σε κουμαρίνη, μια οργανική φυτική ένωση που δρα ως αραιωτικό αίματος.

Υπάρχει σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις στην κάσσια ή κινεζική κανέλα, κάτι που πρέπει να γνωρίζετε αν παίρνετε συγκεκριμένα ηπατοτοξικά φάρμακα, προετοιμάζεστε για χειρουργική επέμβαση ή οδοντιατρικές πράξεις ή εάν αντιμετωπίζετε υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας ή ηπατικής βλάβης.

Παρότι η κουμαρίνη είναι φυσικό συστατικό, υπάρχει κίνδυνος ηπατικής βλάβης ή ηπατικής ανεπάρκειας εάν είστε ευαίσθητοι σε αυτή ή εάν καταναλώνετε κανέλα σε υπερβολικές δόσεις.

Το 2008, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αξιολόγησε την τοξικότητα της κουμαρίνης και επιβεβαίωσε τη μέγιστη ανεκτή ημερήσια ποσότητα 0,1 mg κουμαρίνης ανά kg σωματικού βάρους, δεδομένου ότι η κουμαρίνη προκαλεί ηπατική και νεφρική βλάβη σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Πηγή: Agroinform

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved