Έλεγχος λοιμώξεων: Πώς συμβάλλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ
Η πρόληψη και η θεραπεία των λοιμώξεων θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό μέσο για την πρόληψη της άνοιας, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση στοιχείων.
Τα εμβόλια, τα αντιβιοτικά, τα αντιιικά και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, συνδέονται με μείωση του κινδύνου άνοιας.
Τα ευρήματα υποστηρίζουν την άποψη ότι οι κοινές μορφές άνοιας, πιθανώς πυροδοτούνται από λοιμώξεις.
«Επιδημιολογικά δεδομένα συνδέουν τις λοιμώξεις με τον κίνδυνο άνοιας», γράφουν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα Μπέντζαμιν Άντεργουντ, επίκουρο καθηγητή ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
«Τα αντιιικά φάρμακα έχουν αναγνωριστεί ως κάποια από τα πιο υποσχόμενα φάρμακα για την άνοια και υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό ως γενικό μέτρο προστασίας», πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Για την ανασκόπησή τους, εξέτασαν 14 μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 130 εκατομμύρια ανθρώπους και ένα εκατομμύριο περιπτώσεις άνοιας, για να δουν αν κάποια από τα υπάρχοντα φάρμακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία της άνοιας.
«Χρειαζόμαστε επειγόντως νέες θεραπείες για να επιβραδύνουμε την πρόοδο της άνοιας και αν είναι δυνατόν να την προλάβουμε», δήλωσε ο Underwood.
«Αν καταφέρουμε να βρούμε φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί για άλλες παθήσεις, τότε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε δοκιμές και -το σημαντικότερο- ίσως να μπορέσουμε να τα διαθέσουμε στους ασθενείς πολύ, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για ένα εντελώς νέο φάρμακο».
Τα στοιχεία για άλλες κατηγορίες φαρμάκων, όπως αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά και αντιδιαβητικά, ήταν αντικρουόμενα. Ορισμένες μελέτες συσχέτισαν αυτά τα φάρμακα με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, ενώ άλλες έδειξαν υψηλότερο κίνδυνο.
Τα συγκεντρωτικά στοιχεία ωστόσο, αποκάλυψαν μια απροσδόκητη συσχέτιση μεταξύ μειωμένου κινδύνου άνοιας και της χρήσης αντιβιοτικών, αντιικών φαρμάκων και εμβολίων, δήλωσαν οι ερευνητές.
Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, φάνηκε επίσης να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας, δήλωσαν οι ερευνητές.
«Η φλεγμονή θεωρείται όλο και περισσότερο ότι συμβάλλει σημαντικά σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και ο ρόλος της στην άνοια υποστηρίζεται από το γεγονός ότι ορισμένα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας αποτελούν μέρος φλεγμονωδών οδών», ανέφεραν οι ερευνητές.
«Επειδή ένα συγκεκριμένο φάρμακο σχετίζεται με μεταβαλλόμενο κίνδυνο άνοιας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προκαλεί ή όντως βοηθά στην άνοια», δήλωσε η ερευνήτρια Illianna Lourida, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Exeter.
«Γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, για παράδειγμα, οπότε όποιος παίρνει φάρμακα για τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης του, θα έχει φυσικά και υψηλότερο κίνδυνο άνοιας - αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το φάρμακο αυξάνει τον κίνδυνο», είπε.
Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι όλα τα φάρμακα έχουν οφέλη και κινδύνους.
«Δεν πρέπει ποτέ να αλλάζετε το φάρμακό σας χωρίς να το συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας και πρέπει να του μιλήσετε αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες», είπε.
Χρειάζονται περισσότερες έρευνες τόσο για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων κατά της άνοιας, όσο και για να βρεθούν περισσότερα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν, κατέληξαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Alzheimer's and Dementia: Translational Research & Clinical Interventions.