ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Τουρέτ: Τι είναι και γιατί καθυστερεί η διάγνωση στα κορίτσια

Το σύνδρομο Τουρέτ (Tourette) είναι μια κληρονομική νευρολογική διαταραχή που ξεκινά πριν από την ενηλικίωση και χαρακτηρίζεται από πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ.

Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με σύνδρομο Tourette έχουν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με τη διαταραχή.

Χρειάζεται επίσης περισσότερος χρόνος για να γίνει η διάγνωση της διαταραχής και συνήθως είναι μεγαλύτερες από τα αγόρια τη στιγμή της διάγνωσης, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι επαγγελματίες υγείας και οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τα κορίτσια με τικ και να αναζητούν φροντίδα γι' αυτά, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαχειριστούν τα τικ με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Marisela Dy-Hollins, παιδονευρολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Τα άτομα με το σύνδρομο Τουρέτ έχουν τικ, δηλαδή ξαφνικές και δύσκολα ελεγχόμενες επαναλαμβανόμενες κινήσεις και ήχους.

Μπορεί για παράδειγμα να υποφέρουν από την ακατανίκητη παρόρμηση να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους, να σιγοτραγουδούν, να ανασηκώνουν τους ώμους τους, να καθαρίζουν το λαιμό τους ή να ξεστομίζουν ασυνήθιστους ήχους ή προσβλητικές λέξεις.

Το σύνδρομο διαγιγνώσκεται σήμερα περίπου τρεις φορές συχνότερα στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από ένα σύνολο ατόμων που συμμετείχαν σε έρευνα σχετικά με τικ και συναφείς διαταραχές.

Εντόπισαν περισσότερα από 2.100 άτομα με σύνδρομο Tourette και σχεδόν 300 άλλα με μια ξεχωριστή πάθηση που ονομάζεται διαταραχή επίμονων κινητικών ή φωνητικών τικ.

Περίπου το 61% των γυναικών της ομάδας είχαν διαγνωστεί με Tourette πριν από τη μελέτη, σε σύγκριση με το 77% των ανδρών, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Αφού συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί πριν από τη μελέτη, παρόλο που είχαν την πάθηση.

Χρειάστηκε επίσης ένας χρόνος περισσότερο για να διαγνωστούν τα κορίτσια από ό,τι τα αγόρια - περίπου τρία χρόνια κατά μέσο όρο, εξήγησαν οι ερευνητές.

Τα κορίτσια έτειναν να διαγιγνώσκονται κατά μέσο όρο σε ηλικία 13 ετών, συγκριτικά με τα αγόρια που διαγιγνώσκονταν στα 11.

Ωστόσο, τα κορίτσια ήταν μεγαλύτερα όταν άρχισαν τα συμπτώματα του τικ - περίπου 6,5 ετών έναντι 6 ετών για τα αγόρια.

Η έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου Tourette είναι σημαντική για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν την κατάσταση, δήλωσε η Dy-Hollins.

«Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, τις συμπεριφορικές θεραπείες, τη φαρμακευτική αγωγή και την επιφυλακτική αναμονή, καθώς τα τικ συχνά βελτιώνονται με τον καιρό», πρόσθεσε η Dy-Hollins.

Δεν είναι σαφές γιατί αη διάγνωση καθυστερεί μεταξύ των κοριτσιών όταν πρόκειται για το σύνδρομο Tourette.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε αυτές τις διαφορές μεταξύ θηλυκών και αρσενικών ατόμων σε αυτές τις διαταραχές του τικ, καθώς και έρευνα που να περιλαμβάνει φυλετικούς και εθνοτικούς πληθυσμούς», κατέληξε η Dy-Hollins.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved