Ποιος είναι ο νέος ορισμός για την παχυσαρκία - Τα νέα διαγνωστικά κριτήρια
Η χρήση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για να διαπιστωθεί ποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος δεν είναι αξιόπιστη και μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση, σύμφωνα με νέα έκθεση της Επιτροπής για την Κλινική Παχυσαρκία.
Ο τρόπος διάγνωσης της παχυσαρκίας πρέπει να γίνει πιο εξελιγμένος, κατέληξε μια διεθνής επιτροπή.
«Τα άτομα με υπερβολικό σωματικό λίπος δεν έχουν πάντα ΔΜΣ που δείχνει ότι ζουν με παχυσαρκία, πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματα υγείας τους μπορεί να περάσουν απαρατήρητα», δήλωσε ο Δρ. Robert Eckel, πρόεδρος του τμήματος αθηροσκλήρωσης του Πανεπιστημίου Anschutz Medical Campus του Κολοράντο.
«Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι έχουν υψηλό ΔΜΣ και υψηλό ποσοστά σωματικού λίπους, αλλά οι λειτουργίες οργάνων και σώματος είναι φυσιολογικές, χωρίς σημάδια ή συμπτώματα ασθένειας», πρόσθεσε ο Eckel.
Αντί του ΔΜΣ, η επιτροπή συνιστά η παχυσαρκία να διαγιγνώσκεται με μία από τις παρακάτω μεθόδους:
- Χρησιμοποιώντας άλλη μέτρηση του μεγέθους του σώματος (περιφέρεια μέσης, αναλογία μέσης προς γοφούς ή αναλογία μέσης προς ύψος) σε συνδυασμό με τον ΔΜΣ.
- Χρησιμοποιώντας δύο από αυτές τις μετρήσεις μεγέθους σώματος χωρίς ΔΜΣ.
- Πραγματοποίηση άμεσων μετρήσεων του σωματικού λίπους με τη χρήση εξελιγμένων τομογραφιών.
- Θεωρώντας ότι τα άτομα με πολύ υψηλό ΔΜΣ πάνω από 40 είναι κλινικά παχύσαρκα.
«Το να στηριζόμαστε μόνο στο ΔΜΣ για τη διάγνωση της παχυσαρκίας είναι προβληματικό, καθώς ορισμένοι άνθρωποι τείνουν να αποθηκεύουν υπερβολικό λίπος στη μέση ή μέσα και γύρω από τα όργανά τους, όπως το συκώτι, η καρδιά ή οι μύες, και αυτό συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία σε σύγκριση με το να αποθηκεύεται το υπερβολικό λίπος ακριβώς κάτω από το δέρμα στα χέρια, τα πόδια ή σε άλλες περιοχές του σώματος», δήλωσε ο Eckel.
Η επιτροπή συνιστά επίσης να επιτρέπεται στους γιατρούς να διαγιγνώσκουν είτε κλινική παχυσαρκία είτε προκλινική παχυσαρκία, ανάλογα με το πώς το υπερβολικό βάρος επηρεάζει την υγεία.
Η κλινική παχυσαρκία θα διαγιγνώσκεται με τη χρήση αντικειμενικών ενδείξεων ότι το υπερβολικό βάρος επηρεάζει την υγεία ενός ατόμου, όπως δύσπνοια, καρδιακή ανεπάρκεια, πόνος στο γόνατο ή το ισχίο ή προβλήματα στα νεφρά, συνέστησε η επιτροπή.
Συνολικά, θα υπάρχουν 18 διαφορετικά κριτήρια για τη διάγνωση της κλινικής παχυσαρκίας στους ενήλικες και 13 για τα παιδιά και τους εφήβους.
Η προ-κλινική παχυσαρκία θα αφορά το υπερβολικό βάρος που δεν επηρεάζει τα όργανα ενός ατόμου. Αυτοί οι ασθενείς δεν έχουν εξελισσόμενη ασθένεια, αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο για κλινική παχυσαρκία καθώς και για άλλα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιακά προβλήματα και ορισμένους καρκίνους, δήλωσε η επιτροπή.
Η Επιτροπή αναφέρει ότι η αναδιατύπωση της παχυσαρκίας θα βοηθήσει τους ασθενείς να λαμβάνουν πιο κατάλληλες συμβουλές και φροντίδα από τους γιατρούς τους.
«Αυτή η διαφοροποιημένη προσέγγιση της παχυσαρκίας θα επιτρέψει τεκμηριωμένες και εξατομικευμένες προσεγγίσεις για την πρόληψη, τη διαχείριση και τη θεραπεία σε ενήλικες και παιδιά που ζουν με παχυσαρκία, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν καταλληλότερη φροντίδα, ανάλογη με τις ανάγκες τους», δήλωσε η Louise Baur, πρόεδρος του τμήματος υγείας παιδιών και εφήβων στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ στην Αυστραλία.
«Αυτό θα εξοικονομήσει επίσης πόρους υγειονομικής περίθαλψης μειώνοντας το ποσοστό υπερδιάγνωσης και περιττής θεραπείας», πρόσθεσε η Baur.
Στην επιτροπή συμμετείχαν 56 διεθνείς εμπειρογνώμονες από ένα ευρύ φάσμα ιατρικών ειδικοτήτων, όπως ενδοκρινολογία, εσωτερική ιατρική, χειρουργική, βιολογία, διατροφή και δημόσια υγεία.
«Μελέτες δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο συνήθως αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία, αυξάνει το στίγμα του βάρους, καθιστώντας δυσκολότερη την πρόληψη, τη διαχείριση και τη θεραπεία», δήλωσε ο επίτροπος Joe Nadglowski, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Obesity Action Coalitionυ.
«Η προσέγγιση που προτείνεται από την παρούσα Επιτροπή μπορεί να συμβάλει στη διαλεύκανση των παρανοήσεων και στη μείωση του στίγματος», κατέληξε ο Nadglowski. «Προτρέπουμε επίσης σε καλύτερη κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των φορέων χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».
Η νέα έκθεση δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Diabetes & Endocrinology.