ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος εντέρου: Το ποτό που ενοχοποιείται, οι τροφές που προστατεύουν

Η επιστημονική έρευνα έχει διαπιστώσει ότι το τι τρώμε και πίνουμε, έχει σοβαρό αντίκτυπο στους καρκίνους που είναι πιθανό να αναπτύξουμε.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, εξέτασε δεδομένα από 542.778 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση την κλινική μελέτη Million Women, για μια μέση περίοδο 16,6 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων 12.251 γυναίκες διαγνώστηκαν με αυτόν τον καρκίνο.

Κατέληξαν σε δύο συμπεράσματα: το αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ το ασβέστιο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να προστατεύουν από αυτόν.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Γαλλίας αναφέρει: «Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είναι από τους συχνότερους καρκίνους στη Γαλλία. Προσβάλλει περισσότερα από 47.000 άτομα κάθε χρόνο και προκαλεί 17.000 θανάτους. Σε περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων, προέρχεται από έναν καλοήθη όγκο που αναπτύσσεται αργά και τελικά γίνεται καρκινικός».

Αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στη Γαλλία. Η μέση ηλικία θανάτου είναι τα 77 έτη για τους άνδρες και τα 81 έτη για τις γυναίκες. Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης είναι 62% για τους άνδρες και 65% για τις γυναίκες.

Αλκοόλ, κόκκινο κρέας και ασβέστιο

Όπως είναι ήδη γνωστό, το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και το αλκοόλ συγκαταλέγονται στους παράγοντες κινδύνου για αυτόν τον τύπο καρκίνου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κατανάλωση δύο ποτηριών αλκοόλ την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 15%.

Η κατανάλωση 30 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος την ημέρα (όπως το μπέικον) αυξάνει τον κίνδυνο κατά 8%.

Το ασβέστιο, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ίσως, όπως εξηγούν οι ερευνητές, επειδή παίζει ρόλο στη δέσμευση των εντερικών χολικών οξέων και στη μείωση της έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες στον αυλό του παχέος εντέρου.

Αν πίνετε ένα ποτήρι γάλα την ημέρα, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 17%. Στον κατάλογο των παραγόντων που βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο, περιλαμβάνονται το μαγνήσιο, το γιαούρτι, το κάλιο και η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2).

Αλλά και τα φρούτα και τα δημητριακά.

Αν τρώτε μισή φέτα ψωμί ολικής άλεσης την ημέρα, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 10%.

Ένα μήλο την ημέρα θα βοηθούσε κατά 8% και 200 γραμμάρια φρούτων κατά 10%.

Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C.

Πηγή: TopSante

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved