Πρόληψη εγκεφαλικού: Οι 7 κανόνες που οι ειδικοί λένε να ακολουθούμε
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να χτυπήσει ξαφνικά και να αλλάξει τη ζωή σας για πάντα, αλλά τα καλά νέα είναι ότι πολλά εγκεφαλικά μπορούν να προληφθούν.
Κατανοώντας τους κινδύνους και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα, μπορείτε να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας και τη γενική υγεία σας.
Αυτό το άρθρο παραθέτει τις πρακτικές συμβουλές των ειδικών για την πρόληψη του εγκεφαλικού, τις οποίες μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε σήμερα κιόλας.
Τι αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό είναι πέρα από τον έλεγχό σας, όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που μπορείτε να διαχειριστείτε:
- Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η κύρια αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων. Το να διατηρείτε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης ενός εγκεφαλικού.
- Διαβήτης και υψηλή χοληστερόλη: Αυτές οι καταστάσεις βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
- Ανθυγιεινές συνήθειες: Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορούν όλα να συμβάλλουν στον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Τι να κάνετε και να αποφύγετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Οι 7 κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε:
- Τηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή: Συμπεριλάβετε δημητριακά ολικής αλέσεως, φυλλώδη λαχανικά και λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, για να μειώσετε τη φλεγμονή και να βελτιώσετε την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.
- Ασκηθείτε τακτικά: Στοχεύστε σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης ημερησίως, όπως γρήγορο περπάτημα, κολύμπι ή γιόγκα, επί τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.
- Ελέγξτε χρόνιες καταστάσεις υγείας: Με σωστή διατροφή και φαρμακευτικές αγωγές α) Φροντίστε την αρτηριακή σας πίεση β) Διατηρήστε υπό έλεγχο το σάκχαρο αίματος. γ) Μειώστε τη χοληστερόλη.
- Κάπνισμα: Κόψτε το κάπνισμα για να προστατέψετε τα αιμοφόρα αγγεία σας και να μειώσετε τη συσσώρευση πλάκας.
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Περιορίστε το αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες για να αποτρέψετε την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
- Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Το πολύ αλάτι μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση.
- Στρες: Το χρόνιο στρες συμβάλλει στην υπέρταση. Αφοσιωθείτε σε δραστηριότητες που μειώνουν το άγχος, όπως ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές ή τα χόμπι που σας αρέσουν.
Εγκεφαλικό: Μην αγνοείτε τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια
Ακόμη και με την πρόληψη, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού. Η γρήγορη δράση μπορεί να σώσει ζωές, Να θυμάστε το ΠΑΔΩ:
- (Π)τώση προσώπου: Είναι η μία πλευρά του προσώπου μουδιασμένη ή πεσμένη;
- (Α)δυναμία χεριού: Μπορείτε να σηκώσετε και τα δύο χέρια ή το ένα παρασύρεται προς τα κάτω;
- (Δ)υσκολία ομιλίας: Είναι η ομιλία σας μπερδεμένη ή δυσνόητη;
- (Ώ)ρα να καλέσετε τις Πρώτες Βοήθειες: Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε βοήθεια αμέσως.
Συχνές Ερωτήσεις
“Πώς η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;”
Η υψηλή αρτηριακή πίεση καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας πιο πιθανές τις αποφράξεις ή ρήξεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό.
“Ποιες τροφές βοηθούν στην μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού;”
Επιλογές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λιπαρά ψάρια, μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν τη χοληστερόλη και υποστηρίζουν τα υγιή αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
“Είναι τόσο σημαντική η άσκηση για την πρόληψη του εγκεφαλικού;”
Ναι! Η τακτική σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, μειώνει την αρτηριακή πίεση και σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος: όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.
Σύνοψη
Η πρόληψη ενός εγκεφαλικού εγκεφαλικού δεν έχει να κάνει με δραστικές αλλαγές: πρόκειται για την οικοδόμηση μικρών, υγιεινών συνηθειών που προστίθενται με την πάροδο του χρόνου. Τρώτε καλά, παραμείνετε δραστήριοι και διαχειριστείτε τυχόν χρόνιες παθήσεις, για να προστατεύσετε τον εγκέφαλο και το σώμα σας.
Πηγές: cdc.gov, harvard.edu, health.gov, ninds.nih.gov