ΥΓΕΙΑ

Οι τροφές που μειώνουν την περιεκτικότητα του ήπατος σε λίπος

Το ήπαρ είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό όργανο, καθώς αποθηκεύει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και τα απελευθερώνει στα κύτταρα ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.

Ακριβώς αυτή η ικανότητά του ωστόσο, μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα με τη σημερινή υπερπροσφορά λίπους, ζάχαρης και θερμίδων.

Ο λόγος είναι ότι εάν το ήπαρ αποθηκεύει υπερβολική ποσότητα ενέργειας με τη μορφή λίπους, αυτό μπορεί να οδηγήσει στη λεγόμενη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Υπερβολικές ποσότητες λίπους αποθηκεύονται στον ιστό, με αποτέλεσμα το όργανο να μην λειτουργεί πλέον σωστά. Περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο.

Πώς αναπτύσσεται ένα μη αλκοολικό λιπώδες ήπαρ;

Ένα μη αλκοολικό λιπώδες ήπαρ αναπτύσσεται συνήθως σταδιακά ως συνέπεια ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής επί πολλά χρόνια. Εκτός από μια διατροφή πλούσια σε λίπος και ζάχαρη, παίζουν επίσης ρόλο η έλλειψη άσκησης, ορισμένα φάρμακα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Εάν η κύρια αιτία του λίπους στο συκώτι είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι γιατροί αναφέρονται σε αυτό ως αλκοολικό λιπώδες ήπαρ. Κάποιες μεταβολικές διαταραχές και άλλες ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

Εάν ένα λιπώδες ήπαρ μείνει χωρίς θεραπεία, οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Αρχικά, ο ηπατικός ιστός μπορεί να φλεγμαίνει και να νεκρώνεται μερικώς. Στα μεταγενέστερα στάδια, υπάρχει κίνδυνος κίρρωσης του ήπατος ή/και καρκίνου του ήπατος.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι μια υγιεινή διατροφή με λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά, καθώς και μια γενική μείωση του σωματικού λίπους.

Εδώ και κάποια χρόνια ωστόσο, υπάρχει η υποψία ότι, εκτός από μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και λίπος, στην ανάπτυξη του λιπώδους ήπατος εμπλέκεται και μια διαταραχή του μικροβιώματος στο έντερο.

Αυτή η ανισορροπία στην εντερική χλωρίδα, θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από μια ανθυγιεινή διατροφή - για παράδειγμα, από την έλλειψη φυτικών ινών.

Ερευνητές από την Κίνα, τη Γερμανία και τη Φινλανδία διερεύνησαν για πρώτη φορά, στο πλαίσιο μεγάλης τυχαιοποιημένης μελέτης, κατά πόσον η πρόσληψη ανθεκτικού αμύλου, ενός τύπου φυτικών ινών, μπορεί να απομακρύνει το λίπος από το συκώτι στους ανθρώπους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism.

Το ανθεκτικό άμυλο μειώνει αποτελεσματικά την περιεκτικότητα του ήπατος σε λίπος

Το αποτέλεσμα: η καθημερινή πρόσληψη ανθεκτικού αμύλου μείωσε τις εναποθέσεις λίπους (σ.σ. τα τριγλυκερίδια) στο ήπαρ ασθενών με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο σχεδόν κατά το ήμισυ μέσα σε τέσσερις μήνες και συγκεκριμένα από 25% σε 13%. Στα άτομα της ομάδας ελέγχου, η περιεκτικότητα σε λίπος μειώθηκε μόνο από 24% σε 21%. Τα ηπατικά ένζυμα ALT και AST επίσης βελτιώθηκαν.

Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός στην τροποποίηση της εντερικής χλωρίδας. Προκειμένου να τεκμηριώσουν την υπόθεσή τους, πραγματοποίησαν μια σειρά από μελέτες σε ζώα. Το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα του ήπατος σε λίπος σε ποντίκια. Ταυτόχρονα, η εντερική χλωρίδα άλλαξε. Για παράδειγμα, μειώθηκε η περιεκτικότητα σε Bacteroides stercoris, ένα είδος βακτηρίων που παράγει ορισμένες ουσίες στο έντερο, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό του λίπους στο ήπαρ. Αντίθετα, η περιεκτικότητα σε λίπος στο συκώτι των ποντικών αυξήθηκε όταν οι επιστήμονες τα τάιζαν με ζωντανά Bacteroides stercoris.

Ποιες τροφές περιέχουν ανθεκτικό άμυλο

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας όρος που περιλαμβάνει όλους τους υδατάνθρακες που δεν μπορούν να διασπαστούν από τα ανθρώπινα πεπτικά ένζυμα. Με αυτόν τον τρόπο, εισέρχονται στο έντερο άπεπτα ως φυτικές ίνες και χρησιμεύουν ως τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.

Το ανθεκτικό άμυλο παράγεται με την ψύξη μαγειρεμένων αμυλούχων τροφίμων όπως τα εξής:

  • Πατάτες
  • Ρύζι
  • Ορισμένοι τύποι αραβοσίτου
  • Ζυμαρικά
  • Όσπρια
  • Πράσινες μπανάνες

Πηγή: t-online.de

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved