ΥΓΕΙΑ

Υπνική άπνοια: Οι άμεσες επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Είναι γνωστό ότι η άπνοια ύπνου συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ηπατικής νόσου.

Η διαταραχή του ύπνου φαίνεται ότι έχει άμεσες επιπτώσεις και στην υγεία του εγκεφάλου, όπως δείχνει μια νέα μελέτη.

Τα άτομα με υπνική άπνοια φαίνεται να εμφανίζουν επιταχυνόμενη γήρανση της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, η οποία χρησιμεύει για τη σύνδεση των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου.

Συνδέεται επίσης με αύξηση του μεγέθους του ιππόκαμπου, του τμήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και τη σκέψη, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Τόσο η συρρίκνωση όσο και η αύξηση του εγκεφάλου μπορεί να βλάψει τη μνήμη και τη σκέψη διαταράσσοντας τις φυσιολογικές λειτουργίες του και αυξάνοντας τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Alberto Ramos, νευρολόγος και ειδικός στην ιατρική του ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Τα άτομα με υπνική άπνοια σταματούν να αναπνέουν ενώ κοιμούνται. Με την πάροδο του χρόνου, αν η άπνοια δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, λιπώδη ηπατική νόσο και διαταραχές της διάθεσης.

Οι ερευνητές υποψιάζονταν ότι η άπνοια ύπνου μπορεί να κάνει ζημιά και στον εγκέφαλο, δήλωσε ο Ramos.

«Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα προβλήματα ύπνου και τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου, έχουν συνδεθεί με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, ενώ άλλες έχουν βρει σύνδεση με την ανάπτυξη του εγκεφάλου», σημείωσε.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία σχεδόν 2.700 ισπανόφωνων ηλικιωμένων μέσης ηλικίας 68 ετών.

Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν ένα τεστ ύπνου στο σπίτι που μετρούσε τον αριθμό των διαταραχών του ύπνου που βίωναν.

Περίπου το 56% των ατόμων δεν είχαν κανένα πρόβλημα ύπνου, σε σύγκριση με το 28% που είχαν ήπια προβλήματα ύπνου και το 16% που είχαν μέτρια έως σοβαρά προβλήματα ύπνου.

Οι τομογραφίες εγκεφάλου που έγιναν 10 χρόνια μετά το τεστ ύπνου, έδειξαν ότι όσοι είχαν τα περισσότερα προβλήματα ύπνου είχαν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου στον ιππόκαμπο.

Μάλιστα, το μέγεθος του ιππόκαμπου αυξανόταν με τον αριθμό των διαταραχών του ύπνου που αντιμετώπιζε ένα άτομο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου σχετίζονταν επίσης με αύξηση του όγκου του ιππόκαμπου, καθώς και με αλλαγές στη λευκή ουσία.

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της υγείας του ύπνου και της γήρανσης του εγκεφάλου και δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερες μελέτες που να παρακολουθούν άτομα που ξεκινούν από τη μέση ηλικία ή νωρίτερα», δήλωσε ο Ramos.

«Η σαφής κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επηρεάζεται ο όγκος του εγκεφάλου από την άπνοια ύπνου και άλλες διαταραχές του ύπνου είναι απαραίτητη, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να λαμβάνουν έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία, ιδίως όσοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για άνοια», κατέληξε ο Ramos.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved