ΥΓΕΙΑ

Μαστεκτομή / αφαίρεση ωοθηκών: Πόσο αυξάνουν το προδόκιμο ζωής

Είναι μια απόφαση που καμία γυναίκα δεν θέλει να πάρει, νέα έρευνα δείχνει ωστόσο ότι οι νεαρές ασθενείς με καρκίνο του μαστού που φέρουν γονίδια υψηλού κινδύνου, μπορεί να αποτρέψουν την υποτροπή του καρκίνου εάν αφαιρέσουν τους μαστούς ή τις ωοθήκες τους.

Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού ηλικίας 40 ετών και κάτω με μεταλλάξεις BRCA είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και 42% χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου, εάν υποβάλλονταν σε μαστεκτομή, σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο.

Είχαν επίσης 42% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και 32% χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής μετά την αφαίρεση των ωοθηκών τους.

«Αυτή η παγκόσμια μελέτη παρέχει τα πρώτα στοιχεία ότι οι επεμβάσεις μείωσης του κινδύνου βελτιώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης μεταξύ των νεαρών φορέων μετάλλαξης BRCA με προηγούμενο ιστορικό καρκίνου του μαστού πρώιμης έναρξης», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Matteo Lambertini, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Genova-IRCCS Policlinico San Martino Hospital στην Ιταλία.

«Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας είναι σημαντικά για τη βελτίωση της συμβουλευτικής των φορέων μεταλλάξεων BRCA με καρκίνο του μαστού πρώιμης έναρξης σχετικά με τις στρατηγικές διαχείρισης του κινδύνου καρκίνου», πρόσθεσε ο Lambertini.

Είναι από καιρό γνωστό ότι οι γυναίκες με μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI), πάνω από το 60% των γυναικών που κληρονομούν μια μετάλλαξη BRCA θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ομοίως, το 58% των γυναικών με μετάλλαξη BRCA1 και το 29% των γυναικών με μετάλλαξη BRCA2 θα αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών.

Μια στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε αυτές τις γυναίκες, είναι η αφαίρεση των ιστών «υψηλού κινδύνου», δηλαδή η αφαίρεση των μαστών ή των ωοθηκών τους.

Η στρατηγική αυτή έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου σε γυναίκες με μεταλλάξεις BRCA που δεν έχουν εμφανίσει καρκίνο, αλλά η αποτελεσματικότητά της δεν έχει δοκιμαστεί σε νεαρές γυναίκες που έχουν ήδη αναπτύξει καρκίνο του μαστού, δήλωσε ο Lambertini.

Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές επιπτώσεις, ιδίως όταν πρόκειται για την αφαίρεση των ωοθηκών, σημείωσε ο Lambertini.

Η αφαίρεση ωοθηκών οδηγεί σε υπογονιμότητα και πρόωρη εμμηνόπαυση.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες αυτού του νεότερου πληθυσμού και τον υψηλό κίνδυνο για δευτερογενείς κακοήθειες, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε πώς οι επεμβάσεις μείωσης του κινδύνου επηρεάζουν την πορεία της υγείας των ασθενών, έτσι ώστε οι κίνδυνοι και τα οφέλη αυτών των επεμβάσεων να μπορούν να σταθμιστούν προσεκτικά», δήλωσε ο Lambertini.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 5.300 ασθενείς με καρκίνο του μαστού με μεταλλάξεις BRCA που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε 109 νοσοκομεία σε πέντε ηπείρους. Όλες οι γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού σε ηλικία 40 ετών ή μικρότερη μεταξύ 2000 και 2020.

Από αυτές τις ασθενείς, σχεδόν 3.900 υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον μία χειρουργική επέμβαση μείωσης του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.800 που αφαίρεσαν τόσο τους μαστούς όσο και τις ωοθήκες τους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με μεταλλάξεις BRCA1 επωφελήθηκαν περισσότερο από εκείνες με μεταλλάξεις BRCA2, με τον κίνδυνο θανάτου τους να μειώνεται κατά 56% έναντι 15%.

Πηγή: San Antonio Breast Cancer Smposium

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved