ΥΓΕΙΑ

Hangxiety: Ποια αλκοολούχα ποτά προκαλούν μεθύσι και άγχος την επόμενη μέρα

young red haired woman is sick and have headache on christmas Bigstock

Πιθανώς έχετε ακούσει τον όρο hangxiety που προκύπτει από τις λέξεις hangover και anxiety και δηλώνει τα συναισθήματα ενοχής και άγχους που μπορεί να νιώθουμε μετά από ένα βράδυ υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Αν και δεν υπάρχουν αλκοολούχα ποτά που να ωφελούν την ψυχική μας υγεία, υπάρχουν κάποια που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν το δυσάρεστο φαινόμενο.

Η σαμπάνια αρχικά, μπορεί να αποτελεί την ιδανική επιλογή για να γιορτάσετε, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς προκαλεί άγχος.

Ο καθηγητής David Nutt, νευροψυχοφαρμακολόγος (ειδικός στα φάρμακα που επηρεάζουν τον εγκέφαλο) στο Imperial College University, εξηγεί ότι η αρνητική της επίδραση οφείλεται στις φυσαλίδες.

Επειδή είναι ανθρακούχα, το αλκοόλ απορροφάται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, επιταχύνοντας τη μέθη, συγκριτικά με άλλα είδη ποτών.

Μόλις νιώσουμε μεθυσμένοι, ο εγκέφαλος μπαίνει σε μια διαδικασία που προκαλεί άγχος, γνωστή και ως «νευροπροσαρμογή», η οποία έχει σχεδιαστεί για να μας κρατάει ξύπνιους και σε εγρήγορση και να εμποδίζει το ποτό να μας νυστάξει.

Ωστόσο, η νευροπροσαρμογή που μας λέει να παραμείνουμε ξύπνιοι διαρκεί περισσότερο από τις επιδράσεις του αλκοόλ.

Έτσι, ακόμη και όταν το αλκοόλ έχει φύγει από το σώμα σας, ο εγκέφαλος συνεχίζει για περίπου έξι ώρες να μάς λέει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε με ταχυπαλμία και άγχος.

Ο καθηγητής Nutt εξηγεί ότι όσο πιο γρήγορα αισθανθείτε μεθυσμένοι, τόσο πιο έντονη μπορεί να γίνει η στέρηση, γι' αυτό και επισημαίνει τα αφρώδη κρασιά ως έναν από τους κύριους ενόχους πρόσκλησης άγχους.

Τα κοκτέιλ, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη και χυμούς και συχνά περιέχουν πάνω από ένα αλκοολούχα ποτά, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ψυχική σας υγεία, καθώς προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, προειδοποιεί η Lisa Gunn, επικεφαλής του τομέα ψυχικής υγείας στο Nuffield Health.

Η πτώση του σακχάρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανησυχίας και ευερεθιστότητας, να προκαλέσει ταχυπαλμία, κούραση και αδυναμία.

Τα σκουρόχρωμα οινοπνευματώδη ποτά, όπως το ουίσκι, που παρασκευάζονται σε ξύλινα βαρέλια, κάτι που τους δίνει ξεχωριστή γεύση, επίσης επηρεάζουν την υγεία και τη διάθεση.

Ο καθηγητής Nutt δήλωσε: «Οι σύνθετες αλκοόλες, οι οποίες είναι πιο ισχυρές από το κοινό αλκοόλ, προκαλούν μεγαλύτερη νευροπροσαρμογή, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς στη μέθη ακόμη και με την κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων, οδηγώντας σε μεγαλύτερο hangover και αυξημένο άγχος».

Ακόμη και το διαυγές αλκοόλ, όπως η βότκα, περιέχει διαφορετικούς τύπους αλκοόλ, αν και σε μικρότερο βαθμό από το ουίσκι, και προκαλεί νευρικότητα αν καταναλωθεί σε υπερβολική ποσότητα.

Η βότκα είναι επίσης πιο δυνατή από άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως το κρασί, πράγμα που σημαίνει ότι θα μεθύσετε πιο γρήγορα. Αν μάλιστα αναμιχθεί με κάτι ανθρακούχο, όπως το τόνικ, θα απορροφηθεί πιο γρήγορα, γεγονός που θα οδηγήσει σε άγχος.

Το κρασί, από την άλλη πλευρά, έχει μια ηρεμιστική επίδραση. Ενισχύει προσωρινά τη διάθεσή μας αυξάνοντας τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη και άλλους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, αλλά μόλις αυτές οι χημικές ουσίες που ενισχύουν τη διάθεση πέσουν μετά την κατανάλωση, θα πέσει και η διάθεσή σας, εξηγεί ο καθηγητής Nutt.

Η μπίρα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και συνεπάγεται χαμηλότερο κίνδυνο για την ψυχική σας υγεία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πιείτε μεγάλη ποσότητα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ προκαλεί λιγότερα συμπτώματα στέρησης και λιγότερη αφυδάτωση από ό,τι η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Το αλκοόλ μπορεί αρχικά να σας κάνει να αισθάνεστε ήρεμοι επειδή προκαλεί την απελευθέρωση γάμμα-άμινο-βουτυρικού οξέος (GABA), ενός αμινοξέος που λειτουργεί σαν νευροδιαβιβαστής στον οργανισμό, προκαλώντας χαλάρωση.

Αυτό σημαίνει ότι μειώνει το άγχος και αναστέλλει τη διεγερτική ορμόνη που ονομάζεται γλουταμικό, προωθώντας περαιτέρω τη χαλάρωση.

Αυτές οι επιδράσεις όμως, εξασθενούν σχετικά γρήγορα και μετά από λίγες ώρες ο εγκέφαλος βιώνει το αντίθετο αποτέλεσμα: μια δραματική πτώση του GABA και μια αύξηση του γλουταμικού που προκαλεί άγχος.

«Καθώς το αλκοόλ εξασθενεί κατά τη διάρκεια ενός hangover, η δραστηριότητα του GABA μειώνεται και η δραστηριότητα του γλουταμινικού αυξάνεται, προκαλώντας αυξημένη διέγερση και άγχος. Το αλκοόλ ενισχύει επίσης προσωρινά τη διάθεση αυξάνοντας τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη, αλλά τα επίπεδά τους πέφτουν μετά την κατανάλωση αλκοόλ, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στο άγχος του hangxiety».

Η αφυδάτωση θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στο άγχος. Επειδή το αλκοόλ είναι διουρητικό, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ζάλη και κούραση από την αφυδάτωση, γεγονός που συμβάλλει στο αίσθημα ανησυχίας και πανικού.

Πηγή: Mail Online

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved