ΥΓΕΙΑ

Λάιμ: Γνωρίστε τα οφέλη του μοσχολέμονου για την υγεία - Πιθανές παρενέργειες

Το λάιμ (lime) ή μοσχολέμονο είναι ένας καρπός εσπεριδοειδούς, συνήθως πράσινος, διαμέτρου 3-6 εκατοστών με όξινη σάρκα.

Το λάιμ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, προλαμβάνει τισ πέτρες στα νεφρά, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και ενισχύει την υγεία της επιδερμίδας.

Υπάρχουν πολλά είδη lime, όπως το Key lime (Citrus aurantifolia), το Persian lime (Citrus latifolia), το desert lime (Citrus glauca) και το makrut lime (Citrus hystrix).

Κάθε ένα από αυτά τα είδη έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το Key lime είναι μικρότερο, πιο όξινο και πιο αρωματικό από το πιο συνηθισμένο περσικό είδος.

Διατροφική αξία

Αν και μικρά, τα λάιμ είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα βιταμίνη C.

Ένα ολόκληρο, μέτριο λάιμ (67 γραμμάρια) παρέχει:

  • Θερμίδες: 20
  • Υδατάνθρακες: 7 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 0,5 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 1,9 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 22% των ημερήσιων αναγκών
  • Σίδηρος: 2% των ημερήσιων αναγκών
  • Ασβέστιο: 2% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
  • Βιταμίνη Β6: 2% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
  • Θειαμίνη: 2% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
  • Κάλιο: 1% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης

Τα λάιμ περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες ριβοφλαβίνης, νιασίνης, φυλλικού οξέος, φωσφόρου και μαγνησίου.

Oφέλη για την υγεία

Η κατανάλωση λάιμ έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Σε μεγάλες ποσότητες, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά σας προκαλώντας χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη και πολλούς τύπους καρκίνου.

Τα λάιμ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε δραστικές ενώσεις που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, της καμφερόλης, της κερκετίνης και του ασκορβικού οξέος.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Τα λάιμ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτες έδειξαν ότι η βιταμίνη C βοηθά στην αύξηση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία του σώματος από λοιμώξεις και ασθένειες.

Βοηθά επίσης στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας του κρυολογήματος.

Η βιταμίνη C διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, κάτι που συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών.

Βοηθά την επιδερμίδα

Η υψηλή περιεκτικότητα των λάιμ σε βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και δυνατό. Μελέτη σε περισσότερες από 4.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες λάμβαναν περισσότερη βιταμίνη C είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ρυτίδων και ξηροδερμίας ς καθώς γερνούσαν.

Τα λάιμ έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των αλλαγών του δέρματος που σχετίζονται με την ηλικία.

Το οξειδωτικό στρες είναι μια κατάσταση που προκύπτει από μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα και μπορεί να οδηγήσει σε σημάδια πρόωρης γήρανσης. Μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ροφήματος εσπεριδοειδών, επηρέασε θετικά ορισμένα από αυτά τα σημάδια, μειώνοντας τις ρυτίδες και αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα λάιμ μπορούν να μειώσουν αρκετούς παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου.

Αρχικά, η βιταμίνη C που περιέχουν, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σημαντικού παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να προστατεύει από την αθηροσκλήρωση, την συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Προλαμβάνει τη νεφρολιθίαση

Τα εσπεριδοειδή, όπως τα λάιμ, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, το οποίο μπορεί να αποτρέψει τις πέτρες στα νεφρά αυξάνοντας τα επίπεδα κιτρικών και δεσμεύοντας τα μέταλλα που σχηματίζουν πέτρες στο ουροποιητικό.

Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα εσπεριδοειδή είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.

Αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν σιδηροπενική αναιμία. Τα σημάδια περιλαμβάνουν κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της άσκησης, ωχρότητα και ξηρό δέρμα και μαλλιά.

Τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας, καθώς τα φυτικά προϊόντα περιέχουν μια μορφή σιδήρου που δεν απορροφάται τόσο καλά όσο ο σίδηρος του κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως τα λάιμ, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας βελτιώνοντας την απορρόφηση του σιδήρου από τα φυτικά τρόφιμα.

Μελέτη σε άτομα που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού λεμονάδας (250 ml) παράλληλα με ένα γεύμα φυτικής προέλευσης αύξησε την απορρόφηση του σιδήρου έως και 70%.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων.

Τα εσπεριδοειδή έχουν ενώσεις που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή -τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά- μπορεί να συμβάλλουν στη διακοπή της έκφρασης γονιδίων που προάγουν την εξέλιξη του καρκίνου.

Μελέτες δείχνουν ότι τα εσπεριδοειδή μπορεί να καταστέλλουν την ανάπτυξη ή την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου, του λαιμού, του παγκρέατος, του μαστού, του μυελού των οστών, των λεμφωμάτων και άλλων καρκινικών κυττάρων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα λάιμ

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα λάιμ, τόσο στην κουζίνα όσο και έξω από αυτή.

Είναι γνωστά για τον χυμό και το λουλουδάτο άρωμα του ξύσματός τους.

Χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά και γλυκά, αλλά και σε αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό καθαριστικό για την εξουδετέρωση των οσμών. Μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ο χυμός λάιμ μπορεί να αναμιχθεί με ξίδι και νερό και να χρησιμοποιηθεί ως σπρέι επιφανειών ως μια μη τοξική επιλογή καθαρισμού.

Πιθανές παρενέργειες

Τα λάιμ είναι γενικά ασφαλή για κατανάλωση με ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες.

Ωστόσο, αν είστε αλλεργικοί σε άλλα εσπεριδοειδή, αποφύγετε τα λάιμ, καθώς μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα τροφικής αλλεργίας, όπως πρήξιμο, κνίδωση και αναπνευστικές δυσκολίες. Εάν συμβεί αυτό, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση από την κατανάλωση λάιμ ή την κατανάλωση του χυμού τους λόγω της οξύτητάς του.

Επειδή είναι όξινα, καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς μπορεί να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τέλος, η εφαρμογή λάιμ απευθείας στο δέρμα μπορεί να το κάνει πιο ευαίσθητο στις υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου και να προκαλέσει φλεγμονή. Αυτό είναι γνωστό ως φυτοφωτοδερματίτιδα.

Με πληροφορίες από Healthline

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved