ΥΓΕΙΑ

Υγεία καρδιάς: Το «θαύμα» της χορτοφαγικής διατροφής

Η πρόσληψη πρωτεϊνών από τροφές φυτικής προέλευσης και η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, μπορεί να κάνει θαύματα για την καρδιά σας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η 30ετής μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με την υψηλότερη αναλογία φυτικής/ζωικής πρωτεΐνης, μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 19%. Είχαν επίσης 27% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο.

«Οι περισσότεροι πρέπει να κάνουμε στροφή προς τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Frank Hu, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μειώνοντας το κρέας, ειδικά το κόκκινο και το επεξεργασμένο, και τρώγοντας περισσότερα όσπρια και ξηρούς καρπούς. Μια τέτοια διατροφή είναι ευεργετική όχι μόνο για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για την υγεία του πλανήτη μας», σημείωσε.

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η μετάβαση σε μια εξ ολοκλήρου φυτική διατροφή, μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, αλλά τα οφέλη φτάνουν στο ανώτατο σημείο σε μια αναλογία 1:2 της φυτικής προς τη ζωική πρωτεΐνη.

«Ο μέσος Αμερικανός ακολουθεί διατροφή 1:3 φυτικών και ζωικών πρωτεϊνών», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Andrea Glenn.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μια αναλογία τουλάχιστον 1:2 είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Τα νέα ευρήματα βασίστηκαν σε 30ετή παρακολούθηση 203.000 ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στις μελέτες Nurses' Health Studies I και II και στη μελέτη Health Professionals' Follow-up Study.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν κάθε τέσσερα χρόνια σχετικά με τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, καταγράφηκαν περισσότερες από 16.100 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου, εκ των οποίων 10.000 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και πάνω από 6.000 εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ επιβεβαίωσαν ότι η μετάβαση σε φυτικές πηγές πρωτεΐνης μείωσε τις πιθανότητες και για τις δύο μορφές καρδιακής νόσου. Όσοι είχαν τις υψηλότερες ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης στη διατροφή τους, είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 36% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ανέφεραν οι ερευνητές.

Όταν το κρέας αντικαθίσταται από ξηρούς καρπούς και φασόλια ως κύρια πηγή πρωτεΐνης, μειώνονται τα λιπίδια στο αίμα, βελτιώνεται η αρτηριακή πίεση και πέφτουν τα επίπεδα φλεγμονής.

Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης τείνουν επίσης να έχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών βιταμινών, μετάλλων και καλών λιπαρών, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved