ΥΓΕΙΑ

Αλβουμίνη στα ούρα: Τι είναι, τι προκαλεί, ποιες οι φυσιολογικές τιμές

Η αλβουμίνη είναι μία πρωτεΐνη που βοηθά στην κυκλοφορία ορμονών, θρεπτικών συστατικών και ενζύμων στο σώμα.

Αποτελεί σχεδόν το 50% των συνολικών πρωτεϊνών που βρίσκονται στο σώμα, παράγεται στο ήπαρ, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται κυρίως στο αίμα.

Μπορεί να βρεθεί και σε άλλα σωματικά υγρά, συμπεριλαμβανομένων των ούρων, αλλά μεγάλες ποσότητες αλβουμίνης εκτός της κυκλοφορίας του αίματος αποτελούν συχνά ένδειξη προβλήματος.

Τι προκαλεί αλβουμινουρία;

Η αλβουμινουρία προκαλείται συνήθως από κάποιο πρόβλημα στα νεφρά. Τα νεφρά φιλτράρουν τα σωματικά υγρά, συγκρατούν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά επιστρέφοντάς τα στο σώμα και αποβάλλουν τις επιβλαβείς ουσίες μέσω των ούρων.

Όταν το σύστημα διήθησης των νεφρών δεν λειτουργεί καλά, μπορεί να αποβληθεί υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα σας.

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσει σε πρωτεϊνουρία ή αλβουμινουρία.

Στα άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο περιλαμβάνονται:

  • Όσοι έχουν διαβήτη
  • Όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό χρόνιας νεφρικής νόσου

Μια οξεία (προσωρινή) νεφρική βλάβη, μπορεί επίσης να προκαλέσει αλβουμινουρία. Η αλβουμινουρία σηματοδοτεί και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Γιατί είναι σημαντική η παρακολούθηση της αλβουμίνης στα ούρα;

Εάν έχετε ιστορικό υψηλών επιπέδων αλβουμίνης στα ούρα σας ή εάν έχετε διαγνωστεί με χρόνια νεφρική νόσο, ο γιατρός πρέπει να ελέγχει τακτικά τα επίπεδα της αλβουμίνης και άλλων πρωτεϊνών στα ούρα σας.

Η παρακολούθηση των επιπέδων αλβουμίνης και άλλων πρωτεϊνών στα ούρα, βοηθά τον παθολόγο ή τον νεφρολόγο, να παρακολουθήσει την εξέλιξη της νόσου και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

Σε περίπτωση νεφρικής νόσου, ο γιατρός ελέγχει πιο συχνά τα ούρα σας.

Μια εξέταση που δείχνει αλβουμίνη στα ούρα, μπορεί να μην είναι αρκετή για να δικαιολογήσει τη διάγνωση της νεφρικής νόσου.

Οι γιατροί συνήθως επαναλαμβάνουν την εξέταση ούρων μία ή δύο φορές ακόμη για να δουν αν συνεχίζει να υπάρχει αλβουμίνη στα ούρα.

Αλβουμινουρία σε άτομα με διαβήτη

Η αλβουμινουρία μπορεί να αποτελεί και επιπλοκή της χρόνιας υπεργλυκαιμίας (υψηλό σάκχαρο στο αίμα) λόγω μη ελεγχόμενου διαβήτη.

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ελέγχονται τακτικά για αλβουμινουρία επειδή η έγκαιρη χρήση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) και των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARB), μπορεί να μειώσει τη λευκωματουρία και την εξέλιξη της νεφρικής νόσου.

Πώς ελέγχεται η αλβουμίνη στα ούρα;

Τα επίπεδα αλβουμίνης στα ούρα σας ελέγχονται με ένα απλό δείγμα ούρων. Δεν απαιτείται ειδική συλλογή ή προετοιμασία πριν από την εξέταση, παρά μόνο ελάχιστα ούρα, περίπου 2 κουταλιές της σούπας.

Τα ούρα ελέγχονται για αλβουμίνη και άλλες πρωτεΐνες με δύο τρόπους:

  • Με τη δοκιμασία Dipstick: Η δοκιμασία dipstick χρησιμοποιεί μια πλαστική δοκιμαστική λωρίδα επικαλυμμένη με ένα αντιδραστικό υλικό που θα δείξει αμέσως την παρουσία αλβουμίνης όταν τοποθετηθεί στο δείγμα ούρων.
  • Εργαστηριακή εξέταση: Μπορεί επίσης να γίνει εργαστηριακή εξέταση για να εξεταστούν τα ούρα στο μικροσκόπιο. Αυτή η εξέταση αναφέρεται συνήθως ως εξέταση αναλογίας αλβουμίνης προς κρεατινίνη (ACR). Εκτός από το δείγμα ούρων, ο γιατρός μπορεί να σάς ζητήσει και 24ωρη συλλογή ούρων.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;

Δύο εξετάσεις σε διάστημα τριών μηνών που δείχνουν αυξημένα επίπεδα αλβουμίνης στα ούρα, συνήθως υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα.

Οι ακόλουθες τιμές χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των επιπέδων αλβουμίνης που διαπιστώνονται μέσω εργαστηριακών εξετάσεων ούρων:

  • Φυσιολογικά έως ήπια αυξημένα: ACR πάνω από 30 mg/g
  • Μέτρια αυξημένα: ACR μεταξύ 30 και 300 mg/g
  • Σοβαρά αυξημένα: ACR 300 mg/g ή περισσότερο

Επίπεδα ACR μέτρια αυξημένα για 3 μήνες υποδηλώνουν χρόνια νεφρική νόσο. Μια ACR μεγαλύτερη από 2.000 mg/g μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερου προβλήματος, όπως το νεφρωσικό σύνδρομο.

Οτιδήποτε λιγότερο από 30 mg/g θεωρείται φυσιολογικό.

Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα αλβουμίνης στα ούρα σας;

Εάν έχετε αυξημένα επίπεδα αλβουμίνης στα ούρα, αλλά δεν έχετε διαγνωστεί με χρόνια νεφρική νόσο, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω για να ενισχύσετε την υγεία των νεφρών σας:

  • Υγιεινή ισορροπημένη διατροφή
  • Αλάτι με μέτρο
  • Σωματική άσκηση
  • Προσοχή στις πρωτεΐνες που τρώτε
  • Χρήση αναστολέων ΜΕΑ και ARBs σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού σας.
  • Επανεξετάστε με το γιατρό σας τυχόν άλλα φάρμακα που λαμβάνετε τακτικά.

Εάν διαγνωστείτε με χρόνια νεφρική νόσο, ο νεφρολόγος θα σάς κατευθύνει ως προς τις αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής που ίσως χρειαστεί να κάνετε και θα καθορίσει τη φαρμακευτική αγωγή και τη συνολική θεραπεία. Οι πρώιμες θεραπείες για τη μείωση της λευκωματουρίας μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.

Με πληροφορίες από Healthline

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved