ΥΓΕΙΑ

Αρθρίτιδες: 6 τροφές που μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο των αρθρώσεων

Μπορεί να παίρνετε ήδη φάρμακα, συνταγογραφούμενα ή μη, για να ανακουφιστείτε από τη δυσκαμψία, τη φλεγμονή και τον πόνο των αρθρώσεων.

Η μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όμως, μπορεί να βλάψει τον οργανισμό σας, ιδίως το συκώτι και τα νεφρά σας.

Τα φάρμακα μπορεί επίσης να έχουν δυσάρεστες γαστρεντερικές παρενέργειες.

Η αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μειώσετε ή ακόμη και να απαλλαγείτε από τα φάρμακα.

Πλήθος επιστημονικών στοιχείων δείχνουν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, μπαχαρικών και συμπληρωμάτων στη διατροφή σας, σε συνδυασμό με τη μείωση τροφών που πυροδοτούν τη φλεγμονή, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της ζωής σας.

Η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της οστεοαρθρίτιδας ούτε μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να εξαλείψει εντελώς τον πόνο.

Οι περισσότεροι πόνοι στις αρθρώσεις απαιτούν ένα συνδυασμό θεραπευτικών προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, της άσκησης, της φυσικοθεραπείας και άλλων αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Μια προσεκτικά σχεδιασμένη διατροφή ωστόσο, είναι ένα σημαντικό και συχνά παραγνωρισμένο κομμάτι στο πολύπλοκο παζλ της φροντίδας των αρθρώσεων.

Ένα διατροφικό πλάνο με επίκεντρο τη μείωση της φλεγμονής μπορεί να μειώσει τον πόνο με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Τι είναι η φλεγμονή;

Η φλεγμονή είναι αυτό που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος βρίσκεται σε υπερδιέγερση. Αν κοπείτε, το σώμα σας αντιδρά στέλνοντας λευκά αιμοσφαίρια στην πληγή για να προστατευτεί από τη μόλυνση. Αυτό είναι ένα κρίσιμο μέρος της διαδικασίας επούλωσης.

Η φλεγμονή γίνεται πρόβλημα όταν είναι χρόνια, όταν δηλαδή παραμένει για πολύ καιρό και αρχίζει να επηρεάζει υγιή μέρη του σώματος. Εάν έχετε μια πάθηση των αρθρώσεων, όπως είναι η αρθρίτιδα, δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της φθοράς που προέρχεται από τη γήρανση, αλλά και της φλεγμονής.

Τροφές που πρέπει να τρώτε και βοηθούν στον πόνο των αρθρώσεων

Ψάρια

Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ιδανικά, πρέπει να τρώτε ψάρια που είναι πλούσια ωμέγα-3 και χαμηλά σε υδράργυρο.

Τέτοια ψάρια είναι ο γαύρος, οι σαρδέλες, ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγκα.

Σταυρανθή λαχανικά

Σε αυτά περιλαμβάνονται το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο.

Είναι όλα πλούσια σε σουλφοραφάνη, η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα πορτοκαλί λαχανικά είναι επίσης σημαντικές ομάδες λαχανικών που πρέπει να εντάξετε στο καθημερινό σας μενού.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να ανακουφίσει από τον πόνο και το πρήξιμο των αρθρώσεων. Η ανακουφιστική του δράση αποδίδεται στην κουρκουμίνη, την ένωση που του δίνει και το χαρακτηριστικό κιτρινοπορτοκαλί χρώμα.

Για να απορροφηθεί η κουρκουμίνη πρέπει να καταναλώνεται σε συνδυασμό με μαύρο πιπέρι και καλά λιπαρά, όπως είναι το ελαιόλαδο.

Γιαούρτι

Ένα υγιές έντερο είναι πρωταρχικής σημασίας όταν πρόκειται για τη διαχείριση της φλεγμονής. Η τακτική κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση - όπως το γιαούρτι - παρέχει βακτήρια που βοηθούν στη δημιουργία ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.

Είναι σημαντικό να τρώτε γιαούρτι που περιέχει ενεργά βακτήρια. Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα γιαούρτια με ζάχαρη και άλλα πρόσθετα.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μειώνει τα φλεγμονώδη ένζυμα. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το τζίντζερ είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος φλεγμονωδών καταστάσεων, από την οστεοαρθρίτιδα μέχρι τον λύκο.

Όταν το τζίντζερ θερμαίνεται, όπως όταν προστίθεται στις σούπες, η τζιντζερόλη μετατρέπεται σε σογκαόλες, βιοδραστικά συστατικά πιο αποκτούν ακόμη πιο ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, ενώσεις που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής σε όλο τον οργανισμό, όχι μόνο στις αρθρώσεις σας.

Η ποιότητα του τσαγιού που καταναλώνετε έχει σημασία. Για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα κατανάλωσης φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, αγοράζετε χύμα βιολογικό τσάι και ξεπλένετε με νερό πριν το βυθίσετε στο ζεστό νερό.

Η μεσογειακή διατροφή και ο πόνος στις αρθρώσεις

Ανάμεσα σε πολλά άλλα οφέλη που έχει για την υγεία, η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης εξαιρετική στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Σε τέτοιο βαθμό που μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι δεν χρειάζονται πλέον μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά για την αντιμετώπιση του πόνου τους μετά από σύντομο χρονικό διάστημα που την ακολουθούν.

Η μεσογειακή διατροφή σημαίνει ότι τρώτε:

  • Πολλά φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
  • Ακόρεστα λιπαρά φυτικής προέλευσης (σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά ζωικής προέλευσης).
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
  • Ψάρια και θαλασσινά.
  • Βότανα και μπαχαρικά.

Δεν περιλαμβάνει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, κόκκινο κρέας, αλκοόλ, επεξεργασμένα δημητριακά, σάκχαρα ή γαλακτοκομικά, τροφές που διεγείρουν τη φλεγμονή.

Τα σάκχαρα και τα εξευγενισμένα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου του λευκού ρυζιού, των ζυμαρικών και του λευκού ψωμιού, είναι μερικοί από τους χειρότερους ενόχους όταν πρόκειται για φλεγμονή.

Μην υπερβαίνετε τα έξι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη καθημερινά.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε τα ανθυγιεινά λίπη. Επιλέξτε υγιεινά φυτικά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τους λιναρόσπορους, τους σπόρους chia, τα καρύδια και τους σπόρους κάνναβης. Προσφέρουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση.

Με πληροφορίες από Cleveland Clinic

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved