ΥΓΕΙΑ

Παγωμένα άκρα - σύνδρομο Raynaud: Με ποιες αυτοάνοσες παθήσεις συνδέεται το φαινόμενο

Η νόσος Raynaud είναι μια διαταραχή που επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας σπασμό των μικρών αρτηριών των άκρων ως αντίδραση σε ορισμένα ερεθίσματα, όπως ο κρύος καιρός.

Η κατάσταση προκαλεί πόνο και αλλαγή χρώματος του δέρματος.

Είναι πιο γνωστή για την ενεργοποίησή της στα δάχτυλα των χεριών, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και στα δάχτυλα των ποδιών, στα αυτιά, στη μύτη, στις θηλές ή στη γλώσσα.

Το φαινόμενο Raynaud εμφανίζεται συνήθως ως αντίδραση σε ψυχρότερες θερμοκρασίες ή στο στρες.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι το προκαλεί, συνιστάται ωστόσο στους ανθρώπους να παρατηρούν τυχόν αλλαγές, καθώς σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι μιας σοβαρής και ελάχιστα γνωστής αυτοάνοσης πάθησης που ονομάζεται Σκληρόδερμα.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν για λογαριασμό της οργάνωσης Scleroderma & Raynaud's UK's, ένα κουίζ πέντε ερωτήσεων που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν αν έχουν σημάδια της πάθησης.

Οι ερωτώμενοι καλούνται να απαντήσουν αν τα δάχτυλά τους είναι ευαίσθητα στο κρύο και αν αλλάζουν χρώμα ως αντίδραση στη θερμοκρασία ή στο στρες.

Ερωτώνται επίσης αν αισθάνονται μούδιασμα ή πόνο στην περιοχή που αλλάζει χρώμα το δέρμα και αν αισθάνονται τσούξιμο ή παλμό όταν η περιοχή θερμαίνεται.

Τέλος, ερωτώνται αν έχουν εμφανίσει ποτέ πληγές ή έλκη στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών τους.

Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τα αποτελέσματα και λαμβάνουν κάποιες συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν αν έχουν σύνδρομο Raynaud.

Όσοι ενδέχεται να έχουν την πάθηση, θα κληθούν επίσης να συμμετάσχουν σε μια ανώνυμη ιατρική έρευνα για να μάθουν περισσότερα για το φαινόμενο Raynaud.

Η Karen Raney-Marr, 36 ετών από το Hertfordshire, είναι μία από τα περίπου 10 εκατομμύρια Βρετανούς που ζουν με τη νόσο Raynaud.

Λέει ότι υπέφερε από συμπτώματα για χρόνια πριν λάβει επίσημη διάγνωση.

«Για πολλά χρόνια υπέφερα από κρύα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών που μουδιάζανε ή πονούσαν και, κατά καιρούς, άλλαζαν χρώμα. Δυσκολευόμουν να κάνω κανονικές, καθημερινές δραστηριότητες. Τελικά διαγνώστηκα με Raynaud και τώρα παίρνω φάρμακα για να διαχειρίζομαι τα συμπτώματά μου», λέει.

Μία κρίση του φαινομένου μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα και πρήξιμο των άκρων.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το σύνδρομο Raynaud δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα και μπορεί να αντιμετωπιστεί αν οι πάσχοντες καλύπτουν τα άκρα τους και προστατεύονται από ξαφνικά θερμικά σοκ.

Σε άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα, συνταγογραφείται περιστασιακά ένα είδος φαρμάκου που ονομάζεται αγγειοδιασταλτικό και βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος.

Ωστόσο, το σύνδρομο Raynaud μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρών και δυνητικά απειλητικών για τη ζωή παθήσεων, όπως η αυτοάνοση πάθηση σκληρόδερμα.

Το σκληρόδερμα είναι μια σπάνια πάθηση κατά την οποία οι ιστοί στο σώμα υφίστανται σκλήρυνση και πάχυνση.

Συνήθως προσβάλλει μόνο το δέρμα, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί και στις αρθρώσεις, αλλά ακόμη και στα εσωτερικά όργανα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, γεγονός που μπορεί να απειλήσει των ζωή των πασχόντων.

Το σκληρόδερμα είναι συνηθισμένο σε όσους πάσχουν από τη νόσο Raynaud.

Περίπου ένα στα 10 άτομα με Raynaud αναπτύσσουν και μια αυτοάνοση πάθηση όπως αρθρίτιδα, λύκο ή ακόμη και σκληρόδερμα, οπότε είναι σημαντικό να συμβουλεύονται γιατρό εάν τα συμπτώματά τους χειροτερεύουν.

Πηγή: Mail Online

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved