Συχνοουρία: Οι 5 πιο κοινές αιτίες και πότε πρέπει να σάς ανησυχήσει
Ο μέσος ενήλικας ουρεί τέσσερις έως οκτώ φορές την ημέρα.
Αν πηγαίνετε στην τουαλέτα πάνω από οκτώ φορές την ημέρα ή αν ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επισκεφθείτε την τουαλέτα, πιθανώς έχετε πρόβλημα συχνουρίας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να ουρήσουν όταν η κύστη τους περιέχει λίγο περισσότερο από μισό φλιτζάνι υγρών. Είναι αναμενόμενο λοιπόν, η κατανάλωση περισσότερων υγρών να προκαλεί την ανάγκη συχνότερης ούρησης.
Αν δεν έχετε αυξήσει όμως την πρόσληψη υγρών, δείτε τι μπορεί να προκαλεί τη συχνουρία σας.
Λοίμωξη του ουροποιητικού ή της ουροδόχου κύστης
Όταν έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή της ουροδόχου κύστης, αναπτύσσεται φλεγμονή και ερεθισμός στους ιστούς. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται η ανάγκη συχνότερης ούρησης.
Άλλα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν αίμα στα ούρα, πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση και ανάγκη για ούρηση ενώ η κύστη σας είναι άδεια.
Διαβήτης
Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νευρικής βλάβης. Εάν επηρεαστούν τα νεύρα που ελέγχουν τον μυ της ουροδόχου κύστης, μπορεί να αρχίσετε να έχετε συχνή ανάγκη για ούρηση ή να έχετε προβλήματα στον έλεγχο της κύστης σας.
Διόγκωση προστάτη
Εκατομμύρια άνδρες αναπτύσσουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ή διόγκωση του προστάτη. Η πάθηση προκαλεί πίεση στην ουρήθρα και εμποδίζει τη ροή των ούρων. Ως αποτέλεσμα, η ουροδόχος κύστη μπορεί να ερεθιστεί και να αρχίσει να συσπάται με την παραμικρή ποσότητα ούρων, προκαλώντας συχνή ανάγκη για ούρηση.
Εγκυμοσύνη
Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, είναι αναμενόμενο οι γυναίκες να αισθάνονται αυξημένη ανάγκη ούρησης. Ακόμη και στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης ωστόσο, οι ορμονικές αλλαγές που υφίσταται το σώμα και η πρόσθετη πίεση που ασκεί η αναπτυσσόμενη μήτρα στην ουροδόχο κύστη, μπορεί να προκαλέσουν συχνή ούρηση.
Υπερδραστήρια κύστη
Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη προκαλεί τη σύσπαση του μυός της ουροδόχου κύστης, ακόμη και όταν η κύστη είναι σχεδόν άδεια. Αυτό δημιουργεί επιτακτική ανάγκη για ούρηση και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακράτεια. Ο γιατρός θα σας παραπέμψει για σειρά εξετάσεων, προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.
Πώς μπορώ να σταματήσω τη συχνοουρία;
Τα συμπτώματα της συχνοουρίας αντιμετωπίζονται, μετά τη διάγνωση της αιτίας που τα προκαλεί.
Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση και μπορεί να περιλαμβάνει:
- Αλλαγές στον τύπο και την ποσότητα υγρών που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση.
- Αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων, όπως μια ουρολοίμωξη.
- Διαχείριση του διαβήτη, των προβλημάτων του προστάτη ή άλλων καταστάσεων.
- Φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους για την υπερδραστήρια κύστη.
- Ασκήσεις Kegel αν έχετε διαρροή ούρων σε συνδυασμό με συχνοουρία.
Πώς μπορώ να διαχειριστώ τη συχνουρία με φυσικό τρόπο;
Υπάρχουν αρκετές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να διαχειριστείτε τη συχνουρία που δεν προκαλείται από λοίμωξη ή άλλη υποκείμενη πάθηση.
Αυτές περιλαμβάνουν:
- Αποφυγή της κατανάλωσης υγρών δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο.
- Περιορισμό του αλκοόλ και της καφεΐνης, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών, των τσαγιών και άλλων ροφημάτων με καφεΐνη.
- Χρήση ειδικών εσωρούχων για την αποφυγή των διαρροών. Πρόκειται φυσικά για βραχυπρόθεσμη λύση που μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια υγιή καθημερινότητα όσο προσπαθείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση.
Πιθανές επιπλοκές ή κίνδυνοι από τη μη αντιμετώπιση της συχνουρίας
Αν και πολλές αιτίες συχνουρίας δεν είναι σοβαρές, ορισμένες μπορεί να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστούν.
Οι σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν επικίνδυνα υψηλή γλυκόζη στο αίμα σε μη θεραπευμένο διαβήτη, αφυδάτωση και λοιμώξεις που εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματός σας.
Πότε πρέπει να ανησυχώ για τη συχνουρία;
Πολλές αιτίες συχνουρίας δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Αν όμως πηγαίνετε στην τουαλέτα περισσότερες από οκτώ φορές την ημέρα ή αν αισθάνεστε ότι ουρείτε περισσότερο από ό,τι είναι φυσιολογικό για το σώμα σας, συμβουλευτείτε γιατρό προκειμένου να σάς βοηθήσει να βρείτε και να αντιμετωπίσετε την αιτία.
Πότε πρέπει να επισκεφθώ γιατρό για τη συχνουρία;
Επειδή οι παθήσεις που προκαλούν συχνουρία κυμαίνονται από λιγότερο σοβαρές έως σοβαρές, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για οτιδήποτε αποκλίνει από τις φυσιολογικές συνήθειες ούρησης. Η αιτία είναι συχνά ένα προσωρινό σύμπτωμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Συμβουλευτείτε άμεσα γιατρό εάν έχετε τα παρακάτω συμπτώματα σε συνδυασμό με συχνοουρία:
- Πυρετό
- Εμετό
- Πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης ή στα πλευρά
- Αίμα στα ούρα
- Εκκρίσεις από το πέος ή τον κόλπο
Με πληροφορίες από Urology Medical Group και Cleveland Clinic