ΥΓΕΙΑ

Μύκητες στα δάχτυλα των ποδιών: Τι φυσική αντιμετώπιση υπάρχει

Bigstock

Ο μύκητας στα νύχια (ονυχομυκητίαση) των ποδιών είναι μια κοινή λοίμωξη, που μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό, πάχυνση και εύθραυστα νύχια.

Αν και μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο μύκητας στα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις αιτίες της ονυχομυκητίασης στα πόδια, επισημαίνει φυσικές θεραπείες και πότε είναι σώφρον να σας δει δερματολόγος.

Τι προκαλεί μύκητες στα δάχτυλα των ποδιών

Το πρόβλημα προκύπτει συνήθως λόγω της έκθεσης σε μύκητες σε υγρά, ζεστά περιβάλλοντα, όπως ντους, πισίνες και γυμναστήρια. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία σε μυκητιασικές λοιμώξεις:

  • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα: Τα άτομα με μειωμένη ανοσία είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από μυκητιάσεις.
  • Επιλογές υποδημάτων: Το να φοράτε στενά παπούτσια και από υλικό “δεν αναπνέει” δημιουργεί ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον που προάγει την ανάπτυξη μυκήτων.
  • Τραυματισμός: Οι τραυματισμοί στα νύχια των ποδιών μπορεί να τα καταστήσουν πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις.
  • Ασθένειες: Καταστάσεις όπως ο διαβήτης, το πόδι του αθλητή και η κακή κυκλοφορία στα πόδια αυξάνουν τον κίνδυνο για μύκητες στα δάχτυλα των ποδιών.

Φυσική αντιμετώπιση για τους μύκητες στα δάχτυλα των ποδιών

Οι παρακάτω φυσικές θεραπείες μπορούν να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης στα δάχτυλα των ποδιών, ειδικά στα αρχικά της στάδια.

  1. Λάδι από δέντρο τσαγιού (τεϊόδεντρο): Γνωστό για τις αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, το έλαιο από δέντρου τσαγιού μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο προσβεβλημένο νύχι. Ρίξτε μερικές σταγόνες σε μια μπατονέτα και ταμπονάρετε στο νύχι δύο φορές την ημέρα.
  2. Μηλόξυδο: Η όξινη φύση του μηλόξυδου δημιουργεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τους μύκητες. Για να το χρησιμοποιήσετε, αναμίξτε ίσα μέρη μηλόξυδου και νερού και στη συνέχεια μουλιάστε σε αυτό το προσβεβλημένο πόδι για 20-30 λεπτά καθημερινά.
  3. Μαγειρική σόδα: Η μαγειρική σόδα έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των οσμών των ποδιών. Ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα με νερό, για να φτιάξετε μια πάστα και απλώστε την στο νύχι που έχει προσβληθεί. Ξεπλύνετε μετά από 10-15 λεπτά.
  4. Σκόρδο: Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, μια ένωση με αντιμυκητιακές ιδιότητες. Θρυμματίστε μερικές σκελίδες σκόρδου και εφαρμόστε την πάστα απευθείας στο μολυσμένο νύχι. Αφήστε την για 30 λεπτά πριν ξεπλύνετε.
  5. Λάδι καρύδας: Το καρυδέλαιο περιέχει καπρυλικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη διάσπαση των κυτταρικών τοιχωμάτων των μυκήτων. Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα στην πληγείσα περιοχή 2-3 φορές την ημέρα.
  6. Λάδι ρίγανης: Το έλαιο ρίγανης περιέχει θυμόλη, μια φυσική αντιμυκητιακή ένωση. Αραιώστε λάδι ρίγανης με ένα λάδι μεταφοράς (π.χ. ελαιόλαδο ή καρυδέλαιο) και εφαρμόστε καθημερινά στο προσβεβλημένο νύχι.
  7. Πλύσεις με άλατα Epsom: Τα άλατα Epsom (θειικό μαγνήσιο) μαλακώνουν το νύχι και μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Διαλύστε αλάτι Epsom σε ζεστό νερό και μουλιάστε το πόδι σας για 15–20 λεπτά, αρκετές φορές την εβδομάδα.

Αν και παραπάνω θεραπείες μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση, να έχετε κατά νου ότι τέτοια φυσική αντιμετώπιση συχνά απαιτεί χρόνο να έχετε βελτίωση. Η συνέπεια είναι το κλειδί για την επίτευξη αποτελεσμάτων και η υπομονή είναι απαραίτητη, καθώς οι μύκητες στα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να είναι επίμονο πρόβλημα.

Πότε πρέπει να σας δει δερματολόγος

Εάν η φυσική αντιμετώπιση στο σπίτι δεν έχει αποτέλεσμα ή εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε δερματολόγο. Δείτε πότε πρέπει να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια:

  • Επίμονη λοίμωξη: Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μετά από αρκετές εβδομάδες συνεπούς θεραπείας στο σπίτι, ένας δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερα αντιμυκητιακά φάρμακα.
  • Σοβαρά συμπτώματα: Πιο παχιά, επώδυνα νύχια ή σημάδια εξάπλωσης μόλυνσης σε άλλα νύχια ή δέρμα μπορεί να απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.
  • Ασθένειες: Άτομα με διαβήτη, ανοσοανεπάρκεια ή προβλήματα κυκλοφορίας θα πρέπει να συμβουλευτούν άμεσα γιατρό, καθώς οι λοιμώξεις μπορεί να περιπλέξουν αυτές τις καταστάσεις.
  • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις: Εάν οι μύκητες στα δάχτυλα των ποδιών είναι κάτι που σας συμβαίνει συχνά, ένας δερματολόγος μπορεί να προσδιορίσει τις πιθανότερες αιτίες και να συστήσει πρόσθετες θεραπείες.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί οι μύκητες στα δάχτυλα των ποδιών να υποχωρήσουν χωρίς θεραπεία;”

Ο μύκητας των νυχιών σπάνια υποχωρεί χωρίς θεραπεία, ειδικά καθώς η μόλυνση διεισδύει βαθύτερα στο νύχι. Συνήθως απαιτείται αποτελεσματική θεραπεία, είτε φυσική είτε συνταγογραφούμενη.

“Είναι τα από του στόματος αντιμυκητιακά πιο αποτελεσματικά από τα τοπικά φάρμακα;”

Τα από του στόματος αντιμυκητιακά φάρμακα είναι γενικά πιο αποτελεσματικά, καθώς διεισδύουν στην κυκλοφορία του αίματος και στοχεύουν στην μόλυνση. Ωστόσο, μπορεί να έχουν παρενέργειες, επομένως για ήπιες περιπτώσεις προτιμώνται τοπικές και φυσικές θεραπείες.

“Πόσος χρόνος χρειάζεται για τη φυσική αντιμετώπιση του μύκητα στα πόδια;”

Οι φυσικές θεραπείες μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες, για να δείξουν αποτελέσματα λόγω του αργού ρυθμού ανάπτυξης των νυχιών. Η συνέπεια και η υπομονή είναι κλειδιά, αλλά ορατή βελτίωση μπορεί να εμφανιστεί εντός 6-12 εβδομάδων.

“Οι μύκητες στα δάχτυλα των ποδιών εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος;”

Ναι, μπορεί να εξαπλωθούν στο δέρμα, προκαλώντας πόδι του αθλητή ή άλλες μυκητιασικές λοιμώξεις. Η έγκαιρη αντιμετώπιση βοηθά στον περιορισμό της λοίμωξης και στην πρόληψη περαιτέρω εξάπλωσης.

Σύνοψη

Οι μύκητες στα δάχτυλα των ποδιών είναι κάτι σύνηθες, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η χρήση φυσικών θεραπειών όπως το λάδι από δέντρου τσαγιού, το μηλόξυδο και το σκόρδο μπορεί να είναι αποτελεσματική στη διαχείριση ήπιων λοιμώξεων, αλλά χρειάζεται χρόνος για να φανούν αποτελέσματα.

Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν, πηγαίνετε σε δερματολόγο που θα σας διασφαλίσει το καλύτερο σχέδιο θεραπείας για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Πηγές: aad.org, healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com, verywellhealth.com, drugs.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved