ΥΓΕΙΑ

Το πανάρχαιο βότανο που «υπόσχεται» θεραπεία της άνοιας και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων

Η άνοια αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας με σημαντικότατες κοινωνικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο.

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως πάσχουν από άνοια πάνω από 58 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ προστίθενται περισσότερες από επτά εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ετησίως.

Οι ερευνητές έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην ανακάλυψη φαρμάκων για την άνοια, υπάρχουν όμως κάποια παραδοσιακά φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά.

Ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Takami Tomiyama της Ιατρικής Σχολής του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα, διαπίστωσαν ότι η χορήγηση αποξηραμένων σπόρων ενός είδους τζιτζιφιάς που ονομάζεται Ziziphus jujuba Miller var. spinosa, το οποίο χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό βότανο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, υπόσχεται την αποκατάσταση της γνωστικής και κινητικής λειτουργίας σε μοντέλα ποντικιών.

Η χορήγηση ζεστού εκχυλίσματος από σπέρμα Zizyphi spinosi σε μοντέλα ποντικών με νόσο Alzheimer, μετωποκροταφική άνοια, νόσο του Parkinson και άνοια με σωμάτια Lewy, προκάλεσε την αποκατάσταση των γνωστικών και κινητικών λειτουργιών.

Επιπλέον, όταν οι σπόροι θρυμματίστηκαν σε σκόνη και χορηγήθηκαν στα ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η γνωστική λειτουργία τους επανήλθε σε επίπεδο υψηλότερο από εκείνο των ποντικιών που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Η σκόνη φάνηκε να καταστέλλει την κυτταρική γήρανση στα ηλικιωμένα ποντίκια και να βελτιώνει τη γνωστική τους λειτουργία φτάνοντας το επίπεδο των νεότερων ποντικιών.

Τα μέλη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχαν αναφέρει στο παρελθόν ότι η παθολογία της άνοιας σε ποντίκια βελτιώθηκε μέσω της αποκατάστασης των γνωστικών και κινητικών λειτουργιών τους μετά τη χρήση του χαβανέζικου βοτάνου mamaki και του κινεζικού βοτάνου Acorus gramineus.

«Ελπίζουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας να καταστήσουν δυνατή την ανάπτυξη προϊόντων πρόληψης της άνοιας που θα μπορούν να λαμβάνουν οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι», δήλωσε ο Takami Tomiyama.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό eLife.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved