ΥΓΕΙΑ

Δυσλιπιδαιμία: Γιατί πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδα λιπιδίων αν έχετε νοσήσει με Covid

Μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής Albert Einstein, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200.000 ενήλικες, διαπίστωσε ότι η πανδημία COVID-19 προκάλεσε 29% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης δυσλιπιδαιμίας, δηλαδή μη φυσιολογικών επιπέδων λιπιδίων στο αίμα.

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 επηρεάστηκαν περισσότερο, αντιμετωπίζοντας περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης δυσλιπιδαιμίας, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

«Δεδομένης της έκτασης της πανδημίας, αυτή η αύξηση του κινδύνου δυσλιπιδαιμίας αποτελεί αιτία ανησυχίας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Gaetano Santulli, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και μοριακής φαρμακολογίας στο κολλέγιο.

«Με βάση τα ευρήματά μας, θα συμβουλεύαμε τους ανθρώπους να παρακολουθούν τακτικά τα επίπεδα των λιπιδίων τους και να συμβουλεύονται τους γιατρούς σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της δυσλιπιδαιμίας, ιδίως τα ηλικιωμένα άτομα και τους ασθενείς με διαβήτη».

Η συμβουλή αυτή ισχύει, όπως είπε, για όλους τους ενήλικες και όχι μόνο για όσους διαγνώστηκαν με COVID-19, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί χωρίς να το συνειδητοποιήσουν.

Έχει υπολογιστεί ότι το 53% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είχαν δυσλιπιδαιμία πριν από την πανδημία. Μια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης δυσλιπιδαιμίας κατά 29% λόγω της COVID-19, θα σήμαινε ότι το 68% των Αμερικανών κινδυνεύει τώρα με λιπιδαιμικές διαταραχές.

Σε δύο προηγούμενες μελέτες, ο Δρ. Santulli και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η COVID-19 αύξησε τη συχνότητα εμφάνισης νέων περιπτώσεων υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2.

«Σε αυτές τις αναλύσεις, αποδείξαμε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των διαταραχών εξακολουθούσε να είναι υψηλός τρία χρόνια μετά την πανδημία. Επιπλέον, παρατηρήσαμε μια ύποπτη αύξηση στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, η οποία δικαιολογούσε μια πιο προσεκτική εξέταση», δήλωσε ο Δρ. Santulli.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές προσδιόρισαν αρχικά τη συχνότητα εμφάνισης δυσλιπιδαιμίας σε μια ομάδα περισσότερων από 200.000 ενηλίκων που ζούσαν στη Νάπολη της Ιταλίας κατά τη διάρκεια των τριών ετών πριν από την έναρξη της πανδημίας (2017-2019). Στη συνέχεια αξιολόγησαν τη συχνότητα εμφάνισης της δυσλιπιδαιμίας στην ίδια ομάδα κατά την τριετία της COVID-19 (2020-2022), εξαιρώντας τα άτομα που είχαν διαγνωστεί νωρίτερα με δυσλιπιδαιμία ή που είχαν λάβει προηγουμένως φάρμακα για τη μείωση των λιπιδίων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η COVID-19 αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης δυσλιπιδαιμίας σε όλη την ομάδα μελέτης κατά 29%. Η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη στους άνω των 65 ετών και στα άτομα με χρόνιες παθήσεις, ιδίως διαβήτη και παχυσαρκία, καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και υπέρταση.

Τα ευρήματα είναι τα πιο οριστικά μέχρι σήμερα, καθώς άλλες μελέτες -οι περισσότερες από τις οποίες συνδέουν την COVID-19 με μέτρια αυξημένους κινδύνους για λιπιδαιμικά προβλήματα στο αίμα- χρησιμοποίησαν ως ομάδες ελέγχου διαφορετικούς πληθυσμούς ή άτομα που πιστεύεται ότι πέρασαν την πανδημία χωρίς να μολυνθούν. Ωστόσο, σημαντικός αριθμός ανθρώπων που χαρακτηρίστηκαν ως «απαλλαγμένοι από COVID» εμφάνισαν στην πραγματικότητα τη νόσο αλλά είτε δεν εξετάστηκαν ποτέ είτε δεν αναζήτησαν ιατρική φροντίδα.

«Η μελέτη μας δεν προσπάθησε να προσδιορίσει αν οι συμμετέχοντες είχαν εξεταστεί θετικά για COVID-19», δήλωσε ο Δρ. Santulli.

«Αντ' αυτού, επειδή παρακολουθούσαμε αυτή την ομάδα για πολλά χρόνια πριν από την πανδημία, μπορέσαμε να μετρήσουμε τη συνολική επίδραση της COVID στον πληθυσμό, συγκρίνοντας απλώς τα επίπεδα δυσλιπιδαιμίας στην ίδια ομάδα πριν και μετά την πανδημία. Οποιαδήποτε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης δυσλιπιδαιμίας θα έπρεπε σχεδόν σίγουρα να είναι αποτέλεσμα της COVID-19».

Ο τρόπος με τον οποίο η λοίμωξη COVID-19 θα μπορούσε να έχει αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης της δυσλιπιδαιμίας παραμένει ασαφής.

Μια πιθανή εξήγηση είναι, σύμφωνα με διαπίστωση που έκανε ο Δρ. Santulli σε προηγούμενη μελέτη, ότι ο SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί COVID) διαταράσσει τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων, τα οποία επενδύουν το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων σε όλο το σώμα και παίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος.

Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η COVID-19 αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια για σχεδόν τρία χρόνια μετά τη μόλυνση.

Οι ερευνητές μελετούν τώρα τις επιδράσεις της COVID-19 στο καρδιαγγειακό-νεφρο-μεταβολικό σύνδρομο (CKM), μια κατάσταση που περιλαμβάνει τέσσερα συνδεδεμένα ιατρικά προβλήματα -καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, διαβήτη και παχυσαρκία- τα οποία συνδέονται όλα με ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Journal of Clinical Investigation.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved