ΥΓΕΙΑ

Φιστίκια Αιγίνης: Τα οφέλη τους για την όραση

Νέα μελέτη ερευνητών στη Σχολή Επιστήμης και Πολιτικής Διατροφής Friedman του Πανεπιστημίου Tufts, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση φιστικιών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία των ματιών, αυξάνοντας την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας (MPOD), λόγω της φυτικής χρωστικής λουτεΐνης, ενός βασικού παράγοντα προστασίας των ματιών από το μπλε φως και τις βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία.

Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή έδειξε ότι η κατανάλωση περίπου 60 γραμμαρίων φιστικιών την ημέρα για 12 εβδομάδες στο πλαίσιο μιας συνηθισμένης διατροφής, είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση της οπτικής πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας σε κατά τα άλλα υγιείς μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Η οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας είναι ένας σημαντικός δείκτης της υγείας των ματιών, καθώς προστατεύει τον αμφιβληστροειδή και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικιωμένους.

Βασικά ευρήματα

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν φιστίκια καθημερινά, είδαν σημαντική αύξηση της οπτικής πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας μετά από μόλις 6 εβδομάδες, με το αποτέλεσμα να διατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης των 12 εβδομάδων.

Τα φιστίκια είναι ο μόνος ξηρός καρπός που παρέχει μετρήσιμη ποσότητα λουτεΐνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που συμβάλλει στην προστασία των ματιών.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η τακτική κατανάλωση φιστικιών θα μπορούσε να αποτελέσει μια φυσική διατροφική προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα φιστίκια δεν είναι μόνο ένα θρεπτικό σνακ, αλλά μπορούν να προσφέρουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία των ματιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι άνθρωποι γερνούν και αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους εξασθένησης της όρασης» δήλωσε η Δρ. Tammy Scott, ερευνήτρια, κλινική νευροψυχολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η λουτεΐνη που βρίσκεται στα φιστίκια, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ματιών φιλτράροντας το μπλε φως και δρώντας ως αντιοξειδωτικό στο μάτι. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φιστικιών σχεδόν διπλασίασε την ημερήσια πρόσληψη λουτεΐνης των συμμετεχόντων και αύξησε σημαντικά τα επίπεδα λουτεΐνης στο πλάσμα.

«Ενσωματώνοντας απλώς μια χούφτα φιστίκια στη διατροφή σας, μπορείτε να βελτιώσετε την πρόσληψη λουτεΐνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ματιών σας», σημειώνει η Δρ. Scott. Τα φιστίκια περιέχουν επίσης καλά λιπαρά, κάτι που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της λουτεΐνης από τον οργανισμό.

Πέρα από την υγεία των ματιών, η λουτεΐνη που βρίσκεται στα φιστίκια μπορεί επίσης να ωφελήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

«Η λουτεΐνη διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, όπου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής», σημειώνει η Δρ. Elizabeth Johnson, συν-ερευνήτρια της μελέτης.

Η λουτεΐνη συμβάλει τέλος και στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένισης. Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης συνδέονται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της ταχύτητας επεξεργασίας, καθιστώντας τα φιστίκια πολύτιμη προσθήκη σε μια διατροφή που στοχεύει στην υποστήριξη της συνολικής υγιούς γήρανσης.

Πηγή: The Journal of Nutrition

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved