ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Το top 4 των τροφών που πρέπει να αποφεύγετε και μία που σάς κάνει καλό

Περίπου το 30% των ενηλίκων έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ οι μισοί από αυτούς δεν την αντιμετωπίζουν ιατρικά.

Εάν ανήκετε στο 30% των υπερτασικών, μπορείτε να κάνετε μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή σας, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάσταση χωρίς φάρμακα. Η διατροφολόγος Victoria Taylor περιγράφει τη διατροφή που είναι φιλική προς την αρτηριακή πίεση, αλλά και τέσσερις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε.

Η εμπειρογνώμονας του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς τονίζει ότι πρώτα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων. Η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα έξι γραμμάρια, ποσότητα ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού.

«Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που καταναλώνουμε βρίσκεται ήδη στο φαγητό μας όταν το αγοράζουμε σε τρόφιμα όπως οι ελιές, τα πατατάκια, οι σάλτσες και τα τουρσιά. Βρίσκεται επίσης σε επεξεργασμένα κρέατα όπως ζαμπόν, μπέικον και λουκάνικα, καθώς και σε βασικά προϊόντα όπως το ψωμί και τα δημητριακά πρωινού».

Για να διατηρήσετε την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο, η ειδικός συμβουλεύει να επιλέγετε εναλλακτικές λύσεις με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και να αποφεύγετε τ φαγητά από έξω. Είναι σημαντικό να προτιμάτε πιο υγιεινές, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι εκδοχές που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και, με τη σειρά τους, να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας άλλος πιθανός κίνδυνος, καθώς μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου. Αν και δεν χρειάζεται να απέχετε εντελώς, το κλειδί βρίσκεται στο μέτρο.

Η καφεΐνη τέλος, αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση. Αν και η επίδραση είναι συνήθως βραχύβια, κάποια άτομα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις της, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα αρτηριακής πίεσης.

Η προειδοποίηση δεν αφορά μόνο τον καφέ, αλλά και το τσάι και στα αναψυκτικά, ακόμη και τη σοκολάτα.

Αναφερόμενη στην κατηγορία τροφών που μπορεί να σάς βοηθήσει, είπε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

«Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν έναν πολύπλοκο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, το οποίο έχει συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης».

Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά προσφέρουν τα οφέλη του ασβεστίου και πρωτεΐνης χωρίς τα επιπλέον λιπαρά.

Η ιδανική δίαιτα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι η DASH, η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, φασόλια και ξηρούς καρπούς. Περιορίζει το αλάτι, καθώς και τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως τα λιπαρά κρέατα και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πηγή: Express

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved