ΥΓΕΙΑ

Το αντιδιαβητικό που μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή Case Western Reserve διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με επτά άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα, η σεμαγλουτίδη, ένα δημοφιλές φάρμακο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη και την απώλεια βάρους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εγκεφαλική διαταραχή που καταστρέφει αργά τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης. Σύμφωνα με την Ένωση Alzheimer, σχεδόν επτά εκατομμύρια Αμερικανοί 65 ετών και άνω ζουν με τη νόσο, ενώ οι θάνατοι από τη νόσο Alzheimer είναι περισσότεροι από ό,τι από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη μαζί.

Η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που λάμβαναν σεμαγλουτίδη, είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται σε διάφορες υποομάδες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του φύλου και της ηλικίας.

Η σεμαγλουτίδη είναι αγωνιστής των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1, που μειώνει την πείνα και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2. Είναι επίσης η δραστική ουσία των φαρμάκων για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους Wegovy και Ozempic.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοϊατρικής Rong Xu, ανέλυσαν ηλεκτρονικά αρχεία τριών ετών για σχεδόν ένα εκατομμύριο ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια στατιστική προσέγγιση που μιμείται μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή.

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε σεμαγλουτίδη είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λάβει οποιοδήποτε από επτά άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αγωνιστών των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1.

Περίπου 120.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία αποτελεί την έβδομη κύρια αιτία θανάτου σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα Κένυτρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Προκλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να προστατεύει από τον νευροεκφυλισμό και τη νευροφλεγμονή, αλλά αυτή η νέα μελέτη παρέχει πραγματικές αποδείξεις για τον αντίκτυπό της στη νόσο του Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Xu.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Alzheimer's & Dementia.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved