ΥΓΕΙΑ

Καφές και αύξηση χοληστερίνης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η κατανάλωση πολλών φλιτζανιών καφέ σε καθημερινή βάση, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μελέτη σε περισσότερους από 21.000 ανθρώπους άνω των 40 ετών διαπίστωσε ότι η σχέση καφέ και χοληστερόλης ποικίλλει ανάλογα με το φύλο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χημικές ουσίες του καφέ καφεστόλη (cafestol) και καβεόλη (kahweol), συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (LDL), πρόδρομο καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, δεν παίζει ρόλο μόνο ο τύπος του ροφήματος -αν δηλαδή πρόκειται για έναν απαλό καφέ φίλτρου ή για ένα δυνατό εσπρέσο- αλλά και η ποσότητα της κατανάλωσης, ακόμη και το φύλο του καταναλωτή.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης σχετίζονται με διατροφή πλούσια σε λιπαρά, έλλειψη άσκησης, παχυσαρκία, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ. Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί επίσης να είναι κληρονομική.

Μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερίνη υιοθετώντας μια πιο υγιεινή διατροφή και αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα.

Κάποιοι μπορεί να χρειαστούν φάρμακα, όπως στατίνες.

Η υπερβολική χοληστερόλη μπορεί να φράξει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και η διάγνωση τίθεται μόνο με εξέταση αίματος.

Ομάδα Νορβηγών ερευνητών έχει εμβαθύνει στη σχέση μεταξύ των μεθόδων παρασκευής καφέ και των επιπέδων χοληστερόλης. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Open Heart, ανέλυσε στοιχεία για πάνω 21.000 άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω που διέμεναν στο Tromso της Νορβηγίας.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η σχέση μεταξύ καφέ και χοληστερόλης ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής και παρουσίασε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τρεις έως πέντε εσπρέσο ημερησίως είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν εσπρέσο. Οι άνδρες που έπιναν αυτή την ποσότητα εσπρέσο, είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις κακής χοληστερόλης από ό,τι οι γυναίκες.

Η κατανάλωση έξι ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ φίλτρου με έμβολο καθημερινά, συνδέθηκε με αυξημένη ολική χοληστερόλη τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Έξι ή περισσότερα φλιτζάνια φιλτραρισμένου με χαρτί καφέ καθημερινά συσχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης μόνο στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες.

Δεν βρέθηκε σημαντική σχέση μεταξύ του στιγμιαίου καφέ και των επιπέδων χοληστερόλης.

«Το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι η κατανάλωση καφέ εσπρέσο συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένη S-TC (ολική χοληστερίνη στον ορό)», σημείωσαν οι συγγραφείς.

Με δεδομένη την ευρεία συστηματική κατανάλωση καφέ σε παγκόσμια κλίμακα, η αύξηση της γνώσης σχετικά με τη συσχέτισή του με τη χοληστερόλη θα βελτιώσει τις συστάσεις σχετικά με την κατανάλωσή του.

Πηγή: Express

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved