Γιατί η επέμβαση καταρράκτη κυριολεκτικά σώζει τη ζωή των ηλικιωμένων
Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη θα μπορούσε να αποκαταστήσει την καλή όραση στους ηλικιωμένους και με τον τρόπο αυτό να μειώσει τις πιθανότητες δυνητικά απειλητικών για τη ζωή τους πτώσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι άνθρωποι που έκαναν την επέμβαση είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κατάγματα οστών και εγκεφαλικές αιμορραγίες που συνδέονται με την πτώση, σε σύγκριση με άτομα με καταρράκτη που δεν έκαναν την επέμβαση, αναφέρουν οι ερευνητές.
Τα οφέλη ήταν ακόμη μεγαλύτερα από ό,τι αναμενόταν, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Caitlin Hackl, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από μια εθνική βάση δεδομένων των ΗΠΑ για να εντοπίσουν ιστορικό πτώσεων σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια ασθενείς που έκαναν επέμβαση καταρράκτη.
Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Εκείνους που έκαναν επέμβαση καταρράκτη εντός 10 ετών από τη διάγνωσή του και εκείνους που δεν έκαναν.
Οι ερευνητές φρόντισαν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου -οστεοπόρωση, διαβήτης, μειωμένη όραση, τύφλωση και διαταραχές του αμφιβληστροειδούς- να είναι παρόμοιοι στις δύο ομάδες.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα ποσοστά των δυνητικά απειλητικών για τη ζωή τραυματισμών στο κεφάλι που οδηγούσαν σε αιμορραγία, ήταν χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, συγκριτικά με εκείνους που δεν υποβλήθηκαν.
Όσοι έκαναν την επέμβαση αποκατάστασης της όρασης, είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν επισκληρίδιο αιμάτωμα (συλλογή αίματος μεταξύ του κρανίου και της σκληράς μήνιγγας που προκαλείται από τη ρήξη ενός αγγείου -αρτηρίας ή φλέβας- στον επισκληρίδιο χώρο), το οποίο συνήθως συνδέεται με πτώση, σε σύγκριση με τα άτομα με καταρράκτη που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Οι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη ήταν επίσης 12% λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματικές αιμορραγίες στον εγκέφαλο, που μπορούν να συμβούν λόγω τραυματισμού στο κεφάλι, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.
Τα ποσοστά των καταγμάτων των οστών επίσης μειώθηκαν: Τα άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είχαν 5% έως 11% λιγότερες πιθανότητες να πέσουν και να υποστούν κατάγματα καρπού, βραχίονα ή αστραγάλου, τα οποία προκαλούνται στην πλειοψηφία τους από πτώσεις.
Σύμφωνα με τη Hackl, τα ευρήματα θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους που σκέφτονται να κάνουν επέμβαση καταρράκτη.
«Ελπίζουμε να ρίξουμε φως στα πιθανά ευρύτερα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη στη μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζεται με τραύμα και να δώσουμε στους ασθενείς τη δυνατότητα να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές για την υγεία τους», δήλωσε η Hackl.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, στο Σικάγο.