ΥΓΕΙΑ

Γιατί η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε αυτοάνοσα νοσήματα

Καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα και τη μείωση των περιόδων ηλιοφάνειας, άρα και παραγωγής βιταμίνης D στην επιδερμίδα, ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά, εξηγούν γιατί η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης στα πρώτα χρόνια της ζωής συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ο θύμος αδένας βοηθά στην εκπαίδευση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος να διακρίνουν μεταξύ των ιστών του ίδιου του σώματος και των επικίνδυνων εισβολέων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έλλειψη βιταμίνης D σε αυτό το στάδιο της ζωής, προκαλεί ταχύτερη γήρανση του θύμου αδένα.

«Ένας γηράσκων θύμος οδηγεί σε ένα "τρύπιο" ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας John White, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Φυσιολογίας του McGill. «Αυτό σημαίνει ότι ο θύμος γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός στο φιλτράρισμα των ανοσοποιητικών κυττάρων που θα μπορούσαν λανθασμένα να επιτεθούν σε υγιείς ιστούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 1».

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο που είναι απαραίτητο για γερά οστά, ενώ πιο πρόσφατες έρευνες ανακάλυψαν τον κρίσιμο ρόλο της στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Τα ευρήματά μας αποσαφηνίζουν αυτή τη σύνδεση και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές για την πρόληψη των αυτοάνοσων νοσημάτων», δήλωσε.

Παρόλο που η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια, τα ευρήματα έχουν σχέση με την ανθρώπινη υγεία, επειδή ο θύμος λειτουργεί παρόμοια και στα δύο είδη, πρόσθεσε ο White.

Η σημασία του υποκατάστατου του ηλιακού φωτός

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D, ιδίως για τα παιδιά.

«Σε μέρη όπως το Μόντρεαλ, όπου σταματάμε να παράγουμε τη βιταμίνη από το φως του ήλιου μεταξύ του τέλους του φθινοπώρου και των αρχών της άνοιξης, η συμπληρωματική χορήγηση είναι το κλειδί», δήλωσε ο White. «Εάν έχετε μικρό παιδί, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνουν αρκετή ποσότητα».

Η ανακάλυψη βασίζεται σε μια φινλανδική μελέτη του 2001, η οποία παρακολούθησε περισσότερα από 10.000 παιδιά. Διαπίστωσε ότι τα παιδιά που λάμβαναν από νωρίς στη ζωή τους συμπλήρωμα βιταμίνης D είχαν έως και πέντε φορές μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 αργότερα στη ζωή τους.

Η Φινλανδία, με τις μακρές περιόδους χειμώνα, χρησίμευσε ως ιδανική μελέτη περίπτωσης για να μάθουμε περισσότερα για τους πολλούς ρόλους του θρεπτικού συστατικού, δήλωσε ο White.

Στη μελέτη του McGill, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια που δεν μπορούσαν να παράγουν βιταμίνη D για να εξετάσουν πώς η ανεπάρκεια επηρέασε τον θύμο αδένα.

Χρησιμοποιώντας ανάλυση κυττάρων και αλληλουχία γονιδίων μελέτησαν πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο White ελπίζει να εξετάσει σε μελλοντικές μελέτες πώς η βιταμίνη D επηρεάζει τον ανθρώπινο θύμο, κάτι που, όπως σημειώνει, δεν έχει γίνει στο παρελθόν.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved