ΥΓΕΙΑ

Νοροϊός: Πώς θα ξεχωρίσετε την εντερική λοίμωξη από άλλες καταστάσεις με παρεμφερή συμπτώματα

Ο εμετός, η ναυτία και οι κράμπες στο στομάχι είναι συμπτώματα που αφορούν πολλές διαφορετικές παθήσεις.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων χειμερινής ιογενούς γαστρεντερίτιδας λόγω νοροϊού.

Αν και πολύ έντονα, τα συμπτώματα που προκαλεί η λοίμωξη με τον συγκεκριμένο ιό, συνήθως υποχωρούν μετά από δύο ημέρες. Όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ωστόσο, μπορεί να ταλαιπωρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα.

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί, τόσο για να προφυλαχθείτε οι ίδιοι, όσο και για να αποτρέψετε την εξάπλωση του νοροϊού.

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας λόγω νοροϊού, μπορεί να οφείλονται και σε άλλα προβλήματα υγείας που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Η γενική ιατρός Asiya Maula, εξηγεί: «Τα συμπτώματα της χειμερινής ιογενούς γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν εμετό, ναυτία, διάρροια, πυρετό, κράμπες στο στομάχι, πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους. Αν και ο νοροϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και η πιθανότητα να πρόκειται για το χειμερινό στέλεχος του ιού είναι μεγάλη, είναι σημαντικό να ελέγξετε τα συμπτώματα για να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για μια διαφορετική πάθηση που μπορεί να χρειάζεται άμεση θεραπεία».

Τρεις τέτοιες παθήσεις που θα μπορούσαν αρχικά να συγχέονται με τον νοροϊό είναι η γαστρεντερίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και η ηπατίτιδα.

Γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα είναι η φλεγμονή του στομάχου και του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό και πόνο στην κοιλιά - συμπτώματα που προκαλεί και ο νοροϊός.

Μεταδίδεται συνήθως μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού, επιφανειών ή άμεσης επαφής με κάποιον που έχει μολυνθεί.

Η Δρ. Maula προειδοποιεί: «Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση και υποσιτισμό. Ο κίνδυνος γαστρεντερίτιδας μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την εφαρμογή αυστηρών κανόνων υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση της τουαλέτας. Η ασφαλής προετοιμασία των τροφίμων μπορεί επίσης να συμβάλει στην αποφυγή της γαστρεντερίτιδας, όπως το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών πριν από την κατανάλωση και η χωριστή φύλαξη των ωμών και των μαγειρεμένων τροφίμων για την αποφυγή της μόλυνσης. Αποφύγετε την κατανάλωση αβγών που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά και βεβαιωθείτε ότι το κρέας και τα θαλασσινά μαγειρεύονται σε ασφαλείς θερμοκρασίες».

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Οι δύο κύριοι τύποι Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, οι οποίες επίσης εκδηλώνονται με συμπτώματα γαστρεντερικής δυσφορίας με τη διάρροια και τις στομαχικές κράμπες να είναι τα πιο συνηθισμένα.

Όσοι πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα μπορεί να εμφανίζουν αίμα στις κενώσεις τους, καθώς και απώλεια βάρους και κόπωση.

«Σε αντίθεση με τη γαστρεντερίτιδα, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου δεν είναι μεταδοτικά», δήλωσε η Δρ. Maula.

«Εάν έχετε συμπτώματα νοροϊού και βιώνετε περιόδους έξαρσης και ύφεσης, είναι πιθανό να έχετε κάποιο φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου, καθώς τα συμπτώματα είναι κοινά. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αναζητήσετε ιατρική βοήθεια».

Ιογενής ηπατίτιδα

Τα συμπτώματα ιογενούς ηπατίτιδας μπορεί επίσης να εκληφθούν λανθασμένα ως εντερική λοίμωξη από νοροϊό.

Η ηπατίτιδα οφείλεται σε ιούς που προκαλούν φλεγμονή του ήπατος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οξεία ή χρόνια ηπατική νόσο.

Χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος, εμετό και πυρετό, και μπορεί να γίνει πολύ πιο σοβαρή αιτία ανησυχίας αν θεωρηθεί λανθασμένα ως νοροϊός.

Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τα επείγοντα εάν εσείς ή το παιδί σας:

  • Κάνετε εμετό με αίμα ή εμετό που μοιάζει με αλεσμένο καφέ
  • Κάνετε πράσινο εμετό (ενήλικες)
  • Κάνετε κιτρινοπράσινο ή πράσινο εμετό (παιδιά)
  • Υπάρχει πιθανότητα να έχετε καταπιεί κάτι δηλητηριώδες
  • Έχετε δυσκαμψία στον αυχένα και πόνο όταν κοιτάτε έντονα φώτα
  • Έχετε ξαφνικό, έντονο πονοκέφαλο ή πόνο στο στομάχι.

Πηγή: Express

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved